05.11.2021

Борис Шейтанов: Ние сме за адекватни, но и навременни мерки за бизнеса

Борис Шейтанов е роден в Сливен. Завършил е Университет по бизнес мениджмънт и хотелиерство в Хага, Нидерландия. В момента е мениджър на застрахователен офис. В последните години е успял да изгради стабилни и ползотворни бизнес контакти с държави от Европа и извън Европейския съюз.

Може да подкрепите Борис Шейтанов като гласувате с № 32 в бюлетината, с преференция 103.

 

Въпрос: Вие сте млад човек и за трети път сте в листата на ГЕРБ и СДС като кандидат за народен представител. Какво Ви накара да се доверите и да приемете отново поканата да сте част от силния отбор на ГЕРБ?

Борис Шейтанов: Аз съм политически активен отдавна. Но се убедих, че на фона на редица политически заявки, на фона на много популизъм - управлението и експертизата на ГЕРБ е безалтернативна. Страната пропусна почти година за качествена работа, а сега сме изправени пред редица предизвикателства - увеличаващите се цени на горивата, тока и основни суровини. Все по-често анализаторите говорят за задаваща се инфлация. В същото време Европа също променя политическия си облик, а вече виждаме и първите последствия от Брекзит. В този комплекс от фактори е необходимо България да е далеч по-единна, стабилна и политиците да имат смелост, увереност и опит. Затова е важно ГЕРБ и СДС да са основа на управлението на страната.

 

Въпрос: Занимавате се и с бизнес. Как случващото се в политическия живот на страната се отразява на хората, които с това осигуряват препитанието на семействата си, както и на други семейства?

Борис Шейтанов: Хаосът, нестабилността води до притеснения. В бизнеса притесненията имат ясна форма и се отразяват на резултатите. Уви, служебното правителство, съставено от Румен Радев бързо опроверга доброто първоначално впечатление. Планът за възстановяване и развитие се забави така, че пропуснахме да получим авансовите плащания и се очаква ефектите от него да се усетят след повече от година. За това време много бизнеси, пострадали от противоепидемичните мерки, може да не оцелеят. Остават, разбира се, съмненията защо бе необходимо този документ да се забави и защо важни групи (от икономическа гледна точка) да бъдат пренебрегнати. Новата власт и т.нар. протестни партии обвиняваха ГЕРБ, но накрая се оказа, че проектът ни не е бил толкова лош.

Тази несигурност и работа за вадене на краткосрочни политически дивиденти засега е само низ от притеснения. Опасението ми е, че след време ще се усети и по джоба на всички.

 

Въпрос: Какви мерки трябва да се предприемат, за да се подпомогне българският бизнес в това тежко време?

Борис Шейтанов: Адекватни и навременни. Това е в основата. Виждам как някои от политическите ни опоненти обещават бързо изплащане на безвъзмездната финансова помощ по одобрените проекти за помощи за малкия и среден бизнес. Обещават българското правителство да подкрепи предложението на Европейската комисия за удължаване на Временната рамка за държавни помощи. Питам се обаче - защо тези неща не се свършиха до момента? Вече над пет месеца държавата се управлява от служебно правителство, назначено от президента, издигнат от БСП. Те не свършиха всичко това в най-важните месеци, а сега отново искат доверието на гражданите. Затова ние сме за адекватни, но и навременни мерки. Нека си припомним, че мерките за подпомагане на бизнеса в COVID-кризата бяха начертани от кабинета “Борисов”. Личното ми убеждение е, че за бизнеса е важно да има предвидимост, добра среда, административни облекчения и стимули за приоритетни отрасли. Разбира се - от значение са и усилията за промотиране на българските продукти и търговия.

 

Въпрос: Какво Ви споделят хората при срещите Ви с тях, кое най-много ги тревожи?

Борис Шейтанов: Основните теми са две - пандемията от COVID-19 и растящите цени на енергийните източници.

Нека не се лъжем - чака ни тежка зима. Здравната криза е предизвикателство не само за болниците, но и за икономиката. Ситуацията, в която се намираме, е една от най-лошите. Всяко управление трябва да намери златното сечение между опазване на общественото здраве и запазването и подобряването на икономическите показатели.

Имахме възможността да видим как това се случва в началото на пандемията, когато още нямаше готови модели и решения. Тогава кабинетът “Борисов” успя да преведе държавата през нелеки месеци. Сега виждаме експеримента “Радев” и производните Янев, Кацаров и Рашков. Надявам се, че това ще доведе до повече зрялост и след тези избори ще имаме нов президент и управление на стабилна, нова основа.

 

Въпрос: Вие сте и млад баща. Как виждате бъдещето на Вашето семейство и на Сливен?

Борис Шейтанов: Бъдещето на моето семейство е в Сливен. Смятам, че общината има невероятен потенциал и има много възможности за развитие.

Ако имаме и по-силно представителство в законодателната и изпълнителната власт, това ще доведе и до повече добри политики, които да усетят всички жители на региона.

Аз съм учил в Нидерландия, но се върнах у нас. Избрах да продължа да работя и живея в родния си град.

Вярвам, че бъдещето е такова, каквото го направим ние. Затова трябва да сме активни и да работим за развитието на общината. Иска ми се един ден да можем да се похвалим, че сме преодолели голяма част от различията между столицата и останалите населени места. Тогава България ще е просперираща.

 

Въпрос: За какво ще работите, ако успеете да влезете в 47-мото Народно събрание?

Борис Шейтанов: Основните ми приоритети ще са свързани с това да се осигури по-добра и по-навременна подкрепа за бизнеса, за да може да се справи с последствията от COVID-19. Това е основата, върху която можем да работим, за да върнем добрите показатели, които управлението на ГЕРБ постигна.

Работим за това минималната заплата да стане 1000 лв., а средната - 2000 до края на следващ управленски мандат. Както и да има повече работни места. Затова ще работим за по-добра среда за инвестиции. Иска ми се повече чуждестранни компании да видят потенциала на региони като Сливен.

 

Въпрос: Защо е важно на 14 ноември да се гласува с номер 32?

Борис Шейтанов: Защото това е една от най-важните предпоставки всичко, за което стана дума в това интервю, да се превърне в реалност. Гласувайки с номер 32 осигуряваме стабилност и просперитет. Крайно време е да възстановим доверието в институциите и отново Европа да погледне на нас като партньор, а не просто като на бенефициент на програми.

Времето доказа, че само ГЕРБ и СДС работят качествено за позитивна промяна на живота на всички. Затова 32 е логичният избор през ноември!

 

 

< Назад