16.03.2018

Цветан Цветанов: В борбата с трафика на хора и насилието над жените най-важно е идентифицирането на жертвите

Дебатите за насилието над жените и трафика на хора трябва да се провеждат в парламента и образователната система. Има нужда депутатите да чуят по-добре за проблемите на тези хора. Дискусии трябва да има и в образователната система. Нека покажем лошите примери на учениците, за да може превенцията срещу тези пороци да бъде култивирана у тях още в ранна детска възраст. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов в рамките на международната конференция „Сигурно бъдеще за жените – сигурно бъдеще за всички“ в София. Форумът се организира от  фондация „Асоциация Анимус“ и се провежда под патронажа на еврокомисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. Цветан Цветанов изнесе лекция в рамките на панела „Превенция и борба с насилието на жени – цялостна законодателна рамка и подход към проактивни политики“.

„Преди години, в качеството си на министър на вътрешните работи, оглавявах Националната комисия за борба с трафика на хора. Много мои колеги и съграждани тогава вярваха, че колкото по-малко жертви сме имали, толкова по-близко сме били до решаването на проблема. Това съвсем не беше така“, коментира Цветан Цветанов. Той посочи, че в борбата с трафика на хора и насилието над жените най-важно е идентифицирането на жертвите. По думите му след като Комисията е започнала да прилага този подход, броят на жертвите рязко се е увеличил. „Едва тогава осъзнахме какъв е реалният мащаб на проблема.  Имаше и друг казус. 95% от присъдите на насилниците бяха условни, от което нямаше никаква полза. Завишихме наказанията, като максималното такова стигна до 15 години затвор“, обясни председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

„За съжаление в местната власт няма достатъчно желание за изграждането на местни комисии за борба с трафика на хора.Това е много лошо, защото на нас местната власт ни е много нужна. Те трябва да правят непрекъснато информационни кампании, за да стигнем до семейната среда. Всички знаем каква е ролята тук на възпитанието“, каза още Цветанов и допълни, че държавата подкрепя всеки един, който има смелостта да излезе и да разкаже своята лична история, пропита с ужаса на домашното насилие. „По важна обаче е превенцията. Трябва да достигнем до всички потенциални жертви. Да им подадем ръка, за да може на следващата такава конференция съотношението на жертви и представители на институции да не е 80/20, а 50/50“, подчерта той.

 

 

< Назад