07.03.2021

Д-р Александър Паризов: Единствено приятелството, добрината и човешкото отношение могат и биха спасили всички около нас

Медия: Информационен сайт и вестник „Вяра“

Едно от големите предизвикателства, пред които сме изправени, е развитието на балнеологията в нашия район

 

Изборът е дали да останем част от цивилизования свят, или отново да се върнем в блатото

 

Д-р Александър Паризов е роден на 24.03.1966 г. в град Дупница. С над 30 години професионален трудов стаж като лекар психиатър. Завършил е Медицински университет - София. Има професионална квалификация по "Здравен мениджмънт" от Университета за национално и световно стопанство, както и магистърска степен по психология от ЮЗУ "Неофит Рилски" - град Благоевград. Началник е на Психиатричното отделение в МБАЛ "Св. Иван Рилски", гр. Дупница. Към момента е и съдебен експерт по психиатрия и психология към Окръжен съд - Кюстендил. Експерт към ТЕЛК в МБАЛ "Св. Иван Рилски", град Дупница. Лекар психиатър към затвора в Бобов дол. От 2019 г. е общински съветник в ОбС - Дупница и председател на Комисията по здравеопазване, социални дейности и етнически въпроси. През 2018 г. бе отличен от Българския лекарски съюз с приза "Лекар на годината за Кюстендилска област". Семеен, с едно дете.

 

 

- Д-р Паризов, за първи път провеждаме предизборна кампания по време на пандемия. Ситуацията с Ковид-19  промени ли хората и към какво?

 

  • Естествено, че всички са променени! Съвременният свят не познава такава пандемична обстановка, не бяхме се сблъсквали с такъв затворен живот, в изолация и дори понякога в самота.  В подобни  моменти  разбираш, че можеш да разчиташ само на хората около себе си. Пазиш близките, както и те го правят. Пандемичната обстановка, която се разви не само в България, но и в целия свят, показа, че ценностите трябва да се върнат. Единствено приятелството, добрината  и  човешкото  отношение могат и биха спасили всички около нас.

 

- Като лекар как оценявате действията на правителството, свързани с управлението на кризата?

 

- Имаше и слаби моменти и те бяха в самото начало, и то само защото никой, не само тук, а и в света, не беше готов за едни такива тежки решения. Всички стъпвахме много внимателно. Но нито за миг не сме подценили ситуацията. Към днешна дата мерките в България са едни от най-либералните, но те дадоха своя резултат. На 3 март много от хората бяха на площада и се радваха, че могат да седнат на масите пред заведенията  и да се видят с близки и приятели. Да изпитат чувството на радост да бъдеш с хора около себе си. Но това се случва само и единствено благодарение на предприетите действия на по-ранен етап. Те са тези, които ни дадоха възможността днес отново да бъдем заедно. В много държави това все още не се случва и тежките мерки продължават.

 

 

- Лекарското съсловие и здравната ни система бяха поставени и продължават да работят под голям натиск. Според Вас как се справяме на национално и местно ниво?

- Моята оценка е много добра, та дори и отгоре. Ако трябва да слушаме критиците, ще чуем, че не сме се справили по никакъв начин. Като лекар обаче мога да кажа, че нямаше болница в страната, където да не се приемат болни с коронавирусна инфекция. Нямаше болница, в която да не бяха открити Ковид отделения. Отделно от това нямаше болница, в която да не бяха „налети” допълнителни средства. Отпуснати бяха пари за дезинфектанти, предпазни средства и медикаменти. Закупи се апаратура, осигуриха се допълнителни екипи, разкриха се допълнителни легла, обособиха се отделения, даже и цели болници. Сега започна и организиране на дейността по масова ваксинация на населението. Създадени бяха допълнителни имунизационни и мобилни кабинети. Дори в най-отдалечените и труднодостъпни места в страната хората са обхванати в процеса по ваксиниране, без никой да се интересува от цената на тези медикаменти. Всички средства са осигурени от правителството, единствено и за сметка на това хората да бъдат здрави и да бъде предпазена нацията. Държавата направи огромни стъпки в тази посока, поставяйки животa и здравето на първо място.

По отношение на местната власт мога да кажа, че Дупница бе първият град в България, който отвори Триажен кабинет. Неговата дейност и обезпечаване са изцяло за сметка на Община Дупница, като функционирането му  продължава и до днес. През Триажния кабинет преминаха близо 4000 пациенти, които бяха тествани, прегледани и получиха терапия. Още с първия месец от неговото функциониране той успя да облекчи дейността на всички звена в здравната система - спешна помощ, общопрактикуващите лекари и двете болници. И по този начин медиците успяха да поемат глътка въздух в този толкова критичен момент. Освен Триажния кабинет, Общинската болница „Св. Иван Рилски” също получи средства, помощ и съдействие от страна на Общината. В сградата на ДКЦ се създаде зелен коридор, за да може общопрактикуващите лекари да продължат консултациите с  новородените и малки деца, както и задължителния  процес  по имунизация.  Всички лекари получиха и допълнителни средства към своите възнаграждения за работата си в ситуация на Ковид-19. Тъй че погледнато назад във времето, за едни кратки срокове, се случиха и бяха направени доста неща в организационен и финансов план в сферата на здравеопазването.

