26.02.2020

Даниел Панов е първият кмет, избран два пъти последователно за председател на Националното сдружение на общините в България

Кметът на Велико Търново Даниел Панов бе преизбран за председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Р. България – НСОРБ. Кандидатурата му бе единствена по време на Общото събрание, събрало над 360 делегати от местната власт в цяла България и бе гласувана с огромно мнозинство. В историята на най-голямата неправителствена организация в сраната Панов е първият председател с два последователни мандата.

„Благодаря искрено за доверието! Вярвам, че няма да загубя нито частица от мотивираността и енергията си, за да продължим заедно да градим стабилни мостове на доверието. Взаимното уважение между нас ще продължи да бъде на много високо ниво и в основата на нашата съвместна работа. Всеки от нас, независимо дали неговата е община е с 2000 или 200 0000 души, е един от 265 кметове. Заедно ние имаме уникалната възможност чрез НСОРБ да изразяваме разума и загрижеността на местната власт, а на практика – и на хората, които са ни гласували доверие“, коментира Даниел Панов по време на заседанието на Общото събрание на НСОРБ.

Качеството на живот, социалната справедливост и финансовата стабилност на общините са приоритети в дейността на Сдружението на кметовете в новия мандат на местната власт. Един от акцентите в преговорите с Министерството на регионалното развитие и благоустройството остава продължаването на Националната програма за енергийна ефективност, която има категоричната подкрепа на хората, коментира Панов. Той посочи още, че в най-кратки срокове предстои поредица от срещи, които екипът на НСОРБ вече започнах, за да бъдат изяснени всички законови възможности за намиране на най-благоприятното и справедливо за всички страни решение в управлението на пътищата и определянето на обхвата на платените пътни участъци.

Кметовете споделиха, че обхватът на пътищата с винетна такса, не е променян от 2004 г. Широко застъпено бе мнението, че е необходимо е публично оповестяване на ясни правила за освобождаване на определени участъци от винетни такси. Тези правила трябва да са еднакво валидни за всички общини и за всички граждани. Въпрос на последваща преценка е дали общините и общинските съвети ще се възползват от предложените условия.

Сред акцентите, които Даниел Панов представи, бе и настояването на общините за определянето на общи правила за субсидирания обществен превоз на пътници от обезлюдените населени места в общините. Нужни са промени в нормативната уредба, които да създадат повече гъвкавост и за транспортните фирми. Кметът на Велико Търново обърна внимание и върху разделното събиране на отпадъци, тяхното компостиране, преработка и оползотворяване, намаляване на депонирането – като това ще е сред приоритетите на местната власт в цяла България в идните години.
„Едно от важните постижения е, че „вратите“ на всички институции са отворени за общините, всички важни за страната ни документи се създават, изпълняват и контролират с наше участие. През следващите четири години трябва да сме все по-аргументирани, когато убеждаваме депутатите, министрите и ръководителите на различни институции, какви решения и действия очакват хората. А това изисква и никога да не губим умението си да слушаме хората и да работим като общност“, завърши Даниел Панов.

Снимки: НСОРБ

< Назад