24.05.2015

Даниела Дариткова: Промените в КСО трябва да бъдат коментирани в тяхната цялост, реформата в пенсионната система не бива да бъде абстрактно понятие

Медия: Радио „Фокус” – Смолян

Д-р Даниела Дариткова – депутат от ПП ГЕРБ от Смолянска област и председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.
„Фокус”: Д-р Дариткова, правителството одобри промените в пенсионната реформа, на парламентарен контрол вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин предлага възрастта за пенсиониране на миньори първа категория труд да се увеличи на 55 години с два месеца годишна стъпка, какво в същност се цели с тези промени, има разминаване на позициите на синдикати, на работодатели, миньорите още миналата седмица заявиха, че имат готовност за протести, ако се увеличи възрастта за пенсиониране?
Даниела Дариткова: Така или иначе, когато се разглеждат промените в Кодекса за социално осигуряване, касаещи пенсионната система, трябва да бъдат коментирани в тяхната цялост. Първо трябва да започнем с това, че реформата в пенсионната система не бива да бъде абстрактно понятие, употребявано само с цел предизборна агитация и в програмите на различните политически партии, трябва да намери своето конкретно решение и приложение. Смятам, че е консенсусно мнението, че пенсионната ни система е в недобро здравословно състояние, да влезна и в моята експертиза. А едно лечение колкото повече се забавя, толкова по-тежко става и толкова по-трудно и по-драматично после се налага да бъдат лекувани измененията, които са настъпили. Това касае и нашата пенсионна система. Факт е, че имаме недобра адекватност на пенсиите, факт е, че пенсионният ни фонд не е стабилен и постоянно бюджетът на държавата се налага да го укрепва. Всичко това трябва да се вземе предвид и е взето предвид от правителството, когато се предлагат промените в Кодекса за социално осигуряване. Те още не са постъпили в Народното събрание, така че конкретните текстове наистина ще бъдат ясни когато видим законопроекта вече и го разглеждаме в комисиите. До последно правителството търсеше възможност за диалог и се нанасяха корекции в предварителните намерения за реформа и смятам, че това което се изнесе – и от синдикати, и от работодатели беше наистина едно задоволство от консенсуса, който е постигнат. Нормално е в един такъв диалог всички страни да направят своите отстъпки. Факт е, че наистина миньорите, местните синдикални организации, още преди няколко месеца се срещнаха с мен и всички техни предложения като пакет, които ми бяха предавани, съм внесла при министър Калфин и трябва да сме наясно, че няма как всичко да бъде прието и ние трябва да постигнем разумния компромис. С два месеца на година ще се увеличава възрастта за пенсиониране, но в същото време няма да се увеличават осигуровките. В същото време се запазва и правото при ликвидация на предприятието или съкращение на 45-годишна възраст да се постигне отново пенсиониране. Има възможност вече миньорите да имат избор. Да се осигуряват само в професионалните пенсионни фондове или да имат възможност да се осигуряват и във фондовете на Държавното обществено осигуряване. Всичко това са стъпки, които смятам че са в положителна посока и в цялостната картина на всички категории пенсиониране, които трябва да бъдат съизмерими една с друга, знаем че за трета категория пенсионната възраст става 65 години, смятам че са абсолютно балансирани и наистина смятам, че национално отговорното поведение изисква да търсим разумния компромис, за да може пенсионната ни система да се стабилизира и в бъдеще да разчитаме на нея, да разчитаме на това, че тя ще може да поеме натиска от все повече нарастващото количество пенсионери, което трябва да се издържа, за съжаление с все по-малко работещи активни млади хора.
„Фокус”:Три промени в Кодекса на труда одобри правителството – въвеждането на еднодневни трудови договори, промени в работно време с променливи граници и уеднаквяването на продължителността на платен отпуск за всяко дете без ограничения. Какво се цели с тези промени?
Даниела Дариткова: Това прави пазара на труда далеч по-гъвкав. Знаем възможностите за наемане на сезонни работници, знаем също и проблемите на майките, независимо от това кое поред дете имат, да могат да се грижат адекватно за него. Смятам, че това са актуални промени, които дават възможност далеч по-добре и прозрачно да се даде възможност да се наемат работници от работодателите и в същото време да се гарантират техните права и от друга страна - гарантиране на една прозрачна осигурителна система.
„Фокус”: Да засегнем и тема, касаеща здравеопазването, тема, която бе доста коментирана през тази седмица – за сливането на лечебни заведения. Икономически обосновано ли е сливането на лечебни заведения?
Даниела Дариткова: Нека да започнем с това, че и реформата в здравеопазването е абсолютно необходима. Постоянно се коментира, че имаме голям брой лечебни заведения за болнична помощ и трябва да се търси изход от това, че те да станат по-ефективни, по комплексни и наистина да предлагат една грижа на пациента в рамките на всички възможности на медицинското обслужване. Коментарът тръгна в две посоки – от една страна намерението за сливане на лечебни заведения в столицата, които са разположени на близко разстояние, а другата тема касае бъдещи промени в закона за лечебните заведения, в който се предвижда сливане на бившите диспансери, сега наречени центрове за психично здраве, онкологични центрове и кожно-венерически центрове в съответните многопрофилни болници за активно лечение. Това е тема, която предстои да бъде обсъждана, защото все още този законопроект не е минал през министерски съвет. Смятам, че Министерството на здравеопазването в момента презентира активно тази своя идея, но виждам че и в резултат на възраженията на някои от работещите и пациентите, които се обслужват в тези центрове министър Москов вече декларира, че подходът ще бъде диференциран. Аз смятам, че е разумно да се направи една адекватна, актуална здравна карта, която се основава на потребностите на населението и тогава да прецени къде, в какви населени места от какви медицински грижи има нужда и ако има в излишество някои от леглата или пък има недобре представени медицински услуги, тогава да се намеси държавата със съкращаване на определени легла или с инвестиции, които да помогнат на населението в съответните региони да имат еднакъв достъп до медицински услуги.
„Фокус”: В навечерието сме на 24 май – най-светлия български празник, какво искате да пожелаете на българския народ?
Даниела Дариткова: 24 май е наситен с много емоции, спомени и положителни преживявания за всички, защото със знанието започва всичко и ние сме минали през етапите на училищното образование, но особено вълнуващ е този празник за работещите в сферата на образованието, в сферата на културата. Аз ги поздравявам и им пожелавам да носят мисията на будители, защото на тях разчитаме да съхраним духовността и нацията във времето. Пожелавам на всички техни възпитаници високо да носят мисията и духа на българското знание, защото само така ще пребъдем през вековете. Пожелавам на всички много светъл празник и духовността да победи, за да може да бъдем една нация, която високо следва примера на първоапостолите Кирил и Методий.

< Назад