27.03.2015

Цветан Цветанов: Основната цел на ГЕРБ е правенето на политика и воденето на разговори с всички български граждани независимо от етносите им

Медия: „Още от деня“ по БНТ

Водещ: „Още от деня“ започваме с Цветан Цветанов – той е зам.-председател на ГЕРБ, председател на парламентарната група на ГЕРБ,но и бивш министър на вътрешните работи. Здравейте.

Цветан Цветанов: Здравейте.

Водещ: Знам, че освен от политика вие разбирате и от спорт, разбирате и от футбол, убеден съм, защото сте от ЦСКА, нали?

Цветан Цветанов: Така е, но това, което казахте в началото – всички разбираме от всичко.

Водещ: И от политика, и телевизия и от футбол. Добре, вие как гледате на тази драма, която се разразява последните дни и с ЦСКА и с „Левски“? Боли ли ви вас като гледате, че се унищожават двата най-силни отбора преди години в България?

Цветан Цветанов: Разбира се, че ме боли, защото още като бях дете и тренирах лека атлетика всички се възхищавахме на качествата и на това, което постигаше като успех Футболният клуб на ЦСКА. Разбира се, че има много проблеми, които са наслагвани с годините и аз смятам, че един от проблемите е липсата на детско-юношески школи, които да дадат тази възможност, която се даваше преди 20-30 г. – всяко едно дете да спортува някакъв вид спорт и действително да се направи някаква селекция за високото професионално спортно майсторство, което се очертаваше и беше политика на държавата.

Водещ: За да има приемственост, нали?

Цветан Цветанов: Разбира се – няма масов спорт, няма и професионален спорт, защото всичко, което в момента наблюдаваме повече го възприемаме като бизнес, но не и като спорт, който да бъде пряко ангажиран голямата част от българското общество.

Водещ: А пък в българския футбол се настаниха масово чужденци от цял свят, а пък българските момчета, може би са малцинство вече, но последен въпрос – ще ходите ли на мач в събота? Ще гледате ли?

Цветан Цветанов: Не.

Водещ: По телевизията?

Цветан Цветанов: Ще гледам по телевизията. Имам и други ангажименти, които са достатъчно отговорни и просто това са ми ангажиментите.

Водещ: Минаваме от футбола към политиката. Защо нанесохте такъв удар на Движението за права и свободи (ДПС), нагнетихте напрежението? Те ви се обидиха, искат да ви съдят, поискаха извинение. Кому му беше необходимо това?

Цветан Цветанов: Смятам, че това е част от стратегията на нашите политически опоненти да могат действително по този начин да консолидират здравите си ядра в ДПС. Те очакваха да имаме подобна реакция каквато имат други политически формации в българския политически живот, но ГЕРБ реагира много по-адекватно и нашата основна цел е да правим политика и да водим разговори с всички български граждани независимо от техния етнически произход във всички райони и региони на страната. Това е ГЕРБ и точно това, всъщност е момента, в който не се възприема като добре, че ГЕРБ през последните 8 г. навлезе трайно в смесените региони и се явява като единствената възможна алтернатива за българските граждани и българските турци, които упражняват правото си на глас.

Водещ: Добре, обаче вие още ли сте убеден в това, което казахте за друговереца, защото опровергаха от ДПС категорично и казаха, че това, което са ви казали на вас не е истина?

Цветан Цветанов: Аз съм провел разговори с нашия кандидат за кмет Мустафа, също така и с кмета на Медени поляни и това е станало предишния петък, когато е имало предизборна среща, на която са присъствали представители от ГЕРБ и разбира се, жителите на съответното населено място. След като са се оттеглили колегите от ГЕРБ и жителите, които са присъствали на нашата предизборна среща след това е имало предизборна среща на ДПС. тук не мога да спомена точно, конкретно кой е човекът, който е казал подобни тежки думи, но разбира се, че във всяка една кампания, която се прави за голямо съжаление в последните години в тези региони, винаги има висок градус на напрежение. Точно затова политиците, които са част от националната политика не трябва да падаме на нивото и да генерираме подобен градус на напрежение, защото смятам, че по-добре е да си говорим, по-добре е, действително българските граждани да имат правото на конституционния си избор, а не под натиск, не с подобни твърдения или с подобно противопоставяне, а просто с реални политики.

