15.10.2014

Цецка Цачева: Преговорите с Реформаторския блок приключиха, не стана ясно колко надежден партньор са те

Не получихме най-важния отговор - как можем да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок. Това заяви на брифинг в Народното събрание ръководителят на преговорния екип на ГЕРБ Цецка Цачева след края на 6-асовите преговори с представителите на Реформаторския блок (РБ). По думите й продължителността на диалога се аргументира със сериозността, с която преговорния екип на ГЕРБ подходи към поредния кръг от разговори. „Само с усилията на ГЕРБ и Реформаторския блок не е възможно съставянето на правителство. Не получихме най-важния отговор – как можем да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок. В последния час от диалога стана ясна сложната юридическа конструкция на този съюз”, посочи Цачева. Тя бе категорична, че датата за разговори с Реформаторския блок беше днес и за ГЕРБ те са приключили. „Бяхме уведомени, че днес разговаряме с представители на Реформаторския блок като съюз, но в същото време като представители на отделните партии. Не разбрахме дали Реформаторския блок има 23-ма или 22-ма депутати. Получиха се уточнения, които приемаме за коректни, търсейки възможности за бъдещи действия на Ревформаторския блок, да няма подписа на всяка от тях”, обясни ЦецкаЦачева и добави, че причината една от партиите в Блока да запази мнението си е, че ще се търси нов партньор, освен РБ за ново правителство.

„Бяхме особено неприятно изненадани от един документ - платформата на Реформаторския блок, което разбрахме, че е представена пред медиите. Ние го приемаме като извиване на пръсти, в стилистиката, и категорично не го приемаме. Оставаме с горчивина от начина, по който Реформаторите се отнесоха към разговорите”, подчерта Цецка Цачева.

„Основното притеснение след консултациите е, че няма юридическа яснота относно стабилността на Реформаторския блок и не получихме отговор на политическите изисквания на ГЕРБ. Предложихме да прекратим преговорите днес, защото стоим пред много сериозните въпроси точно с кой политически субект разговаряме, какви са гаранциите, ако в следващото управление участва Реформаторски блок, то няма да бъде минирано от постоянни проблеми. Ние искаме солидни гаранции, че субектът, с който преговаряме, гарантира своята единност на позиции, ангажименти и представителство. Те ще решат какво да бъдат, но има много начини да се регламентират отношенията в една партийна коалиция”, заяви Румяна Бъчварова. По думите й Реформаторския блок трябва да отговори на този въпрос в най-кратко време. „На практика нямаме гаранция за стабилност, за да имаме стабилно управление. По нито един от принципите не получихме ясен отговор – одобрява ли се формулата на политическо съгласие и с кого може да има политическо партньорство”, посочи Бъчварова.

„Не получихме отговор и на важният въпрос – признава ли се правото на най-голямата партия да излъчи свой кандидат за премиер. Това е тема, която на практика минира възможността за гладко преминаване през тези преговори и формиране на мнозинство”, категорична бе Румяна Бъчварова.

„Ние за днес прекъснахме разговорите, но с тази платформа, която ни беше поставена, Реформаторският блок даде доста трудна задача на ГЕРБ да направи стабилно мнозинство, което да гарантира реформите. В платформата на блока се изключва възможността за коалиция с други партии, участвали в 42-рото Народно събрание. Преговорите продължават с АБВ и „Патриотичния фронт”, но едновременно с това има резерви към някои политики на патриотите от една от партиите в Реформаторския блок. Затова задачата, която ни се поставя, е с много трудности”, обясни Менда Стоянова.



< Назад