15.04.2015

Цветомир Паунов: Народното събрание има пред себе си добър политически хоризонт за работа

Медия: „Радио К2”

Цветомир Паунов, административен секретар на ПП ГЕРБ, координатор на ПП ГЕРБ София, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Свършеното от 43-то Народно събрание от неговото конституиране и предстоящата работа през лятната сесия.

Цветомир Паунов заяви, че 43-то Народно събрание е започнало добре своята работа след конституирането си, в страната е настъпила желаната от всички стабилност. Вижда се воля за реформи в различни сектори, които са били спрени през управлението на Пламен Орешарски. „Така че моята оценка за работата на парламента е добра, смятам, че настоящият парламент има пред себе си много добър политически хоризонт за работа, за да може да приеме всички необходими закони, които да отговорят и на очакванията на българските граждани, и институциите да могат спокойно да работят.”, категоричен беше административният секретар на ГЕРБ.

Стартирането на съдебната, пенсионната и здравната реформа.

Цветомир Паунов заяви, че това са най-болезнените и неотложни реформи, но те са били отлагани от редица правителства назад във времето. В обществото обаче има консенсус, че тези реформи трябва да бъдат направени. Те трябва да бъдат направени максимално бързо, за да могат съответните системи да заработят, защото това засяга един доста по-дългосрочен хоризонт за българските граждани. Административният секретар на ГЕРБ подчерта, че към важните начинания на управляващите иска да добави и Закона за предучилищното и училищно образование, който не е успял да бъде приет по време на предишния мандат на ГЕРБ. „Сред обществото оценката за стартиралите реформи не е еднозначна, ще се съобразите ли с всички възможни дебати, или поемате цялата политическа отговорност и риска да проведете реформата така, както тя е заложена във вашите програмни документи?”, попита водещата Клара Маринова, на което събеседникът й отговори, че е нормално всяко съсловие или общност да защитава гледната точка, която представлява, в същото време обаче трябва да се каже, че широките обществени дискусии имат и своите хубави страни, защото могат да се вземат предвид и направените предложения на такива работни срещи. „Трябва да се намери най-добрия вариант, който не само да удовлетворява всички заинтересовани, но и моделът, който най-добре би подхождал на българската действителност.”, категоричен бе Цветомир Паунов.

Липсата на алтернатива и опозиционност на управлението на ГЕРБ, опасно ли е това за самата власт?

Цветомир Паунов заяви, че винаги е добре, когато има една силна и конструктивна опозиция, защото тогава може да се води истински дебат за управлението и да се взимат стратегически решения. Това донякъде се компенсира от факта, че кабинетът е коалиционен и в него се води конструктивен дебат преди взимането на решения.

Последното изследване на „Галъп”, според което подкрепата за кабинета към началото на април е на ниво 30%, а ГЕРБ запазва преднина с 23%. Защо доверието в Народното събрание е традиционно ниско и започва ли ерозиране на институциите?

Цветомир Паунов заяви, че бегло се е запознал с въпросното изследване. Той продължи, че не може да се съгласи, че започва ерозия на институциите, през последните няколко месеца се забелязва доверие в институциите и това е била и най-важната цел на правителството – да внесе спокойствието и доверието в институциите, което е белег на всяка една развита демократична държава. По отношение на доверието към правителството административният секретар на ГЕРБ заяви, че то е добро, съпоставимо с подобни изследвания в началото на мандата и на предходни правителства. Не трябва да се забравя и факта, че правителството е коалиционно и в такъв пъстър формат това е една добра оценка за началната му работа. На въпроса защо най-ниска оценка сред институциите има Народното събрание Цветомир Паунов отговори, че възможно обяснение за ниското доверие в Народното събрание по принцип може да се потърси назад във времето. Според него мнозинството от българските граждани дават оценка за една партия на базата на нейното участие в изпълнителната или местната власт. Така че колкото и добра работа да върши парламентът, той остава малко в сянката на политическата полемика или популизма, който като цяло доминира от изказванията от парламентарната трибуна.

Състоянието на ПП ГЕРБ и предстоящите местни избори.

Цветомир Паунов заяви, че още в края на миналата година във всички общински структури на ГЕРБ са били проведени отчетно-изборни събрания. Процесът по утвърждаването на новите ръководства е приключил, от началото на 2015 година е започнало и структурирането на организациите към ПП ГЕРБ. „Така че вътрешнопартийният живот, не само като структуриране, но и като целеполагане напред във времето не е приключвал и върви към настоящия момент.”, обобщи административният секретар на ГЕРБ. По отношение на кандидатите на партията на предстоящите местни избори вече е дадено указание на структурите да започнат обсъждания по места, вече се провеждат такива дебати с оглед на предстоящите местни избори. На въпроса към какви кандидатури се ориентира ПП ГЕРБ Цветомир Паунов отговори, че една значителна част от настоящите кметове на ГЕРБ са показали, че работят много добре, такава е и оценката на структурите. „Винаги сме се вслушвали в мнението на структурите и този път ще дадем възможност на общинските и районните структури сами да си направят предложенията и да си номинират кандидатите, които смятат, че са най-подходящи.”, категоричен беше административният секретар на ГЕРБ. „Ще се отиде ли на варианта утвърдени народни представители да се кандидатират на местните избори?”, попита водещата Клара Маринова, на което събеседникът й отговори, че не изключва и подобен вариант, но не може да се ангажира с някаква конкретна бройка. Помолен да коментира отношението на ГЕРБ към коалиционните им партньори на местните избори той заяви, че когато не се прави негативна кампания с компромати, нещата сами се подреждат. Когато се изправят един срещу друг опоненти, независимо дали участват на национално ниво в управлението, с аргументирани тези и конструктивен дебат, тогава хората могат да направят своя избор. „Мога да дам пример със София, където в последно време различни наши опоненти се опитват да неглижират всичко, което е направено, или да обръщат внимание на някакви незначителни негативни дребни детайли, нашата цел е да развиваме общините и регионите, а не да влизаме в такова дребнотемие или излишни спорове, от които никой няма нужда.”, завърши Цветомир Паунов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

 

< Назад