Водещ: Но реално вие го сторите, имам предвид не само вие, но и болшинството от народните представители, които се подведохте по този дебат, и изгубихте един почти цял ден. Сърница е тази малка община с няколко хиляди избиратели стана национален проблем в държавата.

Цветан Цветанов: Тя е жизненоважна за ДПС.

Водещ: А за вас не е ли важна?

Цветан Цветанов: За нас всяка една община има абсолютно еднаква тежест – дали е голяма, дали е малка, дали е нова, дали е стара. Точно затова смятам, чене трябваше да има такъв градус на напрежение и такава емоция в тази предизборна кампания. Разбира се, изборите вече приключиха. Аз съм убеден, че жителите се нуждаят от това политиците да направят нещо за общината. И съм убеден, че с общите усилия на всички общински съветници и разбира се, в това число и местната администрация, и разбира се, и държавата, да могат наистина да се развиват тези региони, защото те са изключително важни за нормалното съществуване на тези общини и нормалната професионална и лична реализация на тези хора, които живеят в тези региони.

Водещ: Това, което казвате е много хубаво, но индикацията за това, което се случи в Сърница, за местните избори, които са може би в края на октомври, както се говори, какво показва? Такова ли напрежение ли ще се изгради преди и по време на самите местни избори? Такова ли е силно противопоставянето вътре между вас в парламентарните групи?

Цветан Цветанов: Наблюдавайки поведението на другите политически формации, може би те ще заложат на това.

Водещ: А ГЕРБ?

Цветан Цветанов: ГЕРБ ще заложи на прагматизма, на срещи, на разговори, на реално свършена работа в мандатите на кметове по места. И разбера се, ще предложим програми, които да бъдат за нов управленски мандат там, където ще се борим за кметския пост. И тук мога да заявя категорично, че ако всяка една от политическите формации действително има подобно поведение, това ще даде възможност за по-доброто конфигуриране и след провеждането на първия тур, защото видяхте, че в Сърница това, което декларирахме на национално ниво за едно партниране между ГЕРБ и Реформаторския блок, реално то не се случи на място, защото не може цялата кампания да мине негативна срещу ГЕРБ и последната седмица ти кажеш на избирателите: Оставете тези седмици…

Водещ: Негативна от страна на кого?

Цветан Цветанов: На колегата от Реформаторския блок. И аз това съм го казвал многократно на Радан Кънев и съм го казвал и на колегите от Реформаторския блок още по време на кампанията.

Водещ: Той съгласи ли се с вас?

Цветан Цветанов: Имаше чуваемост. Дали се е съгласил, аз не бих искал да коментирам. Важното е, че напарвахме ясен знак, че бихме работили заедно на национално ниво. Важно е, че направихме послание и към местната власт. И разбира се, това беше една генерална репетиция, дали можем да разчитаме на тази искреност, когато се дават подобни предложения от националните ръководители на съответните национални отговорни партии…

Водещ: Дали изпълняват.

Цветан Цветанов: … дали по места може да се случи това.

Водещ: Засега не.

Цветан Цветанов: Засега мога да кажа, че това не може да се случи. Но аз съм убеден, че бъдещето е пред нас и всеки един трябва да преосмисли поведението си. И винаги съм казвал – нека не минаваме границата на невъзможността след първи тур да си говорим и с нашите основни политически партньори, които формираме и парламентарното мнозинство.

Водещ: Добре, това ли е причината Радан Кънев да каже: Местните избори могат да имат лоши последици за Реформаторите и коалицията с ГЕРБ. Като Кънев вижда раздори вътре и в ГЕРБ, той казва, че и в ГЕРБ има раздори и в Реформаторския блок. Какви са тези раздори в ГЕРБ, които вижда Радан Кънев?

