16.11.2016

Бойко Борисов: Правителството положи максимални усилия, за да се справи с критичната ситуация в България от преди две години

Подавам оставка на ръководения от мен Министерски съвет. Ще продължим да изпълняваме функциите си до избирането на служебно правителство. Оценката ни е, че положихме максимум усилия. Това каза председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов в Народното събрание. „Първо да честитим на победителите на президентските избори. Категорична, ясна точна победа. Поне аз не си спомням толкова честни избори. Преди две години държавата беше в критична ситуация, надявам се никой да не е забравил“, заяви премиерът Борисов. Той посочи, че е имало два варианта - правителство след правителство или да се опитат по някакъв начин да стабилизират държавата. По думите му, партиите в кабинета са били противоположни и в много неща не са имали съгласие. „Нямаше мое идване в парламента, по време на което да не съм благодарил на всички вас, от всички парламентарни групи за това, че бяхте отговорни“, заяви председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов обясни, че е мислил, че това правителство може да се изкара максимум една година. „Налагаше се, за да се запази тази стабилност, ние да правим редица компромиси. С една, с втора, с трета, четвърта партия. Аз си знам какво ми е било две години. Нашата оценка е, че се опитахме, положихме максимум усилия и поне в момента нито се е дигнала цената на тока, трето тримесечие сме трети по ръст в икономиката. Успяхме да платим, каквото имаше да се плати“, каза той и посочи, че сигурно има много неща, които не са свършили.

Според Борисов президентските избори са били ясен знак за това, че обществото иска промяна. По думите му, това е реален вот и означава промяна на политическата ситуация. „Има партия на тези избори, която е по-силна от нас“, коментира той.

Министър-председателят подчерта, че никога не е имал претенции, че направеното от неговите две правителства е незаменимо. „Направете правителство, успокойте държавата и управлявайте. Сега, независимо, че не са минали парламентарни избори, имаме вече съвсем друго разпределение на силите. За хората вече имаме нов президент, редното е, за да не вкарвате държавата от едно служебно правителство в друго служебно правителство, поемете още сега, направете консултации с президента Плевнелиев, г-н Радев и г-жа Йотова да поемат своята функция, дадена им от избора на хората. Направете служебно правителство, което да изкара до изборите“, каза Бойко Борисов.

Относно бюджета председателят на ГЕРБ отправи молба към народните представители да не залагат на популизъм. „Популизмът вече взима страховит връх сред политическата класа, панически, пазейки се да не сгрешите“, заяви Борисов. Той посочи, че много от предложенията към бюджета са популистки и ако тези предложения станат факт на годишна база бюджетът ще губи около 3 млрд. „Ще счупите държавата накрая“, предупреди Бойко Борисов и отчете, че това, което казва му носи негативи. Борисов подчерта, че доходите по времето на правителството му са се вдигнали с 11 %. Премиерът бе категоричен, че системните партии не са за един ден. 

< Назад