24.04.2018

Цветан Цветанов бе награден от Комисията по досиетата за приноса му за публичното разкриване на архивите на ДС

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов бе удостоен с грамота и почетен плакет от Комисията по досиетата за приноса му за публичното разкриване на архивите на Държавна сигурност и комунистическите тайни служби. Това се случи по време на конференцията „Документите на комунистическите тайни служби - реалност, образование и памет“. Форумът се провежда по повод председателството на Комисията по досиетата на Европейската мрежа за съхранение на архивите на бившите тайни служби/ЕМСА/ за 2018 г.

„Тези награди са голяма чест за мен. Искам да благодаря на колегите от 43-тото Народно събрание, с които заедно успяхме да разширим обхвата на Комисията по досиетата. Мога да гарантирам, че и занапред ще продължим да защитаваме интересите на демократичната общност“, заяви Цветанов. По думите му промяната, която се направи в учебните планове, е изключително важна. „Сега децата ни ще имат възможността да знаят истината за този период от нашата история“, изтъкна той.

„Без участието на всички тези публични личности, включително и на господин Цветанов, Комисията по досиетата нямаше да може да постигне това, което днес отчитаме като резултати“, каза на свой ред председателят на Комисията Евтим Костадинов. Той сподели, че през 2007 г. Комисията е стартирала работата си само с един лист хартия, но с много труд и упорство е успяла да изгради големия си архив. „Доверието и интересът на обществото към нас расте. Голямата ни амбиция остава дебатът за принадлежността на българските граждани към ДС да не се води само в Комисията, но и сред обществото“, посочи Костадинов.

< Назад