Цветан Цветанов: ГЕРБ е най-голямата политическа формация в България. За ГЕРБ вече на няколко избора гласуват над 1 милион избиратели. Докато Реформаторският блок, ако погледнем 2013 година, вие ще видите, че тези партии, които формират Реформаторския блок, там има партии, които са постигнали по 7 000 гласа, общо сумарно са постигнали около 280-290 000 гласоподаватели, избиратели, което означава, че при тях много по-малко би могло да има различни мнения, докато при ГЕРБ е една изключително високоотговорна национална партия, която има съответните идеи, има съответния сблъсък на идеи. И в тази посока смятам, че това е съвсем нормално и демократично за една демократична партия, която е част от най-голямото европейско семейство Европейската народна партия.

Водещ: Т.е. вие не се плашите, ако вътре в ГЕРБ има противоречия, важното е тези противоречия да не доведат до раздори?

Цветан Цветанов: Не противоречия, а имаме смислен дебат. И това винаги сме го правили в ГЕРБ, и затова имаме този потенциал, който в момента имаме както в управлението, така също изграден потенциал, който се реализира в един управленски или втори управленски мандат на местно ниво.

Водещ: За да приключим тази тема за отношенията ви с Реформаторите, вашето лично мнение – Реформаторите в момента преяли ли са с власт, искат ли да преяждат с власт или това е просто едно медийно послание, което се възприе от публиката?

Цветан Цветанов: След като има подобно тиражиране в последните няколко седмици, може би си задаваме подобни въпроси и в ГЕРБ. Но това, което мога категорично да заявя е, че в момента имаме едно стабилно правителство, едно формирано парламентарно мнозинство, което дава гаранция за един пълен управленски мандат и разбира се, всяка една от политическите формации, които участват във формирането на това управленско мнозинство, ще вземат своето политическо решение, когато минат местните избори и отчете съответните резултати. Аз мога да заявя категорично, че нашите намерения и политическите решения, които сме взимали в ГЕРБ, ние сме за 4-годишен мандат. Разбира се, ние сме заявявали категорично, че ГЕРБ в последните 8 години от началото на своето съществуване винаги участва самостоятелно във всеки един избор. И точно затова сме взели това политическо решение, което може би не се харесва в голямата си част от Реформаторите. Но аз смятам, че всяка една партия има своята идентичност, има своята политика и трябва да бъде принципна в поведението си, в това, което демонстрира /…/.

Водещ: Като казахте мнозинство, аз даже бих допълнил – едно парламентарно мнозинство, понякога с неочаквана подкрепа отстрани, която ви идва, както се казва в таблата, дюшеш, нали?

Цветан Цветанов: Разбира се, има и национални теми, които съвсем нормално е да се получи и подобен парламентарен консенсус. Давам за пример днес избора на шеф на Сметната палата. Обединиха се и гласуваха няколко политически формации, които не участват във формирането на парламентарното мнозинство.

Водещ: Патриотите ви направиха услуга и оттеглиха тяхната кандидатура даже.

Цветан Цветанов: Да. Вчера имаше един законопроект, който беше внесен от г-жа Мая Манолова, и мога да ви кажа, че парламентарната група на ГЕРБ и всички парламентарно представени партии, които вчера присъстваха на заседанието, подкрепиха този законопроект. Защо трябва винаги да възприемаме нещо негативно, когато подкрепяш един добър законопроект, който е внесен от определени политически формации. Единственото, към което се стремим е да можем в комисиите, когато има обсъждане на тези внесени проекти е те да отговорят на европейското законодателство и те да не отдалечават страната ни от единствения възможен път, и това е европейския.

Водещ: И на националните интереси.

Цветан Цветанов: Разбира се.

Водещ: Ще отговаря ли на националните интереси една промяна в законодателството, която да направи ревизия на тази сделка за 1 евро, чрез която Цветан Василев се раздели с БТК, мултиплексите, „Фърст диджитъл“, „Дунарит“, „Авионамс“, „Виваком“ – новото име на БТК и т.н. Това според вас, симулативна или реална сделка е? Вашето мнение?

