21.02.2015

Бойко Борисов: Приоритет номер едно е борбата с контрабандата

Приоритет номер едно за правителството е борбата с контрабандата. Това каза министър-председателят и председател на ГЕРБ Бойко Борисов по време на Шестия зимен университет на МГЕРБ в Сандански. „Ако не увеличим приходите с поне 50-60% ще смятам, че сме се провалили. Поне 600 милиона лева повече трябва да съберем само тази година. Към днешна дата имаме 70 и още 90 милиона лева повече събрани пари от НАП и митниците. Дадохме 50 милиона лева за коледни надбавки и хората го приеха добре. Надявам се да дадем и Великденски – ето къде ще отидат събраните вече 100 милиона. Това, което са събрали от НАП и митниците, ще отиде за хората“, подчерта Борисов. Премиерът беше категоричен, че това няма да са временни мерки.

Относно дълга, който трябва да бъде изтеглен, Бойко Борисов обясни, че той е необходим за плащане на 12 милиарда стари задължения и гарантиране на ниска лихва в следващите 3 години. По думите му, ако дългът не бъде платен, България ще се срине като рейтинг, защото няма да сме прогнозируема държава. „Ако не беше този метеж срещу нас, дефицитът нямаше да е мръднал от 0,48%, както го оставихме. Другите няколко млрд. са за покриване на дълга. Година и половина предупреждавахме, че експериментът „Орешарски“ ще доведе до задължаване по този дълг. 4 години го държахме на 0,48%. Сега с мъка го удържаме на 3%“, обясни Борисов. По думите му, логиката е близка до разума и до управлението. „Така показваме, че искаме правителството да има хоризонт да работи още поне 3 години, а не, както се внушава, до местните избори. Ще говорим по-често с колегите в Народното събрание. Грешката идва от там, че това са неща, които всеки управленец ги знае. Общата култура изисква да ги знае. Някои решения са трудни, а не популистки. Трябва да ги решим“, каза още той.

Бойко Борисов посочи, че в енергетиката са се трупали дългове в продължение на  25 години. „Но този разговор не е приятен, не е популистки. Не са го водили публично до сега този дебат. Най-хубаво е да кажеш, че ГЕРБ вдигна цените на тока“, обясни Борисов и даде пример с притчата за краставата жаба и горещата вода. „Ако една жаба я сложите в тенджера с вода на котлона и бавно повишавате температурата, тя ще си кряка докато не умре. Ако я хвърлите в гореща вода - ще скочи веднага и ще избяга. Енергетиката бавно, със знанието на всички, се вареше на бавен огън години наред и се източваше“, подчерта министър-председателят. Той заяви, че в природата не съществува възможност да изкупуваш скъп ток и да го продаваш евтино. „Това прави НЕК – купува скъп ток, докато температурата не се повиши бавно, продавайки ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, Марици-те, докато жабата не колабира. Ако не се реши това от нас до юни месец, няма шанс да измъкнем енергетиката и икономиката от този колапс. Енергетиците спешно да ни кажат какво правим с ДКЕВР. Предизвикваме този дебат сега. Никой не говори, че някой е задължил държавата с тези 4 милиарда. Много е лесно да сложиш проблема само на ГЕРБ“, категоричен бе Борисов.

Относно Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, Бойко Борисов обясни, че след като тази година хората видят разликата, догодина всички ще искат и техните жилища да са обновени. „Като гледам панелките – виждам тежък, пропаднал соц. Страшно напомнят кадрите, които гледаме от Украйна и Крим. Разбирам, че сме на Изток – на Запад е друго. Искам  и при нас така да стане“, каза още Борисов.

Министър-председателят обяви пред МГЕРБ и проектите, които ще бъдат завършени до края на 2015 година. „Можем да обещаем, че ще бъде завършена магистрала „Струма“ до Благоевград. За тази година – 2015 г., не за светлото бъдеще, което ще дойде“, обясни Борисов.  „Правим плувен басейн в Благоевград. През 2015 година ще ходите до Истанбул на кафе по магистрала „Марица“. Магистрала „Люлин“ ще стигне до бул. „Европа“. Проектът е на стойност 200 млн. До 8 декември ще е готова Северна тангента на София. Стартираме двата лота на „Хемус“ до Ловеч. „Цикламеното костюмче“ лев не даде, нито лев, за Хемус при Шумен-Белокопитово, но се снима там. 30-40 млн. са някъде там. Това е голяма помощ за туризма и за бизнеса. В Русе – ще е готова новата спортна зала. Фантастична зала в Пловдив. Чисто нова зала в Зимния дворец в град Варна. Ще е готова през май месец – за европейското първенство по волейбол – 10,5 млн. ни струва да го реновираме. Юни-юли ще е готов заводът за битови отпадъци край София – 200-300 млн. Метрото до Аерогара - София съм им дал срок до 24 април да е готов. 15 дни по-късно и до Бизнесцентъра – 50-60 хил. души ходят до там. Там е съчетан огромен сбор от компании, на които метрото ще им свърши страшна работа. Ако с Владислав Горанов намерим 5-6 милиона, ще направим и „Черни връх“- да стане голям, широк булевард до „Южната дъга“. Ще реновираме и изгорелия театър в Пловдив. 15-16 неща ГЕРБ, с коалиционните ни партньори, ще направим тази година. „Трапезица“ във Велико Търново искаме да я направим прекрасна атракция – има 2-3 млн. от бюджета. Президентът на Азербейджан го помолих - с първата дама искат да направят огромен фонд, нещо значимо в България, да го направим в археологията, в културата. На 4 март ще бъде тук. Ако се договорим, ще ни помогнат, ако не – ще си го направим ние“, заяви Бойко Борисов.

 

 

< Назад