19.05.2018

Цветан Цветанов проведе работна среща с бившия държавен секретар по вътрешните работи на САЩ Майкъл Чертоф

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов проведе работна среща с бившия държавен секретар по вътрешните работи на САЩ Майкъл Чертоф. Това се случи по време на международния форум за сигурност „ГЛОБСЕК“, провеждащ се в Братислава.

Двамата обсъдиха ситуацията в сектор „Сигурност“ в трансатлантическото пространство, включително и предизвикателствата пред региона на Западните Балкани. Майкъл Чертоф подчерта, че е важно България като фактор на стабилност да продължава да работи за силно присъствие на ЕС на Балканите.

„Макар и Съюзът да няма алтернатива като притегателен център на интеграция, на територията на страните се наблюдава съревнование за влияние между няколко геостратегически играчи“, обясни Чертоф и допълни, че това е особено видимо в контекста на хибридната война и фалшивите новини.

Същата тема бе засегната и в панела в проф. Джозеф Най от университета в Харвард. Професор Най коментира, че “меката сила” на Европа като ценности, начин на живот и развитие не бива да се подценява.

< Назад