17.07.2018

Цветан Цветанов: По време на Австрийското и Румънското председателство темата за Западните Балкани ще остане актуална

По време на Австрийското и Румънското председателство темата за Западните Балкани ще остане актуална. Така ще осигурим нужната свързаност на страните от региона и ще гарантираме сигурността на Балканите и Европа. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на кръглата маса „Постигнатото в областта на вътрешните работи по време на Българското председателство на Съвета на Европейския Съюз“. В рамките на събитието, което се проведе в Народното събрание, бе направен обзор на акцентите от работата на Министерство на вътрешните работи по време на Председателството, включително постигнатото по законодателните досиета на европейско ниво, политиките на миграция и убежище, граничния контрол, борбата с трафика на хора, международното полицейско сътрудничество и други.

По време на своето изказване Цветан Цветанов информира, че по време на Българското председателство са били дискутирани и съответно затворени изключително важни досиета в областта на сигурността. „ Европа е много по-различна след 2015 г. Вследствие на мигрантския поток цялата работа на сектор „Сигурност“ оттогава значително се промени. Неслучайно в проектобюджета на ЕС за 2021- 2027 г. са предвидените повече средства за миграция и вътрешен ред“, отбеляза Цветанов.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред засегна и темата за нелегалната миграция, като посочи, че тя е тясно свързана и с трафика на хора. По думите му в държавния бюджет трябва да се заделят повече средства за Националната комисия за борба с трафика на хора, като подчерта нуждата от създаването и на нейни регионални звена.

„България беше в много неблагоприятна ситуация след като в един от последните доклади на Държавния департамент на САЩ бяхме поставени във втора група под постоянно наблюдение. Ние обаче предприехме нужните действия, изработихме съответните нормативни разпоредби и резултатите не закъсняха – бяхме извадени от втора група“, сподели Цветанов и допълни, че въпреки този успех работата на държавата няма да приключи дотук.

В рамките на кръглата маса Цветан Цветанов изтъкна, че в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС бяха приети процедурните правила за работата на Съвместната група за парламентарен контрол над дейността на Европол. Той разказа, че тези процедурни правила са били обект за сериозни дебати по време на една от последните срещи на Съвместната група в Брюксел, като на нея не е било постигнато съгласие и някои от страните са имали резерви. „След много активна работа и ползотворен диалог в София правилата бяха приети с консенсус, като по този начин осигурихме нужната прозрачност в работата на Службата, която ще е гаранция за спазването на човешките права“, каза председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

„Като председател на ЕС България свърши отлична работа, като повдигна всички важни за Европа въпроси. Това председателство разбра колко сложен е проблемът с миграцията и подходи изключително балансирано, взе предвид всички притеснения и отне част от напрежението по границите“, бяха думите на д-р Михаил Шпинделегер, който е генерален директор на Международния център за развитие на миграционната политика. Той коментира, че българското председателство е върнало в европейския дневен ред темата за Западните Балкани и е заявило категорично пред Европа, че този регион има нужда от перспектива. „Австрийското председателство ще продължи работата на България по темата Западни Балкани, което означава, че страната ви е осигурила отлична основа за надграждане на досегашните успехи“, заяви д-р Шпинделегер.

„Няма как да говорим за трафика на хора без да повдигнем и темата за насилието на жени. Радостна съм, че по време на една неотдавнашна дискусия еврокомисарят Мария Габриел определи този въпрос като приоритетен за ЕС. Това е силен знак за ангажираността на Съюза, като такава виждаме и от страна на България“, заяви на свой ред експертът по международни програми и проекти на фондация „Асоциация Анимус“ Антоанета Василева. По думите й в борбата срещу трафика на хора и насилието над жените ключова е превенцията, но за целта са необходими още дискусии, които да направят съпричастни максимален брой хора с този проблем.

 

< Назад