22.04.2023

Бойко Борисов: Времето на популизма и празните приказки приключи - трябва да има смели и храбри партии

Магическо решение няма, трябва или да се вдигат данъци, или да се отложи влизането в еврозоната. Това заяви Деница Сачева, заместник председател на ПГ на ГЕРБ-СДС  на брифинг във връзка с представения от служебния кабинет бюджет на страната за 2023 година.
 "Този огромен дефицит е в резултат на политическата криза, която започна през 2020 година. От числата на правителството ставя ясно, че държавният дълг ще нарасне двойно през следващите три години, до 36 млрд., и почти до 70 млрд. в края на 2025 години. Разходите на лихви ще нараснат от 650 млн. до 2,2 млрд, лева през 2025 година. Това е над три пъти и половина. По прогноза на Гълъб Донев през следващите години ще платим 4,5 млрд. само за лихви. Това е колкото две магистрали "Хемус“ и колкото да ремонтираме всички училища в България", обясни тя.

По думите на Сачева разходите за растеж са ограничени, средствата за образование намаляват с близо 10% като дял от БВП, същото се случва с разходите за здравеопазване, както и разходите за социални помощи и обезщетения, а инвестициите по националния бюджет са на санитарния минимум. Деница Сачева обясни, че всички институции дават по-малък растеж на БВП на страната за 2023 година, отколкото служебното правителство. "Прогнозите на икономическия растеж на правителство са твърде оптимистични за първи път то е с най-високата прогноза в сравнение с всички институции – 1,8%. Съвсем наскоро МВФ намали двойно прогнозата си за ръст на икономиката за тази година, оценявайки възможния растеж до 1,4% от БВП, а БНБ допуска растеж от 0,4%“, посочи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. „Справянето с такъв дефицит ще бъде изключително трудно. Според нас свиването на дефицита, без да се пипат данъци, може да става не повече от 1% на година. Това ще обезсмисли референдума за еврозоната", заяви тя.

„Да кажем, че в името на държавата ще се обединим и ще понесем всички пасиви, за да я извадим от кризата.  Времето на популизма и празните приказки приключи. Трябва да има смели и храбри партии, които ще защитят държавата си, включително "Възраждане", БСП, ДПС, ИТН и ПП-ДБ“, коментира председателят на ГЕРБ Бойко Борисов. Или правим кабинет с ПП и ДБ, или всички партии съвместно правим правителство за няколко месеца, което да извади държавата от калта. По думите му, когато искаш да се скриеш зад политическа безотговорност, тогава искаш експертно правителство, аз искам лидери. Борисов припомни, че през 2020 г. страната ни е отговаряла на всички критерии за еврото, сега на нито един. „Изискват се силни политически решения и отговорност“, коментира председателят на ГЕРБ.

< Назад