Цветан Цветанов: За голямо съжаление, не съм запознат с детайли за всичко това, което изброихте.

Водещ: Аз изброих само компаниите, които са продадени за 1 евро.

Цветан Цветанов: Но факт е, че в публичното пространство вече се говори за реално освобождаване от тези фирми от предишния собственик. Тук трябва да се изрази категоричната позиция на почти всички парламентарно представени партии. Ще защитим националните интереси, и търсим и получаваме политически консенсус за всичко, което може да оптимизира законодателството, да не допуснем разграбването по този начин на важни, стратегически предприятия, някой от тях са с национално значение. Те са част и от националната сигурност.

Водещ: Повечето са с национално значение.

Цветан Цветанов: И тук е много важно да се знае, че когато държавата е изплатила над 3.5 млрд. лева на всички тези вложители, които имаха гарантирани влогове по всички европейски директиви и по българското законодателство, разбира се, че държавата трябва да бъде собственик на всички тези предприятия и тя да може да си възстанови тези разходи, които са направени.

Водещ: Особено като те са заложени като обезпечение.

Цветан Цветанов: Разбира се, че говорим само в тази хипотеза. Точно затова искам да благодаря на Министерство на финансите, защото те са много активни в търсенето на тази казус като решение. И тук искам също така да благодаря на всички парламентарно представени партии, които участваха активно заедно с Министерство на финансите, за да може действително да се намери правилното оптимизиране на законодателството, което да не допусне доразграбването на всички тези активи, които има КТБ.

Водещ: А достатъчно добре ли оптимизирахте законодателството, даже не е оптимизация, то е изцяло ново законодателство, свързано с тези 4 закона, които регулират службите в България? Смятате ли, че това са точните текстове, точните закони, които ще внесат ред в една материя, която досега 25 години почти никой не обръщаше достатъчно внимание?

Цветан Цветанов: Г-н Цонев, надали някой ще застане пред вас в това студио и да каже, че това е съвършенството, което трябва да бъде прието от българския законодателен орган. но самият факт, че 25 г. имаме правен дефицит относно правната регламентация със закон на тези специални служби означава, че ние сме пропилели 25 г. от прехода на България, което е отдалечило страната ни от действително добре структурирани служби, добра координация и изграждането на така наречения Съвет по сигурността, където да бъде регламентирана дейността им с този така наречен /…/ закон. За мен е важно, че вече има смислен дебат. Има съгласие от почти всички партии, че е необходимо да бъде прието това законодателство. В момента знаете, че в три от комисиите част от тези законодателни пакети минаха и разбира се, предстои гледането им на 1-во четене в пленарна зала предполагам другата или по другата седмица ще бъде факт. Това, което ние сме поели като ангажимент е действително между 1-во и 2-ро четене да се направи максималната оптимизация на база направените предложения от всички парламентарно представени групи и депутати, за да може действително да направим това законодателство, което действително покрива очакването, както на обществото, но така също и на професионалната общност.

Водещ: Казвате: оптимизация, но очаквате ли някакви радикални промени? Давам ви един пример: има сериозен дебат между това дали, въпреки че вие внасяте два отделни законопроекта свързани с цивилното и военното разузнаване, знам обаче, че има внесен един законопроект, който ги обединява. Вашето мнение – трябвал и цивилното и военното разузнаване да бъдат отделни или могат да бъдат обединени, какъвто пример има в доста европейски страни.

Цветан Цветанов: Този дебат започна да се води в България от април месец 2012 г., когато беше Консултативния съвет при президента Плевнелиев. разбира се, че, аз мога да споделя и го споделих и при дебатите, които бяха при представянето на тези законопроекти, аз тогава бях повече на мнение да бъдат обединени военното и цивилното разузнаване.

Водещ: Тогава.

