12.07.2017

Цветан Цветанов: Да не позволяваме радикализацията на групи от обществото ни

„Винаги ще има сили, които да провокират конфликти, но нашата роля е да работим за единството на нашето общество. Ето защо трябва да изградим законодателство, което да извлече поуките от развитите демокрации и да не позволим радикализирането на групи от хора. Така няма да допуснем използването на религиите за противопоставяне или мотивиране на терористични действия“. Това заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на конференция на тема „Етика, ценности и религия“. Форумът бе организиран от Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ съвместно с Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ и Фондация „Конрад Аденауер“ и на него присъстваха депутати, представители на религиозните вероизповедания, дипломати и членове на неправителствени организации.

Цветан Цветанов посочи, че Европа се е оказала неподготвена да посрещне огромния брой хора, които бягат от своите райони заради войната. „Можем обаче заедно да обменяме опит как да наваксаме в тази посока - например Германия инвестира в образованието, защото интеграцията минава преди всичко през образованието и уважението на вярата и традициите на другите.“, допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

„Представителите на всяка общност имат съществена роля в динамичния свят, особено след събития като Арабската пролет, конфликта в Близкия Изток, Сирия, Ирак и последвалата бежанска вълна, след които Европа се е променила. Всичко това създаде потенциал за конфликти, потенциал за противопоставяне между различните общности и религии. Тук е ролята на гражданското общество, неправителствения сектор, институциите, политиците и духовните лидери“, категоричен бе Цветан Цветанов.

Той сподели, че председателят на Комисията по вероизповедания Красимир Велчев вече е представил процедурата по избор за бъдещата Комисия по дискриминация.  По думите му тя е ключова точно за тази толерантност и за всичко, което трябва да имаме като поведение и като политици, и като граждани на България, ЕС и извън него.

„От 2010 година до сега сме инвестирали над 1,1 млн. лева в изграждане и ремонти на религиозни храмове и манастири на територията на общината“, заяви от своя страна председателят на Сдружение „Граждани за европейски развитие на България“ и кмет на София Йорданка Фандъкова. Тя изтъкна, че столицата ни винаги е била символ на толерантност между религиите и като пример за това посочи карето в центъра на София, в което се намират на метри една от друга православна и католическа църква, синагога и джамия. „Ролята на официалните вероизповедания е да не допуснат религията да се използва като претекст за насилие и агресия.“, подчерта Йорданка Фандъкова.

„Благодаря на всички, които дойдоха. Това е доказателство, че има интерес към такива теми и конференции. Факт е, че традиционните европейски ценности са поставени под натиск. Затова е важно да продължим да ги споделяме и да ги отстояваме, когато се наложи“. Това каза Никлас Новаки от Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс“ в рамките на конференцията.

Ръководителят на представителството на Фондация „Конрад Аденауер“ в България  Торстен Гайслер разясни, че от неговата организация винаги са поощрявали диалога между религиите, водени от убеждението, че те могат да се учат една от друга. „Ние искаме човешките права да се зачитат и да бъдат равни навсякъде и пътят, за да се постигне това, е именно в провеждането на такива форуми“, увери той.

„За да бъдат решени големите проблеми пред обществото ни е важна работата с човешкия фактор. Това е задача на държавата и на неправителствените организации, но също така и на религиозните организации, които имат роля в ежедневното оформяне на ценностите“, отбеляза секретарят на Съвета по сигурността в Министерския съвет Георги Кръстев.

„Живеейки в съвременните условия и развивайки човечеството, ние, хората, все повече осъзнаваме потребността от това да сме свързани. Религията ни помага да открием себе си. Ето защо с днешната конференция си поставихме амбициозната цел да обединим трите мащабни теми - етика, ценности и религия“, заяви председателят на Жени ГЕРБ и областен управител на Перник Ирена Соколова.

< Назад