29.06.2016

Цветан Цветанов: Системата за сигурност се нуждае от стабилност и устойчивост

ПГ на ГЕРБ внесе предложения между първо и второ четене в промените в Закона за МВР, с които отпада създаването на Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Това каза по време на брифинг в парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. „Искам да подчертая, че благодарение на добрия диалог с представители на МВР стигнахме до консенсус”, уточни Цветанов. Според него ПГ на ГЕРБ се съобразяват с направените предложения за увеличаване на правомощията на ГДБОП и преминаването на Специализираната куриерска служба към ДИКСИ. Народният представител заяви, че ще подкрепят и преобразуване на правоотношенията на служителите от администрацията на МВР, които ще преминат към Закона за държавният служител. По думите му, това са около 4 хил. служители, които вече няма да се водят като първа категория труд. „Правим предложение на отпадне Агенция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Отпада възможността да се създаде длъжността административен секретар в ОД МВР-тата, защото смятаме, че не трябва да се увеличава щата, в тази връзка министърът ще упълномощава действащ служител”, обясни още той. Цветанов заяви, че отпада намаляването на платения отпуск. Цветан Цветанов припомни, че предложението на МВР е било платеният отпуск да бъде намален на 25 дни. „Ние го запазваме на 30 дни”, каза още той.

 

Цветан Цветанов обясни, че с предложенията, които са внесли от ПГ на ГЕРБ за промени в Закона за МВР между първо и второ четене, отпада предложението на вътрешното министерство за това обезщетението при напускане на системата да бъде намалено на 12 заплати. ПГ на ГЕРБ предлага обезщетението равно на 20 заплати да остане. „Предложението ни е 20-те заплати да останат, но избираме по-гъвкавия принцип, като има стъпаловиден вид за получаване на обезщетения на база трудовия стаж, който има дадено лице в системата на МВР”, каза още Цветанов. По думите му, предложението, което са внесли от ПГ на ГЕРБ е ако служител има до 5 години трудов стаж и напусне да не получава обезщетение. „За всички е ясно, че първите 2-3 години държавата инвестира в тяхното обезщетение”, обясни той. Цветанов уточни, че ако служител напусне системата след шестата година, той ще получава обезщетение две заплати. „Ако има трудов стаж 10 години, получава 5 заплати обезщетение, ако има 15 години трудов стаж получава 10 заплати, ако има 20 години стаж получава 15 заплати и ако има 25 години трудов стаж получава 20 заплати”, поясни Цветанов. Той коментира, че предложението е направено така, че да има сигурност в системата и текучеството на кадрите да бъде ограничено. По думите му, дебатът, който е воден, е бил за Академията на МВР. „Запазва се сегашното положение - няма да се трансформират правоотношенията на преподавателите, които са по специализирана подготовка в Академията на МВР и съответните полицейски центрове”, посочи още той. По думите му, това са достойни хора и професионалисти, които могат по всяко време да се върнат и да изпълняват полицейските си ангажименти.

Цветанов поясни, че депутатите се съобразяват с предложението на вътрешното министерство за това служителите, които охраняват МВР и полицейски управления да не се охраняват от служители, които имат полицейски правомощия. „Да може да се охраняват от служители, които са на трудово правоотношение. От МВР са направили изчисления, че около 500 служители минимум ще бъдат включени за реална полицейска дейност на терен в малките населени места и градовете”, каза още той. По думите му, отпада възможността вътрешният министър да прехвърля отговорностите по назначаването на служителите на МВР на главния секретар. Цветанов уточни, че промените в Закона за МВР ще бъдат гласувани на второ четене в комисия едва след като се проведат дискусии по темата.

Зам.-председателят на ГЕРБ бе категоричен,че стъпките, които се правят в сектор „Сигурност”, трябва да са в посока стабилност и устойчивост. Според Цветанов промените, които са внесли между първо и второ четене в Закона за МВР не се предвижда създаването на Агенция за социална дейност. „Запазва се сегашното положение, за да може социалният пакет за служителите на МВР - да ползват почивните бази, да остане на същия режим”, обясни Цветан Цветанов. „Системата за „Сигурност” се нуждае от стабилност и устойчивост”, подчерта той. По думите му, след промените, които са внесли от ПГ на ГЕРБ в Закона за МВР са останали предложенията на вътрешният министър Румяна Бъчварова за увеличаване компетенциите на ГДБОП; преобразуването на правоотношенията на всички служители, които са в заварено положение, които са от общата администрация. Той благодари за последните разговори, които са проведени с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, в присъствието на премиера Бойко Борисов. „Не трябва да възприемаме конструктивния диалог и предложенията, които се правят както от нас, така и от другите народни представители. Смятаме, че точно по този начин можем да оптимизираме законодателството и за това има първо и второ четене в пленарна зала, за това е парламентарна република страната ни, защото в парламента може да се дискутира всяка една тема и да се търси политически консенсус. Не трябва да създаваме предпоставки за промяна в законодателството при промяна на парламентарните мнозинства в Народното събрание”, заяви Цветанов.

Цветан Цветанов заяви, че ще предложи на депутатите от парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, съвместно с парламентарната комисия за контрол над службите да поканят на извънредно заседание утре, 30 юни представителите на специалните служби и МВР относно терористичния акт в Истанбул. Цветанов поясни, че се предприемат превантивни мерки и в критичната инфраструктура на страната, каквато са летищата - да има допълнително полицейски служители. „Убеден съм, че с обединяването на всички парламентарни групи ще можем максимално бързо да приемем и Антитерористичния закон, който ще бъде внесен от МС”, коментира още зам.-председателят на ГЕРБ.

 

< Назад