09.10.2015

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Необходима е промяна на механизмите за определяне на бюджетите на болниците

Медия: Радио „Фокус“

Д-р Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване в парламента, в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Актуализация на бюджета на Здравната каса поискаха от Българския лекарски съюз (БЛС) в отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. От организацията настояват, че актуализацията е необходима, за да се покрият текущият и очакваният до края на годината дефицит от около 200 милиона лева. Трябва ли бюджетът на Здравната каса да бъде актуализиран – това ще коментираме с д-р Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ и председател на Комисията по здравеопазване в парламента. Д-р Дариткова, необходима ли е тази актуализация на бюджета на Здравната каса, за която настояват от БЛС?
Даниела Дариткова: Аз получих писмо от БЛС, което визира проблема с неплатената така наречена „надлимитна дейност“ на лечебните заведения за болнична помощ. На този етап се очертават отчетени - всъщност те са извършени, но не може да се каже, че са отчетени към касата, дейности за около 30 милиона лева от лечебните заведения за болнична помощ. Останалата информация за текущото изпълнение на бюджета на касата не е налична в Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Има изискване по Закона за бюджета такава информация да се представи след първите шест месеца на годината, но все още нямаме такъв отчет, така че аз не мога да бъда запозната с изпълнението на бюджета на касата към този месец. Правихме едно изслушване в Комисията по здравеопазване в първите месеци, месец май, и тогава ръководството на касата, ръководството на Министерството на здравеопазването ни увериха, че няма проблем с изпълнението на бюджета на касата и в рамките на вътрешни преструктурирания ще се справят с изпълнението и рамката за 2014 г. Аз наистина смятам, че трябва да се върви в диалог и да се решават проблемите, ако такива има, но при договарянето на Рамковия договор за тази година и решението цените, обемите да се определят с постановление на Министерски съвет, няма предвидена правна възможност за изплащане на надлимитната дейност на лечебните заведения за болнична помощ, какъвто основно проблем визира БЛС. В рамките на тези разговори наистина трябва да се търсят решения. Аз се надявам наистина, ако в следващите седмици постъпи отчет за бюджета на касата в първите месеци на 2015 г. от Министерството на здравеопазването, респективно от Надзорния съвет, ние да направим изслушване и разглеждане в Комисията по здравеопазване и да дадем повече светлина и конкретика по отношение на изпълнението на бюджета за тази година и очакванията за последните месеци, за да могат да бъдат спокойни както изпълнителите на медицинска помощ, така и здравноосигурените лица, участващи да получат такава.
Водещ: От това, което казвате, да Ви разбирам ли, че не е основателно искането на БЛС, да се изплати надлимитната дейност на болниците, което всъщност се превръща в една много гореща тема?
Даниела Дариткова: Отговорът на министъра на мой въпрос в последния блицконтрол беше в тази посока – че постановлението на Министерски съвет, което определя плащанията за тази година, не предвижда термина „надлимитна дейност“, т.е. няма предвидена правна възможност за изплащане на това, което е над определените бюджети на лечебните заведения.
Водещ: Защо се стига до този казус отново – да се иска актуализация на бюджета на Здравната каса? Къде са проблемите?
Даниела Дариткова: Защото нищо не се промени в механизмите на медицинската помощ тази година, в механизмите на контрола, в механизмите на управление на средствата. За съжаление го казвам, защото наистина се губи ценно време. От една страна, лечебните заведения за болнична помощ продължават да работят по начини и правила, които са разписани в Рамковия договор и които са абсолютно същите през последните години. Мултиплицират се изкривяванията, които са натрупани в последните години, в определянето на рамката на бюджетите на отделните лечебни заведения. Това е тема, която аз съм повдигала многократно, но не виждам никаква реакция от страна на Надзорния съвет да се променят механизмите за определяне на бюджетите на отделните лечебни заведения, защото при мой направен анализ виждаме сериозни дисбаланси. Тези, които са били „недисциплинирани“ и не са изпълнявали рамката на бюджета през 2014 г., сега, в тази година работят в относителен комфорт. Има големи лечебни заведения, основно големи държавни, университетски, областни болници, които са се справяли с дадените им бюджети от Надзорния съвет на касата, тази година те продължават да бъдат дисциплинирани и да спазват рамката на бюджета, т.