07.12.2022

Борисов: Коалицията "Лукойл" не подкрепиха връщането на 1 лв.за българските потребители на гориво

От този следобед наблюдаваме една нова коалиция "Лукойл". Днес в комисията по енергетика ПП, БСП, Възраждане и Български Възход НЕ подкрепиха да връщаме 1 лев на българските потребители от обикновената нафта и бензин А95. Това са четирите проруски партии в българския парламент! Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов. По думите му от новата коалиция продължават да искат милиарди долари да изтичат през Газпром и Лукойл, и дъщерните им фирми, в подкрепа на агресията на Путин в Украйна.
"Благодаря на колегите от ДБ и ДПС. За пореден път евроатлантическите партии се откроиха-ГЕРБ-СДС, ДБ и Дпс, а от другата са партиите на Лукойл, благодарение на които вече 1 година милиарди изтичат от България. Но иначе обичат да лепят етикети и то само заради едно общо гласуване с Бсп и Дпс-едно от десетки други", подчерта Бойко Борисов.
"Ние приехме едно от предложенията на „Да, България“ и едно от предложенията на ДПС, ние сме достатъчно отговорни, гъвкави, диалогични, когато се касае джоба на българите. 1 лв на всеки, който зареди - дали с личния си автомобил, или бизнес автомобил, с който ходи на работа – по 1 лв.", отбеляза още Борисов
Председателят на ГЕРБ се обърна и към Кирил Петков и му напомни какво сочат фактите-че той говори едно, а парламентарната група на ПП гласува съвсем друго. "Надявам се г-н Петков да има време да види как е гласувал Сабрутев в комисията по енергетика. Надявам се думите ми да бъдат опровергани с гласовете им в подкрепа на това предложение в пленарна зала", допълни още той.
„Миналата година „Лукойл“ Нефтохим Бургас е работил с 50% руски петрол и с 50% друг. Тоест, тезата, ако ние не можем да работим с друг, освен с руски и ще затворим, ако нямаме 100%, те самите доказват, че не е вярно. По време на комисия днес питах шефа на митниците, миналата година са работили 50 на 50. С ограниченията от ЕК, с дерогацията, пак трябва да работят 50 на 50. Тоест, няма да стане нищо по-различно, от това, което е станало миналата година. Защо тази година работят на 90% с руски петрол, защото той е с 30-40% отстъпка, защото той е с 1 лв. на литър по-евтин. Само, че този 1 лв. на литър не отива в потребителите, а отива в швейцарски, холандски и най-различни такива сметки. Когато направим опит тази дерогация да доведе до ползи за българските потребители, тоест единият лев да отива в българските потребители, коалицията „Лукойл“ гласува против", обясни народният представител от ГЕРБ Делян Добрев.  
Той добави, че и в предния парламент са предлагали подобни решения, но те са били отхвърляни от същата тази коалиция.
По отношение на гласуването на помощ за Украйна в Народното събрание, Бойко Борисов бе категоричен, че решението трябва да се гласува в пленарна зала.
"В момента целият демократичен свят е в подкрепа на Украйна. Това има огромно влияение във всички решения на Европейски съвет и в Съюза. ГЕРБ-СДС сме взели твърд курс и нашата парламентарна група ще подкрепи ратификацията за даване на въоръжение за Украйна по списъка, който са дали от Министерски съвет", каза лидерът на ГЕРБ.

< Назад