Цветан Цветанов: Тогава, но момент – преди внасянето на Консултативния съвет. Но, когато седнахме да обсъждаме темата с тогавашния министър Аню Ангелов и със съответните експерти мога да ви заявя категорично, че тогава натежа мнението, чисто професионално, да бъде запазен отделният вариант на законопроекти, които да бъдат внесени за военното разузнаване и за бъдещата Държавна агенция „Разузнаване“. Това, което мога да заявя категорично е, че и сега получи парламентарни мнозинство приемането на 1-во четене в комисиите на тези законопроекти и законопроектът, който беше внесен от генерал Атанас Атанасов не получи съответната подкрепа и той беше отхвърлен във всичките комисии, където се разглежда този законопроект.

Водещ: Т.е. да очакваме, че категорично тези две институции ще си останат разделени в обозримо бъдеще?

Цветан Цветанов: Като цяло и от разговорите, които сме водили и с наши евроатлантически партньори и с това, което е като оценка за военното разузнаване и за цивилното разузнаване смятаме, че много по-продуктивни ще бъдат към този момент, ако бъдат отделно, а знаете, че в момента заплахите и рискът, който има към страната ни от продължаващите кризи в Близкия Изток, от всичко това, което се случва и в Афганистан и разбира се, в региона, аз смятам, че не трябва да правим експерименти и не трябва да подлагаме на съмнения сега действащата и функционираща система. Смятам, че само с промяна на законодателството ще можем, действително да оптимизираме дейността, работата и тук е много важно, че съм създаването на Съвета за сигурност с така наречения Устройствен закон ще даде възможност, действително всички членове на този съвет да могат да дискутират и да координират действията си.

Водещ: Ако се събират, обаче.

Цветан Цветанов: Не, те ще бъдат задължени да се събират, защото вече ще има закон, няма да бъде вътрешно ведомствен нормативен акт.

Водещ: Защото и сега има такъв съвет. Нали знаете добре?

Цветан Цветанов: Да. Този съвет беше създаден още 1998 г., когато беше приета националната стратегия за сигурност.

Водещ: По време на кризата там в Косово.

Цветан Цветанов: Тогава, всъщност беше направен Съветът за сигурност към премиера. Това беше половинчато решение, но не правно обосновано със закон, а сега в момента искаме да бъде въведено със закон, за да може действително да знаем ,че тази структура и това аналитично звено, което ще бъде изградено там ще може действително да анализира всички тези информационни потоци, които идват от службите, за да може да се взима и правилното управленско решение. Президентът на страната също ще участва с двама представители от президентството. С указ те ще бъдат оторизирани да участват активно, а президентът си запазва правото, когато има необходимост да участва и лично в заседанията на този съвет при премиера.

Водещ: Добре, приключваме и накрая един личен въпрос – какви очаквания вие имате на 17 април? Какви са ви предположенията за…

Цветан Цветанов: Какво има на 17 април?

Водещ: На 17 април Върховният касационен съд ще гледа на трета инстанция осъдителната ви присъда на предишните две.

Цветан Цветанов: В момента, да си призная честно се занимавам повече с 8 април.

Водещ: Какво става на 8 април?

Цветан Цветанов: На 8 април правят 50 години.

Водещ: Да сте жив и здрав.

Цветан Цветанов: Искам да съм сред приятели, познати и съм убеден, че това в момента е много по-важно за един човек, когато половин век е живял на този свят и това, което имах като възможност преди да вляза в студиото – да поговоря с вашите следващи събеседници. Те ми казаха, че 50-годишните вече влизат в много по-свободния ритъм на живот, защото ангажиментите повече им отпадат и те стават много по-активни в обществено-политическия живот.

Водещ: Понеже аз съм доста над 50, но не съм го почувствал това, че съм се освободил, значи ли това, че…

Цветан Цветанов: Това го каза Димитър Пенев и Валентин Михов.

Водещ: Те сега ще седнат във вашето място. Значи до 8 парил да не ви задаваме никакви въпроси за 17 април, но след 8 може?

Цветан Цветанов: След 8 април може вече.

Водещ: Добре. Успешно посрещане на вашия юбилей ви пожелавам.

< Назад