08.12.2017

Цветан Цветанов участва в 10-тата Интерпарламентарна конференция по въпросите на сигурността във Вашингтон

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов участва 10-тата Интерпарламентарна конференция по въпросите на сигурността, която се проведе в американската столица Вашингтон. Форумът се състоя в рамките на Работната група на Конгреса на САЩ по въпросите на тероризма и неконвенционалната война. Председател на Работната група е конгресмен Робърт Питинджър, конгресмен от Северна Каролина, член на Републиканската партия на САЩ. Заседанията на тази работна група се провеждат два пъти годишно, като на тях се канят изявени парламентаристи от Европа. Тазгодишното заседание беше посветено на глобалните предизвикателства пред съвременния свят - религиозен тероризъм и радикализация, киберсигурност и криптовалути в т.ч. финансиране на тероризма, икономически и кибершпионаж.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание Цветан Цветанов направи изказване за съпричастността на военното крило на Хизбула към терористичния акт в Бургас пред 2012 г., като призова участниците във форума да не подценяват нито един субект в съвременната терористична дейност. Цветанов подчерта необходимостта от обединяване на усилията на парламентарното и правителственото ниво в Европа за прекратяване на възможностите на подобни организации да развиват криминална и терористична дейност. В изказването беше изрично посочено, че следва да бъдат изработени още по-добри мерки и механизми за обмен на информация между правоохранителните служби на държавите от ЕС, като е редно към този механизъм да бъдат привлечени и държавите от Западните Балкани, пред които се разкрива европейска перспектива.

По-късно през деня изказвания направиха Майкъл Чертоф - секретар на Департамента за вътрешна сигурност на САЩ от 2005 до 2009 г. , конгресмените Джеб Хенсарлинг, Стивън Пиърс и Андрю Бар, както и конгресмен Девин Нунес - републиканец от Калифорния, председател на Постоянната комисия по разузнаване към американския Конгрес и конгресмен Майкъл Маккол - председател на Комисията по вътрешна сигурност в Конгреса на САЩ. По време на панелните дискусии се изказаха изявени представители на американската администрация и мозъчни тръстове.

< Назад