19.09.2019

Д-р Андрей Ковачев: Почитаме жертвите и на двата човеконенавистни режима, защото човешкото страдание е едно и също

Днес, с голямо мнозинство от 535 гласа „за“, 66 „против“ и 52 „въздържали се“, Европейският парламент прие резолюция относно значението на европейската историческа памет за бъдещето на Европа. Основните политически групи се обединиха върху нуждата от памет за тоталитарното минало на нашия континент и почитане на жертвите на всички диктатури, като се поправи една крещяща несправедливост и се приравняват злодеянията на националсоциализма и комунизма.

„За съжаление българските представители от левицата не гласуваха за тази резолюция, подкрепена и от групата на социалистите. Те продължават да бранят комунизма дори в разрез с политиката на европейските социалисти. Дали в обозримо бъдеще ще бъде възможно и в България заедно да почетем паметта на всички изстрадали от тоталитарните режими в Европа?!“, каза евродепутатът.

По рано д-р Андрей Ковачев направи изказване в пленарна зала по повод 80-годишнината от подписването на пакта Рибентроп-Молотов, сложил началото на Втората световна война и донесъл ужасни страдания за милиони хора.

„Преди 80 години двама мракобесни диктатори подписаха документалното начало на Втората световна война и започнаха да си поделят злодейски Европа. Макар да имат своите идеологически различия, националсоциалистическият и комунистическият режими са двете лица на едно и също зло - тоталитаризма. Ние сме в дълг пред младите поколения да им предадем паметта за ужасите, през които е преминал нашият континент. Поздравявам българското правителство и Министерството на образованието за приемането на новите учебни програми в България, които най-после отразяват обективно събитията от 20 век. Призовавам Европейската комисия да предвиди адекватно финансиране за проекти, свързани със съхраняването на паметта за жертвите на всички тоталитарни режими. Нека не допускаме която и да е тоталитарна идеология да отрови сърцата и душите на европейците“, посочи Ковачев.

 

 

< Назад