30.06.2016

Цветан Цветанов: Всички институции трябва да се обединят в борбата с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Даниела Дариткова и председателят на Комисията по образование и наука в парламента Милена Дамянова откриха кръгла маса, посветена на борбата с наркоманиите в Народното събрание. Дискусионният форум бе организиран в парламента по повод 26-ти юни –Международен ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик на наркотици. Кръглата маса бе инициирана от Общинските съвети по наркотични вещества (ОбСНВ) и Превантивно информационни центрове (ПИЦ), които са основни изпълнители на Националната стратегия за борба с наркотиците.

 

„Трябва да говорим за проблема с наркотиците с истинските му имена. Всички институции трябва да бъдем заедно в борбата с наркоманиите. Имате пълната подкрепа на ПГ на ГЕРБ, на Даниела Дариткова и на Милена Дамянова като председатели на парламентарни комисии. Можете да разчитате на нас за всичко реално и разумно, за което законодателството пречи да бъде реализирано”, категоричен бе Цветан Цветанов. Той изрази своята удовлетвореност от присъствието на неправителствени организации, представители на местната власт, депутати и членове на образователната и здравната комисия. „Решаването на проблема с наркотичната зависимост не е отговорност на само една институция. Важна е връзката с родителите – те трябва да бъдат ангажирани с различни инициативи. Сигурен съм, че ако има навременна намеса можем да запазим много от тези деца чисти от наркотици”, обясни зам.-председателят на ГЕРБ. По думите му, са нужни бързи и ефективни мерки, които да достигнат до всички. Цветанов обясни, че има възможност да поддържа комуникация със семейства на засегнати от наркотиците младежи и много от тях крият проблема, за да предпазят децата си от обществена изолация.

 

Председателят на ПГ припомни, че в парламента имаше опити от страна на определени народни представители да бъде легализирана марихуаната. „Уверявам ви, че ще противодействаме ефективно на целящите тези тенденции да бъдат прокарани в българското общество. В Народното събрание мнозинството срещу употребата на наркотични вещества ще бъде по-голямо”, подчерта Цветан Цветанов.

 

Председателят на Комисията по здравеопазване Даниела Дариткова посочи, че най-важното в борбата с наркоманиите е превенцията. „Това е гаранция за успех и добро обществено здраве. Трябва да се начертаят реални стъпки не само в здравеопазването, но в сферата на местната власт, вътрешния ред и сигурност, образованието”, обясни Дариткова и заяви пълната готовност за изготвяне на полезни законодателни инициативи.

 

Председателят на образователната комисия Милена Дамянова заяви, че трябва да има комплексна грижа и превенция. „Важна е работата със семейството и с родителите, защото моделът на поведение на възрастните се възприема от младите”, каза тя. Дамянова обясни, че в приетия Закон за училищното и предучилищното образование има заложени стъпки за превенция на наркотичната зависимост. „Това може да стане чрез подкрепа за личностното развитие и ранно откриване на проблема. Има изготвени стратегии, които предлагат реално решение на проблема. Пример за това е Стандартът за интеркултурно и здравно образование”, обясни още Милена Дамянова. По думите й на бъдещи инициативи, посветени на борбата с наркотичните зависимости, трябва да присъстват също родителски и учителски организации, които да вземат отношение към проблема.

< Назад