29.05.2017

Цветан Цветанов: С рестартирането на Фонд „Пътна безопасност“ нарушителите ще инвестират в по-сериозен контрол

Няма да търпим войната по пътищата да продължава и съвещанието, което премиерът Бойко Борисов направи, както и разговорите, които имах само преди седмица с представители на различните институции, са много ясен знак за това. Това каза пред журналисти в Горна Оряховица председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на вътрешната комисия в парламента Цветан Цветанов, който днес е гост на проявите по повод празника на града. Тържествената сесия на Общинския съвет в Г. Оряховица започна с минута мълчание в памет на тримата местни жители, които вчера загинаха в тежка катастрофа край ловешкото село Малиново.

У нас имаше период, в който жертвите по пътищата от средно 1000 годишно намаляха на 600, припомни пред медиите Цветан Цветанов. „Това беше периода, в който имаше реални резултати от проведените политики. Сега трябва да обединим усилия да върнем тези нива и дори да ги намалим“, коментира председателят на най-голямата парламентарна група. Той припомни, че по директива на ЕК, до 2020 година страната ни трябва да намали броя на жертвите от 2010 г. наполовина, което определено означава че има много да се прави.

„Като председател на ПГ на ГЕРБ и като народен  представител вчера разговарях също с Алекси Стратиев, който е един безспорен капацитет, експерт по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ. Този опит трябва да бъде ползван. Предложих му да бъде част от екипа по подготовката и приемането на законодателни промени и на чисто организационните мерки, които трябва да бъдат предприети по темата – както от изпълнителната така и от законодателната власт. Вчера разговарях и с премиера Борисов, и се разбрахме в Народното събрание да поема ръководната функция, за да може да покажем стил и начин на взаимоотношения между различните парламентарни групи. Защото това е тема която не може да ни разделя“, обясни Цветанов.

Той изрази убедеността си, че с рестартирането на Фонд „Пътна безопасност“, в който да се събират пари от глоби, ще може нарушителите по пътищата, един вид да инвестират в изграждането на инфраструктура и в осъществяването на по-сериозен контрол. Подновяване работата на този фонд бе тема, с която ГЕРБ се ангажира по време на предизборната кампания, каза Цветан Цветанов и припомни, че след 2013 г. фондът не функционира. „Искаме да го направим реално работещ и с приходите в него да бъдат реализирани сериозни превантивни проекти. Една от целите е на участъци от по 100 км да има минимум по три-четири камери“. Темата с пътнотранспортните произшествия опира и до манталитета на българския водач, изрази мнение Цветанов. „Спомням си, 2010-2011г., когато имахме съвместен проект с холандското Министерство на вътрешните работи, как заключението и препоръката бяха – „променете манталитета на българския водач”. „Затова всички  ние сме виновни за онова, което се случва по пътищата! И ако ние самите осъществяваме самоконтрол, убеден съм, че ще можем да постигнем тези цели,  които са жизненоважни за държавата – да спасяваме човешки животи“, каза още Цветанов.

Една от функциите на Фонд „Пътна безопасност“ ще бъде да инвестира и в превантивното образование на подрастващите, убеден е председателят на Комисията по вътрешен ред и сигурност в парламента. „Образованието трябва да бъде включено много активно защото всичко това не може да бъде функция само на МВР, необходими са общите усилия на местна, законодателна, изпълнителна власт, и неправителствения сектор. Надявам се на тези консултативни съвети, които правим да има възможност да отделяме бюджет за превенция в училищата – това, което правехме в периода, когато бях вицепремиер и министър на МВР“, каза още Цветан Цветанов.

 

< Назад