12.11.2018

Цветан Цветанов проведе работна среща с посланика на Япония в България Н.Пр. Масато Ватанабе

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с посланика на Япония в България Н.Пр. Масато Ватанабе. Двамата подчертаха добрите двустранни отношения между България и Япония и отбелязаха, че е необходимо да надграждаме вече постигнатото и да изнесем на преден план положителните инициативи между двете държави.

Посланик Ватанабе постави акцент върху факта, че посещението на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в Япония, което предстои да стартира на 17 ноември, е част от важен политически процес за засилване на двустранните контакти, който стартира с посещението на японския премиер Шинцо Абе в София през януари 2018 г. и продължи със срещата на външните министри на двете страни в Ню Йорк през ноември.

Цветан Цветанов на свой ред отбеляза, че посещението на Абе се е случило в ключовия период на Българското председателство на Съвета на ЕС, с което отношенията между България и Япония са допринесли и за отношенията между Япония и региона на Западните Балкани като един от приоритетите на нашето председателство. Цветанов подчерта, че е убеден, че след посещението на Цвета Караянчева, по време на което тя ще има редица срещи на най-високо ниво, включително аудиенция с императора, както и срещи с представители на двете камари на японския парламент, двустранните отношения ще получат още един силен тласък, особено на парламентарно ниво.

Цветанов поздрави посланик Ватанабе за планираните събития за 2019 г. по повод трите годишнини в отношенията между двете държави - 110 години от първите дипломатически контакти, 80 години от установяването на дипломатически отношения и 60 години от възстановяването на дипломатическите отношения. Ватанабе поясни, че планираният календар ще включва редица събития с цел популяризиране и задълбочаване на връзките в сферата на икономиката, бизнеса, науката, културата и изкуството.

 

< Назад