25.10.2014

Д-р Даниела Дариткова: Волята на българският избирател е политиците в България да намерят общ език и да търсят това, което може да бъде полезно за нацията

Медия: Радио „Фокус” – Смолян

Фокус: Д-р Дариткова, втора седмица продължават консултациите на ГЕРБ с политическите сили за съставяне на правителство. Ще бъде ли създадено правителство след връчването на първия проучвателен мандат след встъпването в длъжност на депутатите през следващата седмица и кои ще бъдат евентуалните коалиционни партньори?
Д-р Даниела Дариткова: Волята на българският избирател беше такава, че макар и ПП ГЕРБ да е първа политическа сила, ние нямаме достатъчно убедително мнозинство, за да поемем цялата отговорност за управлението. Търсейки варианти за решение като национално отговорна партия предприехме преговори с всички политически сили, на които българският избирател е отредил присъствие в 43-ия парламент. Ние смятаме, че в настоящият момент е необходимо да се състави правителство, което да има подкрепа, за да може да реши неотложни, приоритетни задачи и да се справи с кризисните моменти в всички сфери на живота в България. Смятам, че все още нещата не се окончателно финализирани, но нашият преговорен екип полага усиля по отделни теми и по много точки да се постигне разбирателство с останалите политически сили. Разбира се, като дясно ориентирана партия ние искаме да запазим своята идентичност и търсим своят естествен партньор в реформаторския блок. Намираме достатъчно общи точки в програмата и Патриотичния фронт. Разговорите ще продължават и с останалите политически сили, защото е ясно, че в така създалата се ситуация и с такова парламентарно присъствие на осем политически партии, стабилно парламентарно мнозинство по отделни теми трябва да се постига с много диалози и със предварително постигнати съгласия по различни точки и решения. Аз смятам, че това беше и волята на българският избирател - политиците в България да намерят общ език и да търсят това, което ни събира и което може да бъде полезно за нацията, а да не наблягаме на това, което ни разделя – нещо, което беше много типично за последната година управление. Затова ние подходихме по различен начин към съставянето на правителство, което наистина да може да се справи със задачите, които в краткосрочен план трябва да се решат и разбира се в един дългосрочен план да начертаят проблемните сфери за реформи. Известно е кои са те - разбира се това правителство трябва да се заеме със сериозни действия в сферата на здравеопазването, образованието, съдебната система – сфери, които категорично от всички са признати като нереформирани, всички други задачи, които касаят и темата за държавния бюджет за тази година и темата за бюджета за следващата година трябва да се решат в следващите месеци и аз смятам, че това се разбира от всички политически сили и затова ние ще търсим възможността от решения, които да дадат едно стабилно управление на страната в следващите месеци. Разчитам, че достатъчно отговорни ще бъдат и другите политически сили и ще се постигне решение на създалата се ситуация.
Фокус: Какви са най-неотложните проблеми на жителите от област Смолян, които спешно трябва да се разрешат и липсата на парламент пречи за това?
Д-р Даниела Дариткова: Аз мисля, че служебното правителство през последните месеци прави всичко възможна да стабилизира ситуацията, но все пак неговите правомощия са ограничени и действително е необходимо да има парламент, който да подкрепи правителство с решения, за да може да се посрещнат неотложните нужди. Предвид на това, че зимата чука на вратата и сме свидетели на първите студени дни, ясно е, че зимното почистване в региони като нашия, който е само на колела, е много сериозен проблем. Има дефицит на средства за зимно почистване, общинските кметове са в много затруднено положение и ние се надяваме и природата да се съобрази с известното забавяне на стартирането на новото правителство и парламента, за да може евентуално една актуализация на бюджета да даде възможност да се преодолеят съществуващите проблеми. Най-същественият глобален проблем на региона, разбира се е безработицата. Ние изключително много разчитахме на програмите по временната заетост, които можеха да дадат глътка въздух на общините и от гледна точка на възможностите за наемане на служителите, които да се занимават и с поддържане на пътната мрежа, и с други ремонтни дейности. В същото време обаче тази година се очертава и като нулева за европейско финансиране и това ще създаде много затруднения на общинските кметове и затова едно ново управление, трябва час по-скоро да се погрижи и за освобождаването на европейското финансиране, за да може да се подкрепи местната власт. Много проекти стоят в очакване да се реализират. Много важен проблем за региона, който имаме в минната промишленост, е този за ранното пенсиониране на миньорите. Срокът изтича в края на тази година, ние сме поели ангажимент за удължаване на този срок, а затова е необходимо парламентарно решение. Смятам това да бъде един от първите ангажименти на народните представители в 43-то Народно събрание, за да може да внесем успокоение в сектора и личен мой ангажимент към избирателите от региона. Всичко това ще бъде ангажимент на новото управление, което се надявам, че в най-скоро време ще може съвместно 43-тото Народно събрание и едно ново правителство да комбинират своите усилия за решаване проблемите на хората както регионални, така и национални.

 

< Назад