29.11.2018

Даниела Димова: България е достойно представена в организацията на ЕНП Жени

Страната ни е достойно представена и се ползва с голямо уважение в организацията на ЕНП Жени. Това коментира Даниела Димова, член на НИС на Жени ГЕРБ и общински съветник, на състоялата се среща с граждани в клуба на партийната структура във варненския район „Одесос”. Срещата се проведе по инициатива на народния представител и ръководител на ГЕРБ - Одесос д-р Руслан Тошев.

Димова запозна присъстващите с решенията, взети на конгреса на ЕНП Жени в словенската столица Любляна, където бе гласувано и ново ръководство на дясната женска формация за мандат 2018-2021 г. Досегашният председател Дорис Пак беше единодушно преизбрана. С най-много гласове за зам.-председател бе преизбрана и Мария Габриел – българският еврокомисар по цифровата икономика и общество. „С упоритата си работа и ангажимента Европа да отговори подобаващо на предизвикателствата на дигиталния свят тя е доказателство за градивната роля на жените в политиката, в икономиката, в защитата на значими обществени каузи”, изтъкна Даниела Димова, която представлява ЖГЕРБ на форума в Любляна.

По думите й ЕНП Жени са заявили готовност да бъдат приобщени и женски организации от държави извън Европейския съюз като Мароко, Тунис и др. „Равнопоставеността между половете остава сериозен акцент в работата ни. Малко повече от една трета от членовете на Европарламента са жени и в хода на дискусията бяха набелязани цели броят им да се увеличи. Амбицията е да има по-голям процент жени както в Европарламента, така и в местните парламенти”, отбеляза още Димова. Сред обсъжданите актуални теми тя открои и положението на жените от Западните Балкани.

„Важно е да продължаваме да отстояваме каузите, свързани с правата на жените, на всички нива – местни, национални, международни”, заключи Даниела Димова.

 

< Назад