23.09.2014

Цветан Цветанов: Всички ние трябва да се стремим към реални политики, за да постигнем реални резултати

Медия: Радио "Фокус" – Велико Търново

Водещ: Във връзка с вчерашния официален празник, Независимостта на България, какво трябва да направим днес, за да бъде България наистина независима?

Цветан Цветанов: Знаете, че вчера, когато бях помолен да коментирам политически акценти от вчерашния исторически ден, аз отказах да говоря на тема политика. Това е, защото исках да се потопим в българската история, и да може всеки един от нас да се поучи от грешките си. Това, което мога да кажа е, че днес на 23 мога да говоря спокойно, защото сме част от политическия живот на страната и всеки един от нас, трябва да се стреми към реални политики, за да се постигнат реални резултати.

Водещ: Отново, във връзка с празника, мислите ли, че българите се чувстват достатъчно независими днес, 106 години след обявяването на Независимостта?

Цветан Цветанов: България придоби своята по-силна независимост с приемането си в Европейския съюз през 2007 година. Това бяха важни стъпки за страната ни, но и за всички български граждани, за да могат те да пътуват свободно в силна и обединена Европа днес. А ние сме част от тази силна и обединена Европа. Всяка една от държавите пази своите идентичност, история и независимост, но всички заедно можем да станем много по-силни, отколкото ако сме разединени.

Водещ: Вчера, след срещите си с граждани от Велико Търново, Вие казахте, че сте се запознали с много хора, чиито деца са в чужбина и работя и учат там. Мислите ли, че българите се чувстват по-независими в чужбина и каква е причината за това?

Цветан Цветанов: Българите, през последите 25 години, тръгнаха по Европа, защото искат да намерят своята лична и професионална реализация. За голямо съжаление, когато те не я намират в родината си, тръгват по този дълъг път и това е част от тяхната възможност, да се реализират и да дадат по-добър шанс за живот на деца си. Всеки изминал ден, с всяка изминала година, българските политици трябва да бъдат активни, ние трябва да правим политики и да се възползваме от Европейската солидарност, за да можем да върнем децата си. Защото всички родители, които видях вчера и тези възрастни хора, които са изпратили внуците си надалеч, те просто плачеха. Те искат децата им да се върнат и точно това беше техният призив, след 5-ти октомври, действително да има стабилно правителство, което да може да прави реални политики. Хората се умориха от избори всяка всяка година. Те искат вече да има по-голямо смирение и да няма това хулене, това противопоставяне, което отблъсква, от една страна хората от политиците. От друга страна политиците водят безсмислени битки, на фона на това, което трябва да решим всички заедно днес.

Водещ: Достатъчна ли е, според Вас, европейската солидарност, за да бъде България наистина независима?

Цветан Цветанов: Смятам, че тя е достатъчна, стига да можем да се възползваме във стопроцентния усвояем период, за който са предвидени финансовите средства, които подпомагат България с тази солидарност. Сега в края на 2014 година, ние вече сме в началото на новия програмен период, който ще продължи до 2020г. Нека да припомним, че през 2013г. и в началото на тази година, два пъти беше направен отказ да се подпише това споразумение с министър – председател Пламен Орешарски. Това лиши от възможност българските общини, българските села и много сектори и политики да се възползват от тази европейска солидарност. Точно в тази връзка служебното правителство, в първите десет дни на своя мандат, успя да подпише това споразумение. Това означава, че вече има шанс и възможност, както за доверие към Брюксел, така и за доверие на Брюксел към България. Това означава, че ние действително можем да се възползваме от тази европейска солидарност, а тя никак не е малка за този програмен период. Нейният размер е 32 млрд. лв. Това са пари, които ще влязат в българските региони. Те ще помогна за развитието на АМ ''Хемус'' и на всички основни инфраструктурни артерии. Това ще даде възможност и перспектива, както за Велико Търново, Горна Оряховица, така и за всички общини в региона. Знаете, че допълнително могат да се търсят опции и възможности за развитието на региона, чрез летището в Горна Оряховица, чрез ЖП линиите, които също минават през града. С тази транспортна инфраструктура и тези скоростни отсечки, които се правят и до турската граница, аз смятам, че това е възможност за българските граждани.

Водещ: Казахте, че страната ни трябва да си върне доверието на Европа. Кой е най-прекият път за това, според Вас?

Цветан Цветанов: Стабилно правителство, стабилни институции и точно затова сме на прага на предсрочни парламентарни избори. Защото ако имахме стабилно правителство, след 11 и 12 май 2013 година, днес може би, с вас щяхме да разговаряме за това какво прави правителството и какви са неговите успехи. Но затова, че в държавата има един хаос и имаше задкулисие, което ни управляваше в продължение на година и два месеца, българските граждани дадоха своята подкрепа за ПП ГЕРБ. Това се случи точно в най-важният ден за силна и обединена Европа. Затова имахме най-висок резултат, имаме 6 евродепутати, които представляват България в най-голямото политическо семейство – Европейската народна партия. Днес те могат да бъдат част от реализирането на успешните политики и с Европейскат комисия, и с националния парламент, и също така с българското правителство.

Водещ: Според Вас едно стабилно правителство ще доведе до това българите да се чувстват по-независими като нация?

Цветан Цветанов: Разбира се, защото тогава, ние, възползвайки се от тази възможност за тези средства да бъдат усвоени по важни стратегически проекти за България. Сами разбирате, че това ще създаде благоприятна среда за повече инвестиции, по-добър инвестиционен климат. От своя страна това означава повече възможности за тези българи, които се намират извън пределите на страната. За да се върнат у дома, държавата трябва да е създала подходящи условия, те да захванат свой бизнес или да търсят своята професионална реализация в съответните сектори.

 

< Назад