20.04.2018

Даниела Савеклиева: Прогнозите са чуждестранните туристи да са с 10% повече през летния сезон

Медия: радио „К2

Приехме на второ четене на промените в Закона за туризма. Има няколко предложения за промени. Едното от тях, безапелационно прието, е свързано с пътуванията на учениците, за да може да се гарантира тяхната сигурност. Най-вече – пътуванията да са в светлата част на деня. Това коментира пред радио „К2“ депутатът от ГЕРБ-Благоевград и областен координатор на партията Даниела Савеклиева.

 

„Откакто функционира Министерството на туризма, се установи необходимост от допълнителни гаранции за качеството на туристическия продукт, чрез регулярен контрол от страна на министъра на туризма. Качеството на туристическите услуги влияе върху имиджа на страната ни. От съществено значение е да се контролират условията, при които да се предоставят тези услуги от регистрираните по закон лица, както и в категоризираните и сертифицираните туристически обекти. В основната си част се набляга на защитата на ползвателите на туристически услуги, на гарантирането, от страна на туроператорите, че условията, които предлагат и които клиентът е заплатил, ще бъдат изпълнени. Застраховките, които всяко лице, ползващо туристическа услуга, трябва да има. Трябва да запазим и надградим рекордните резултати, постигнати през последните две години в сектора. Трябва да има много високо качество и то да бъде гарантирано със сериозен контрол и тежки административни мерки, като се съставят и актове за всички нарушения.”, обясни Савеклиева.

„Казахте, че министърът ще осъществява контрола, така ли ще бъде по закон?”, попита Клара Маринова. Даниела Савеклиева заяви, че досега единствено Министерството на туризма не е имало контролен орган. „Сега по-подробно се разписват неговите пълномощия – да могат да осъществяват проверки и да издават административни актове.”, допълни тя.

 

 

„Толкова за Закона за туризма. Няколко думи за самия туризъм, защото вече приключваме със зимния и започваме старта за летния. На този водораздел между зимния и летния туризъм – какви са резултатите и намеренията?”, смени темата водещата Клара Маринова. „Изключително успешен беше зимният туристически сезон. Очакваме и това лято да се надгради постигнатото от миналата година. Прогнозите са чуждестранните туристи да са с поне 5-10% повече, в сравнение с лятото на 2017 година. Предвижданията са на база ранните резервации, както и планираните полети до морските летища. През миналия сезон посетителите достигнаха 5 300 000, в периода юни – септември. Тази година броят ще бъде още по-голям. Близо 22% е общият ръст на планираните полети за сезона, спрямо 2017-та, на летища Варна и Бургас. По-голям е и броят на планираните полети от Финландия с 38%, Германия с 30%, от Полша с 62%, от Чехия с 26%.”, анализира депутатът от ГЕРБ-Благоевград.

„От тук става ясно и откъде ще дойде увеличението. Значи от северните страни – Полша, Чехия, Унгария, така ли?”, попита Клара Маринова. „Да, също и от Великобритания, Словакия, Нидерландия и Украйна.”, отчете Савеклиева.

 

 

„Днес министър Ангелкова казва, в свое изявление в Буенос Айрес, че ще се постараете осеммесечен да бъде активният туризъм в България. Как ще се постигне това?”, попита Клара Маринова. „Отново ще се върна на качеството и няма да спра да го повтарям. Всичко зависи от това какво предлагаме, от това как гарантираме туристическият продукт да бъде на нивото, което рекламираме, качеството на персонала. Дуалното образование е важно, за да може кадрите, които обслужват туристическият сектор, да бъдат на ниво.”, категорична беше координаторката на ГЕРБ за Благоевградска област.

„Става ясно от изявлението на министър Ангелкова, че тя залага много на нестандартните видове туризъм, не само на морския летен и зимния ски туризъм, но на спа центрове, исторически, културен и така нататък. Какво предвиждате за тази година в тази връзка?”, задълбочи проблематиката водещата Клара Маринова. „Само преди един месец започна представянето на туристически дестинации – „По пътя на виното”. В Банско беше първото представяне – по долината на Струма и долината на Места, което е изключително характерно за нашия район, въобще за цяла България. Знаете колко добро вино се произвежда тук. Всеки един регион има и традициите, и характерните сортове. Естествено и спа туризмът, с прекрасните минерални води, които имаме, културно-историческият туризъм, религиозният. Имаме невероятни черкви – стари, добре запазени манастири. Имаме огромен ресурс на туристическия пазар.”, констатира Даниела Савеклиева.