е. да управляват и потока на пациенти, и средствата в рамките на възможностите. Всичко това по никакъв начин обаче не може да бъде отчетено от касата, защото и тази година разпределението на бюджетите течеше по стария начин. Аз с огромен интерес очаквам предложенията първо за бюджета за следващата година, от друга страна, и за други механизми за определяне на обемите, цените. Всичко това е обект на договаряне между БЛС и касата, защото ние дадохме такава допълнителна правна възможност да се договаря и за правилата за контрол. От друга страна, наистина очаквам и с огромен интерес пакетите, които ще определят и какво точно касата през следващата година ще осигурява на здравноосигурените лица. Очаквам да видим списъка със заболявания, които ще се заплащат от Националната здравноосигурителна каса, който съгласно последните законови промени ще се изготви от Надзорния съвет на касата. Всичко това трябва да се случи в най-кратки срокове, защото бюджетите трябва да бъдат приети до края на годината, ноември-декември, за да може наистина да влезем в новата бюджетна година, надявам се, с нови условия за работа, които да позволят така дългоочакваната реформа на системата на здравеопазване да се усети както от здравноосигурените, така и от изпълнителите на медицинска помощ.
Водещ: Т.е. да очакваме, че тези мерки, които се предприемат, могат да бъдат решение на проблема?
Даниела Дариткова: Решение на проблемите трябва да се намери категорично и тук трябва всички институции да работят в синхрон – имам предвид касата като независима институция, Министерството на здравеопазването, парламентарната комисия абсолютно е на разположение всички законодателни предложения и идеи да ги синхронизира и да ги направи вече норми. Всичко това наистина е гаранция за успеха, а пък още по-голяма гаранция е наистина, ако работим в синхрон и с медицинските специалисти, експертите, съсловните организации, пациентски организации – това гарантира наистина устойчив ход на реформите.
Водещ: Чуха се предложения за санкциониране на болниците с превишени бюджети. Необходимо ли е да се предприемат такива мерки и биха ли били те работещи?
Даниела Дариткова: Ефективността на контрола по отношение на лечебните заведения категорично не е достатъчен. Аз смятам тук, че основният проблем е информационно-комуникационната система на касата, която не позволява наистина обективно в течение на времето да се следи движението на пациента в българската здравна система. Тук наистина трябва да се вземат бързи мерки, защото тази информационна система ще позволи наистина един обективен контрол. Оттам нататък в рамките на законовите възможности наистина постъпиха някои предложения от страна на касата, но заради напрегнатата парламентарна програма нямаше възможност. Част от тях бяха приети, разбира се, във вече променените закони - за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения, имаме нови възможности за контрол, който да се осъществява съвместно с Агенцията за медицински одит, касата, подразделенията на съсловните организации по места. Всичко това наистина трябва да постави контрола на друго ниво, той да касае не само техническата и финансовата част, а именно качеството на медицинската помощ. Надявам се, че ще има нови предложения и до края на годината те ще оформят наистина една система на контрол, която да позволи следващата година ефективността на разпределение на средствата да бъде по-сериозна. Всички лечебни заведения за болнична помощ трябва да бъдат проверявани по закон от касата от една страна за изпълнение на медицинските стандарти, а от друга страна – по отношение на дейностите, които осъществяват. Надявам се наистина да имаме отчет и за това. Обикновено този отчет се дава, когато се внесе отчета за изпълнението на бюджета и дейността на касата за предходната година.
Водещ: Всички се надяваме да бъдат взети необходимите мерки, за да може и пациентите като краен резултат да усетят наистина едно по-ефективно здравеопазване. Аз Ви благодаря за това интервю, д-р Дариткова.

< Назад