 

 

-         Вие сте общински съветник от ГЕРБ в местния парламент. Като общински съветник, какво още предстои в сферата на здравеопазването?

 -         Аз за първи път съм в Общинския съвет. Председател съм на Комисията по здравеопазване и социални дейности. Видях как работи Общинският съвет и разбрах, че за да се случват и работят нещата, трябва да има консенсус. Тогава, когато се създават изкуствени пречки, нещата буксуват или стават по-бавно. Въпреки това се случват. Има още много неща, които могат да се направят както по отношение на социалните дейности, така и в сферата на здравеопазването, работи се и се полагат усилия те да се реализират. Радвам се, че съм общински съветник в периода, в който Общинската болница се стабилизира. Общинският съвет взе много правилни решения с това да назначи прокурист начело на здравното заведение и то да излезе от спиралата на потъването. Към момента може спокойно да се каже, че Общинската болница е стабилизирана. Извършиха се и продължават да се извършват ремонти, закупена бе нова апаратура, увеличиха се заплатите на работещите, няма забавяне в плащанията както към персонала, така и към доставчиците. Всички, които работят на първа линия, бяха обезпечени с необходимите предпазни средства и финансово стимулирани. Бяха взети адекватни мерки, за да не се допусне масово заболяване на медицински персонал. Създаде се такава организация, че лечебното заведение да продължи да функционира като многопрофилна болница,  същевременно с това да  изпълнява функцията на Ковид болница.

Същевременно пред нас има още много предизвикателства. Дупничани имаме късмета на територията на града да работят две добри лечебни заведения в лицето на общинската и частната болница, в които са заети доказали се специалисти и колеги. Дупница по естествен път се очерта като добър регионален здравен център. Тук търсят помощ и се лекуват пациенти от цяла Югозападна България. Нашата цел е  да имаме такива условия и така да работим, че тук да привлечем още повече инвестиции в сферата на здравеопазването. По този начин градът ни ще разполага с повече нови и добри специалисти, по добра апаратура и съответно ще предложи още по-качествено здравеопазване на населението. Но за целта са важни и много други фактори, включително имиджа и климата на нашия общ дом Дупница. Всеки, който ме познава знае, че ще защитавам интересите ни и ще се боря за здрав мост между централната и местната власт. С общи усилия ще можем да защитим необходимостта от допълнителни средства и инвестиции от правителството и държавата в тази посока.

 

Едно от големите предизвикателства, пред които сме изправени, е развитието на балнеологията в нашия район. Предстоят проучвания, свързани с находището на термални води в село Бистрица. С помощта на експерти в тази област, ГЕРБ усърдно работи за реализиране на този мащабен сам по себе си проект. Ще имаме уникалната възможност в полите на Рила, само на няколко минути от града и един от най-красивите паркове, да се възползваме от даденостите на собствената ни прекрасна природа. Всеки разбира, че това ще „изстреля” Дупница в съвсем различна класация сред градовете в страната. Ще имаме възможността да развиваме друг вид здравеопазване, да привлечем огромни средства за реализиране на балнео-спа туризъм, да имаме голям приток на туристи и чуждестранни  посетители. Това са проекти, които биха променили целия инвестиционен климат в града и региона. И моята роля е да дам всичко от себе си това да се случи и реализира, с помощта на местната и централна власт.

 

 

-         Каква ще бъде според Вас тази кампания и защо с отбора на ГЕРБ?

От човешка гледна точка за мен кампанията не е свършвала, защото чрез професията си аз ежедневно съм до хората и техните проблеми. В  тази кампания аз съм представител от гражданската квота. И на местните избори отново бях избран за общински съветник  от гражданската квота. Припознал съм ГЕРБ, защото това е партията, която прави нещата така, както ги казва и както ги е обещала. Всичко, което беше заложено, се изпълни и изпълнява.  Има голяма разлика в това да обещаваш на хората и в това наистина да го правиш. ГЕРБ се доказа и по време на пандемичната ситуация, когато всичко бе осигурено тук и сега. И нищо друго не беше по-ценно от здравето на хората и нацията. От политическа гледна точка кампанията ще бъде трудна, защото обществото отново е  изправено пред изключително важен избор. И той е в това дали да продължим в процеса си към напредък, дали да останем част от цивилизования свят или отново да се върнем в блатото, от което тръгнахме преди години. Аз съм убеден, че хората ще направят верния избор. Тук не става въпрос само за политика. Това е цивилизационен избор.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

< Назад