29.03.2015

Цветан Цветанов: ГЕРБ залага на реалните политики, позитивизма и перспективата за развитие

Медия: Пловдив Онлайн

- Г-н Цветанов, с какви амбиции влиза ГЕРБ в предстоящите местни избори?

От 1601 общински съветници, които имахме към 2011-та година, сега са над 1700. 14 са кметовете на областни градове, които са и най-важните. С амбицията сме да ги направим от 16 до 20 на предстоящите местни избори. Смятам, че там, където имаме кметове на областни градове, съвсем нормално е да повторят мандата си.

- Кога и как ще стават номинациите за листите?

- От общинските структури. Имаме и граждански квоти, защото на нас ни трябват работещи Общински съвети. След 2 месеца някъде ще открием процедура за номинации за общински съветници, където ще се води протокол, и, разбира се, за всички кметове по райони. Защото за общинския кмет в Пловдив смятам, че като оценка и като визия на структурите в Пловдив е безапелационен - Иван Тотев.

- Г-н Цветанов, преди седмица сменихте 4-ма от 6-те шефове на районни структури на ГЕРБ в Пловдив. Защо?

- Това решение дойде на база на проведените общински събрания. Имаше протоколи от всички тях. Ние сме изцяло демократична структура, която се съобразява с това, което се предлага отдолу. Това е постигането на така наречения вътрешен консенсус, за да сме максимално оптимизирани и мобилизирани. Промените, които се правят, са нормален процес за всяка една голяма партия. Имали сме предвид и отваряне към периферията на ГЕРБ, която би могла да ни подкрепи допълнително. В тази посока сме се съобразили почти изцяло с решенията на заседанията на местните структури и на база на всички номинации Изпълнителната комисия е взела своето решение.

- Казвате победа на първия тур в Пловдив. Какво очаквате от Реформаторския блок?

- Подкрепа за Иван Тотев. Ако решат да издигат техен кандидат, смятам, че това ще е грешка. Разбира се, всяка една от партиите, си има своите политически решения. Трябва да даваме шанс на тези хора, които управляват добре. Защото кажете ми какъв ще бъде политическият сблъсък с Реформаторите в Пловдив, ако излезем на един дебат? Мисля, че Иван Тотев показа, че Пловдив може да се развива и да стане европейски град. Нека си припомним какво беше в предишния мандат. Помните какво изоставане имаше в Пловдив. В интерес на истината, когато разговаряме с хора, които са от Пловдив, но не са тясно политически ангажирани, но под една или друга форма се срещаме с тях - било в София, било по самолетите, всички казват изключително високи думи за Иван Тотев и за това, което се направи в града през неговия мандат.

- Ако в Пловдив битката е предрешена, къде очаквате тя да е най-оспорвана за ГЕРБ?

- Разбира се, в Кърджали, в Търговище, в Шумен, в Разград - това са райони, където винаги има по-голям градус на напрежение. Аз се надявам, че ще имаме разумно поведение от нашите политически опоненти. ГЕРБ залага на прагматизма, на позитивизма, на перспективата за развитие на съответните общини и се надявам това да бъде възприето и от нашите опоненти.

- А от партньорите? Случаят Сърница - като че ли нямаше кой знае каква подкрепа.

- За партньорите съм убеден, че това, което беше декларирано на национално ниво и точно в Пловдив, ГЕРБ ще го изпълни. Ще подкрепим всеки техен кандидат, успял да стигне до балотаж срещу общ опонент. Да се надяваме, че всички лидери, които дадоха тези обещания, ще го сторят. Аз мога да заявя категорично, че от страна на нашия лидер г-н Борисов, това ще бъде изпълнено.  Той много ясно заяви, че ние ще подкрепим всеки един кандидат от т.нар. парламентарно мнозинство, което имаме днес, стигнал до балотаж срещу опонент. И се надяваме, че ГЕРБ, където е на балотаж, ще бъде подкрепен по същия начин от коалиционните ни партньори.

- Все пак къде се очаква сериозен сблъсък извън етническите райони?

- Разбира се, че ще имаме такъв в Хасково. ГЕРБ иска изцяло да промени визията на Хасково. Състоянието там не е нормално за една демократична община. В Монтана също смятам, че ще имаме сериозен сблъсък. Много са тежки изборите, които предстоят, и във Враца, във Видин, защото това са най-бедните райони, с най-висока безработица, и популизмът е водещ при разпределянето на гласовете. ГЕРБ залага обаче на реалните политики и затова сме малко обезпокоени, че сблъсъкът там ще е на популистка основа, а ние не го искаме. Искаме да е на реални политики.

- Ще издигате партийни кандидатури за кметове или ще заложите някъде и на популярни, непартийни лица?

Ние издигаме много кметове, които не са членове на ГЕРБ, но се регистрират като кандидати на ГЕРБ и, разбира се, получават широка обществена подкрепа. Ще продължи, разбира се, и на тези избори. Винаги сме отворени за гражданска квота. Имаме и депутати, които не са членове на ГЕРБ като един Методи Андреев. Той е един демократичен човек, винаги е бил в дясното пространство и е получавал подкрепа от тези дясномислещи хора. Широкоскроени сме, винаги даваме шанс на знаещите и можещите, на тези, които припознават целите и политиките на ГЕРБ. Те имат равен шанс да бъдат част от политиката, която правим и на местно, и на национално ниво.

- Като казахте Методи Андреев, ми хрумва да питам - ще има ли промени в ГЕРБ Пловдив Област?

- Пловдив Област е единствената областна структура на ГЕРБ, за която все още няма решение на Изпълнителната комисия. Надявам се, че в предстоящите дни ще имаме решение и когато бъде факт, тогава, мисля, е по-редно да бъдат обявявани промените, а не преди официалното им представяне.

< Назад