09.03.2019

Бойко Борисов пред ЖГЕРБ: По темата с етническия модел ГЕРБ няма да прави компромиси, няма да допусна ужаса от Възродителния процес да се върне

По темата с етническия модел в България ГЕРБ никога няма да направи компромис и то не защото някой ни е извивал ръцете. Аз видях толкова много болка и ужас по време Възродителния процес. Тогава българи с различна религия се гледаха на кръв, имаше предпоставки за сериозен конфликт. Докато в тази държава от мен зависи нещо, аз няма да допусна това да се повтори. Това заяви министър-председателят на България и председател на ГЕРБ Бойко Борисов по време на осмата политическа академия на Жени ГЕРБ, която се провежда във Велико Търново. Организатори на форума са съвместно Жени ГЕРБ, Фондация „Конрад Аденауер“ и Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“.

„Всичко сторено от БКП/БСП остава и не може да бъде забравено. Сега точно те ни обвиняват в съглашателство с ДПС. Нима ние нямаме десетки хиляди мюсюлмани в партията и не им мислим доброто. Не може да допуснем чужди държави да плащат на български проповедници, защото в тяхно лице нашите духовни лица ще виждат началниците си. А ако не бяхме взели мерки, парите от чужбина неизменно щяха да дойдат и то не само за мюсюлманите. Затова опростихме задълженията на вероизповеданията и оттук нататък всеки сам да си оправя финансите“, каза премиерът пред дамите във Велико Търново. Той попита защо неизменно всеки път, след като ГЕРБ подкрепи в нещо ДПС, веднага се заговаря за сделка. „Да даваш своята подкрепа за добри политики на други партии не се нарича далавера, а отговорно политическо поведение. БСП са били в коалиция с ДПС, нека не го забравят. Ние обаче никога няма да бъдем. Нека БСП също да излязат и да кажат същото“, призова председателят на ГЕРБ. По думите му БСП нямат нищо направено и затова нямат с какво да се похвалят пред хората. „Те дори напуснаха парламента и нито един депутат от БСП не присъства в пленарната зала по време на историческия акт по ратифицирането на протокола за членството на Северна Македония в НАТО. Така те не подкрепиха премиера Зоран Заев, който е от тяхното европейско политическо семейство“, отбеляза той. „В същото време какво правим ние – държавата постигна рекорден БВП от 116 млрд. лв., 10% ръст на доходите тази година, като очакванията са за ново 10% увеличение догодина. Икономиката расте, а безработицата и контрабандата падат“, заяви министър-председателят.

Бойко Борисов коментира, че БСП явно са забравили, че Южен поток бе спрян по време на техния мандат след наказателна процедура от Брюксел заради корупция в обществените поръчки. „Нефтопроводът Бургас – Александруполис пък не бе реализиран заради всеобщите опасения от разливи“, напомни премиерът. Той бе категоричен, че не може да става и дума за някакви зависимости на България около проекта АЕЦ „Белене“. „Тук вече говорим за изцяло българска централа, всичко сме си платили. Сега търсим чрез конкурс желаещи да инвестират в този проект, като всичко става на пазарен принцип. За каква зависимост говорим?“, попита министър-председателят на България. По темата с напрежението в Черноморския регион, Борисов подчерта, че никой повече от България не е зависим от Черно море. „Там нашият туризъм е най-развит, печелим милиарди. Същото важи и за риболова, земеделието, индустрията. За нас е много важно да няма военни действия там. Затова балансираните отношения с Русия тук са много важни“, обясни той.

Министър-председателят изтъкна, че Българското председателство на Съвета на ЕС е било за пример. „Цяла Европа 6 месеца говореше за България и какво правим за Западните Балкани. И аз, и цялата страна получихме редица признания за този наш принос. Много важна роля тук имаше и Договорът за добросъседство, който подписахме със Северна Македония. Той даде тласък на много процеси“, посочи той. Бойко Борисов поясни, че инвестициите в пътната инфраструктура, част от европейските транспортни коридори, са много важни и че България прави всичко възможно, за да изпълни своите ангажименти в тази посока. „С нашите съседи искаме да има свързаност, защото това ще даде възможност за повече чужди инвестиции в региона. В същото време осигуряваме и повече работа за транспортния бранш. Повече работа, по – високи доходи. Това е начинът“, каза премиерът. В тази връзка той подчерта, че АМ „Хемус“ се строи активно и необходимите средства за изграждането в размер на 1,3 млрд. лв. й са осигурени и то е безвъзвратно. В същото време председателят на ГЕРБ отбеляза, че двата моста над Дунав във Видин и Русе са крайно недостатъчни, за да поемат засилващия се трафик.

 

 

 

< Назад