10.01.2023

Бойко Борисов: Третият мандат има реални шансове, ако отиде в Демократична България

Третият мандат има реални шансове да успее, ако отиде в Демократична България. Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред ПГ на ГЕРБ-СДС. Той уточни, че ако мандата бъде получен от Български възход, може да има мнозинство, което няма да е стабилно и да сработи, каквито са очакванията от всички. „За БСП ние имаме решение на конгрес. Не знам дали хората в ДБ ще се съгласят на коалиция с БСП“, каза Борисов.
Той добави, че не е искал да заличава Христо Иванов с предложението той да е евентуалната кандидатура за премиер. „Това е тяхна работа кой ще е. По принцип е редно като се обръщаш към партия да се обръщаш към лидера. Техническо правителство – не знам какво ще бъде. Не им завиждам на тези техници, защото ще има да бягат от един в друг кабинет докато получат разрешение. С Христо сме се договаряли и знам, че мога да се договоря. С него се разбрахме за Северна Македония, бюджета, еврозоната, Ф -16, Шенген, за Лукойл, за Уестингхаус. Попитах и ПГ на ГЕРБ -СДС дали има някой, който да е против, ако ДБ получат мандат да участваме в сформиране на правителство? Правителството на Габровски събра 113 депутати. Ако прибавим и на ДБ депутатите, които са 20, става стабилно правителство“, каза още Бойко Борисов.
„Продължаваме промяната са в изолация по всички тези закони, които посочих. 63-ма депутати само гласуваха декларацията им - от общо 240. Промяната взе мястото в ляво с популистките си решения. ДБ трябва да се съобразява с техните популистки решения. Те явно не искат да го правят, защото в гласуването на бюджета ГЕРБ-СДС, ДПС, ДБ бяха толкова единни и благодарение на тези партии не се случи фалита на държавата“, подчерта Борисов.
Той заяви, че според него всички закони за енергетиката ще минат със стабилни мнозинства в НС. Това ще се случи с проекто решенията за горивата и реакторите. Според него преработването на Плана за възстановяване пак ще мине с огромно мнозинство.
„В този парламент сте дисциплинирани, виждам много ентусиазъм, което е похвално“, каза председателят на ГЕРБ.

< Назад