28.03.2015

Даниела Дариткова: Когато се правят промени в системата на здравеопазване трябва да се чуят мненията на всички заинтересовани страни

Медия: Радио "Фокус" - Смолян

Даниела Дариткова - народен представител от ПП ГЕРБ от Смолянска област и председател на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, в интервю за Радио "Фокус" - Смолян.

”Фокус”: Д-р Дариткова, какви са основните промени, които се предвиждат в системата на здравеопазването и какви теми дискутирахте по време на срещите с лекарите в страната?

Даниела Дариткова: Наистина системата на здравеопазване се нуждае от промяна, това е консенсусно. Не употребявам думата реформа защото тя доста се поизтърка и донякъде се изпразни от съдържание. Много е важно когато се правят промени в тази система да се чуят мненията на всички заинтересовани страни и най-вече да се гарантират правата на българските пациенти. В момента има няколко посоки на действия, които целят подобряване на системата на здравеопазване. На 18 февруари т.г. беше приета концепция за развитие на здравето на нацията с посока 2020 г. като там са поставени крайните цели, които ние трябва да постигнем като обективни показатели на здравето на нацията чрез всички промени в системата, които ще направим във времето. В Комисията по здравеопазване тази концепция беше представена от министъра на здравеопазването и получи голямо одобрение както от управляващата коалиция, така и от колегите от опозицията. От тук нататък са много важни стъпките за реформа. Сега в Комисията по здравеопазване на ход е промяна в закона за здравното осигуряване. До четвъртък другата седмица могат всички народни представители да внасят своите предложения по закона за изменение и допълнение на закона за здравното осигуряване на Министерски съвет, който беше приет на първо четене в зала. Надявам се да се получат интересни предложения и да има дебати и крайните текстове, които се приемат, да бъдат първата стъпка в подобрението на системата на здравеопазване и да потвърдят очакванията на всички българи за една по-добра, прозрачна и дружелюбна здравна система. Тази седмица в Министерски съвет се състоя и едно друго много важно мероприятие. Една инициатива „Партньорство за здраве” намери своето институционално решение. Отдавна ние смятахме и търсихме варианти да се направи един консултативен съвет като постоянно действащ орган, който да събира мненията, предложенията и да бъде място за дебат между представители на пациентските организации, на институциите, на неправителствените организации, на бизнеса, на организацията на работодателите, на работниците. Беше инициирано и този консултативен съвет ще работи в няколко направления, като ще има възможност да се поставят краткосрочни и дългосрочни задачи. Ще се приеме правилник за работата и смятам, че това наистина е един добър пример за това, че преди да се предприемат каквито и да било мерки в системата на здравеопазване ще се търси предварителният консенсус, предварителното съгласие, което е изключително важно, за да може всички предприети мерки да бъдат максимално балансирани, да има интерес между всички участници в системата на здравеопазване и в същото време това е гаранция за тяхната устойчивост и дългосрочност.

”Фокус”: Необходим ли е нов Закон за движение по пътищата? Трябва ли да се приемат два закона – единият, който да регулира движението по пътищата и вторият, който да определя безопасността?

Даниела Дариткова: Сред колегите депутати, които са експерти в сферата на безопасността на движението по пътищата, съществува мнение и намерение да се работи върху нов закон и разделянето на двете теми – за безопасността и за движението по пътищата поради факта, че от създаването на този закон той е променян многократно. В него се засягат различни аспекти - на движението на сигурността на автомобилите, на безопасността и за да може наистина правоприлагането на стане по-успешно и удачно, колегите смятат, че е добре да се направят два различни закона. Всичко това е в сферата все още на намеренията, на дебатите, правят се предложения, работи се и когато вече има окончателни варианти ще се премине през всички етапи, които отново да потърсят мнението на всички заинтересовани, за да може и тази, особено важна тема да намери своята добра законодателна форма. Основната цел е да се постигне максимално безопасно и безаварийно присъствие на хората по пътищата, защото показателите за загиналите при катастрофи през последната година са наистина стряскащи.

”Фокус”: Да акцентираме и на предстоящите местни избори, от ДПС – Смолян заявиха, че стягат редиците си за предстоящите избори, те ще извършват ново преброяване на членската си маса, в ГЕРБ Смолян започна ли подготовката за предстоящите избори и каква кампания смятате да водите?

Даниела Дариткова: Хоризонтът на всяка национално отговорна партия трябва да бъде много по-дългосрочен, отколкото предстоящите избори. Ние в политическа партия ГЕРБ от една страна решаваме проблематиката в рамките на управлението и отговорностите, които сме поели за това страната ни да върви стабилно по европейският път на развитие, да стабилизираме икономиката и социалното състояние на населението. От друга страна всяка нормална политическа партия поддържа своя политически живот и структури, така че да отговори на предизвикателството на изборите. Първо преминаха отчетно-изборните събрания на структурите на Жени – ГЕРБ. Предстоят такива, които касаят организацията на младежите, на предприемачите, на старейшините. Смятам, че това е изключително полезно, защото това са структурите, които позволяват партията да разшири своето влияние сред гражданите и да добие по-голяма популярност. Това е целта на всяка една политическа партия, за да може да реализира своите цели и намерения, тя трябва да намери все повече привърженици и все повече хора, които да ги споделят. Аз знам, че в някои от общинските структури вече текат номинации за кандидатури за кметове, като всичко това е въпрос на готовност и на единство на мнението за предложените кандидати. При всички положения смятам, че наесен, когато изборите вече ще бъдат факт като определена дата, ние ще бъдем максимално подготвени и разчитам на една успешна кампания, която както досега да бъде толерантна, да бъде борба на идеи, на предложения за развитието на местната власт, на населените места в регионите и в никакъв случай да не бъде компроматна война.

< Назад