31.07.2015

Цвета Караянчева: Съмнявам се, че Мая Манолова ще бъде надпартиен омбудсман

Медия: „Радио К2”,

Цвета Караянчева заяви, че депутати от ПГ на ГЕРБ не са гласували за Мая Манолова и добави: „В крайна сметка се оказа, че в този парламент има повече комунисти, отколкото сме предполагали!”. Тя продължи, че искрено се надява Мая Манолова да бъде надпартиен омбудсман, но се съмнява, защото тя е един от участниците в скандала с бюлетините в Костинброд, след което 2 години е обикаляла различните телевизии и е сочила ПП ГЕРБ като партията с престъпниците.

Позитивите и негативите в досегашната работа на 43-то Народно събрание.

Цвета Караянчева заяви, че първият и най-важен успех е пенсионната реформа, която съвсем наскоро е минала в пленарна зала. Тя ще даде възможност за повишаване на доходите на хората. Пенсионната реформа е била извоювана с много диалог и изслушване на мнения. Народният представител от ГЕРБ продължи, че много важна стъпка е и събирането на 180 подписа за промените в Конституцията и изрази съжаление, че колегите й от „БСП-лява България” не са се подписали. Според нея те са направили това в желанието си да пришият ГЕРБ към ДПС. „Защо е необходимо да се дават всички признаци, че ДПС се връща в управлението на държавата и да се правят реверанси към тях?”, попита водещата Клара Маринова, Цвета Караянчева отговори, че впечатленията за реверанс не са верни и продължи, че в политиката трябва да се води диалог, който е на принципна основа. Трябва обаче да се разговаря на масата за преговори, а не задкулисно, само тогава хората ще повярват. Тя се обърна и към партиите, които подкрепят правителството, с молбата да си осигуряват кворумите в залата, защото когато няма достатъчно хора от подкрепящите правителството партии и ДПС гласува в подкрепа на внесени законопроекти, се създава впечатлението, че ДПС подкрепя ГЕРБ. Цвета Караянчева изтъкна и ролята на премиера Бойко Борисов за стартирането на съдебната реформа, защото именно той е събрал на председателски съвет представители на различни политически сили и подчерта: „Понякога страхът да не ни обвинят, че контактуваме с някой, води до провалянето на определена национална кауза!”.

Отпадането на 2 от предложените от президента Росен Плевнелиев въпроси за референдума за изборното законодателство.

Цвета Караянчева беше категорична, че в този си вид референдумът е осакатен и добави, че президентът Плевнелиев е изпуснал възможността да осъществи контакт и с останалите политически партии в търсене на подкрепа за своите предложения.

Предстоящата работа на Народното събрание до излизането му във ваканция.

Цвета Караянчева каза, че има още няколко законопроекта, в момента върви на второ четене законопроекта за кредитните институции и инвестиционните посредници. Предстои да влезе в пленарна зала и законопроектът за опазване на околната среда, както и законопроектът на вицепремиера Кунева за предотвратяването на корупция сред лицата, заемащи високи етажи на властта. „По отношение на този законопроект има обструкции във всички парламентарни групи, защото „анонимките” и възможността да те наказват за това, че са казали нещо по някоя медия за теб, не отговаря на новото време!”, добави Цвета Караянчева.

Критиките и препоръките на ЕК по Националната програма за реформи.

Цвета Караянчева заяви, че управляващите работят по всички направления, но основно ниските доходи трябва да са в полезрението на политиците. Според нея този проблем може да се реши с насърчаване на инвестициите, нови работни места и инфраструктура. Затова е важно и местните избори да бъдат спечелени от хора, които ги е грижа за регионите и са добри стопани на общините, в които ще работят.

Цената на тока.

Цвета Караянчева беше категорична, че КЕВР вече наистина е независима институция и те решават каква да бъде цената на тока. Политиците са направили възможното със законодателни промени да има някакво облекчение, но последната дума е на регулатора. „Аз слушах и работодателите, които казаха, че ще уволняват работници, а имаше период, в който токът беше намален, но те не назначаваха работници, не падна и цената на продуктите. Важно е как се говори, трябва да се казват нещата и от двете страни както са, за да се намери баланс, защото е ясно, че не може изкуствено да се задържа цената на тока.”, завърши Цвета Караянчева разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

< Назад