„Г-жо Савеклиева, малко нескромен въпрос, но с тези допълнителни видове туризъм – можем ли, в един прекрасен ден, да имаме дванадесетмесечен, пълнооборотен туризъм за цялата година?”, попита Клара Маринова. „Разбира се и аз смея да твърдя, че и в момента го имаме. Хората чуват за България, опитват се да виждат различното при нас. Празникът на розата в Казанлък, който предстои следващия месец. Аз съм била там и знаете ли колко много чужденци има!? Основно от Япония, от Китай. Хората там знаят това!”, аргументира се депутатката.

„Далечни дестинации, които знаят за нашето розово масло!”, съгласи се Клара Маринова. „Разбира се! Те не идват тук само заради морето или планината, напротив! Идват точно за този празник, характерен за нас. Нашата гордост е българската роза! Знаят за Рилския манастир, знаят за катедралата „Александър Невски”. Това става все по-разпознаваемо като облик на България.”, сподели представителката на ГЕРБ.

 

„Един голям проблем настава, той не е от сега разбира се, той е от началото на демократичните промени. Българският турист започна да използва повече чужди дестинации вместо вътрешни. Как ще направите така, че да върнете българина в българските курорти?”, със загриженост попита водещата Клара Маринова. „С много по-осезаемо присъствие в българските медии на нашите курорти, на нашите китни местенца, които си заслужава да се видят.”, довери мнението си Даниела Савеклиева.

„Аз не съм убедена, че всички българи, които пътуват до съседни нам държави, получават много по-добър продукт, защото там се отива също на евтини места. За същите пари, според мен, може да се почива и на българските курорти, но някак си хората свикнаха вече, особено по празниците, пък и летните, и зимните почивки, да ги осъществяват навън. Очевидно трябва някакъв нов подход да се измисли, не само рекламата. Може би, без да съм сигурна, че има справедливост в моето предложение – за българските туристи да са по-занижени цените в българските курорти.”, предложи алтернатива Клара Маринова. „Много сте права в това, но да не забравяме, че дълги години българинът нямаше никаква възможност да излезе зад граница”, каза парламентаристката.

„Да, вярно е и това. Сега му се отвори възможност да пътува и гледа да се възползва от нея, права сте.”, съгласи се Клара Маринова. „Българинът все повече се задържа тук. Виждате колко се разви селският туризъм, с тези прекрасни китни къщички по селата, които предлагат уникална природа, тишина, разходки.”, заяви Даниела Савеклиева.

„Трябва да се мисли за българския турист, заедно с чуждестранния. В последните години ние се хвърлихме да предлагаме много услуги на чуждите туристи, а забравихме нашият роден турист, който не е по-малък източник на потребление в туристическите курорти.”, изказа мнението си Клара Маринова. „Българинът вече стана много „капризен”. Не го казвам в лошия смисъл. Това поставя много по-високи изисквания към родния туристически бизнес.”, поясни народната избраница.

 

„Какво се случва във Вашия избирателен район? С какво се занимавате в момента?”, в заключение попита Клара Маринова. „В момента сме подготвили няколко въпроса с колегите ми, свързани с нашия район. Преди ваканцията зададохме един въпрос, който е изключително важен, свързан с газовата връзка между Симитли и Банско. За екологичните начини на отопление – това е един от тях. Искахме да знаем до къде и как се движат нещата, как се придвижва проекта. Получихме уверението, че нещата се изпълняват в срокове и скоро време ще се случат. В същата връзка е и един въпрос, на който ще очакваме отговора на министъра на околната среда и водите в петък, на парламентарен контрол. Той е свързан с чистотата на въздуха в нашата област. Нещо важно в пролетния сезон, което изключително тревожно звучи, е състоянието на язовирите. Това е друг въпрос, който сме задали и ще очакваме отговор на него. Гледаме да поддържаме връзка с изпълнителната власт, за да знаем къде и как се движат нещата”, каза още Даниела Савеклиева.

< Назад