04.11.2016

Бойко Борисов: Победата на Цецка Цачева и Пламен Манушев ще бъде вот на доверие към ГЕРБ и правителството

Победата на Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев в неделя ще бъдат вот на доверие към ГЕРБ и правителството. Вотът на хората на първия тур ще покаже дали имаме право да управляваме държавата в следващите две години. ГЕРБ винаги е управлявала на база дадения ни мандат от българските граждани. Не можем да сме втори, а да си мислим, че сме първи. Това каза председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов по време на официалното закриване на кампанията за президент и вицепрезидент на България в Пловдив. На събитието присъстваха над 5000 души – министри, депутати, евродепутати, кметове, областни координатори, членове и симпатизанти на ГЕРБ.

Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ има ясно определени опоненти в лицето на БСП и ДПС, активно участвали в грабежа на България. Не може една 100 - годишна партия да каже, че е против статуквото. Ако има статукво, то това е БСП. Използват се всякакви компроматни средства срещу нас, но съграденото от ГЕРБ се вижда от всички“, заяви премиерът. Той обясни, че в кампанията са се чули много празни приказки от страна на опонентите на ГЕРБ за пенсии и заплати. „Искам да напомня, че само за 2016 година, извън всички плащания, които сме направили, сме разплатили 1, 2 млрд. лева за американските централи – знаете кое правителство подписа договорите; 1, 3 млрд. лева за „Големия шлем“ на Георги Първанов; 3, 7 млрд. лева за фалита на КТБ от Орешарски. Това са 6, 2 милиарда лева. Представете си, можехме да ги разпределим на Министерство на здравеопазването, на Министерство на образованието, на Министерство на културата, на Министерство на спорта. Разплатихме се и в момента има 13 милиарда лева във фискалния резерв на България. В БНБ има още 16 милиарда златен резерв“, посочи министър-председателят и обясни, че тези суми са много апетитни за опонентите на ГЕРБ.

По думите му, Стефан Данаилов е прекрасен артист и слаб политик. „Данаилов бе министър на културата – по негово време изгоря театърът в  Пловдив, дойдохме ние и го възстановихме. Безспорен факт. Той като артист е фантастичен, но като политик Стефан Данаилов беше човекът който се води със Сергей Станишев в трамвая, показваше на хората Орешарски колко е готин и накрая ни доведе Румен Радев. Всъщност не ни го доведе, защото БСП не можаха да издигнат кандидат. Един човек не намериха нито в БСП, нито в ДПС – те извадиха онова, от което страната ни най-много пострада – моделът „Орешарски“. Румен Радев е новият Орешарски. Ако българските избиратели допуснат грешката да изберат Радев за президент, моделът „Орешарски“ ще бъде възстановен още на следващия ден“, категоричен бе Борисов.

Председателят на ГЕРБ пожела максимално добър изборен резултат на кандидата за президент на Реформаторския блок. „РБ трябва да имат също висок резултат, иначе би било смешно някой от тези да победи. Ако има втори тур на изборите партиите в център-дясно трябва да бъдем максимално мобилизирани. Това е правилното решение за всеки, които е отговорен към бъдещето на България“, каза Бойко Борисов. Той коментира, че грубият, недодялан и кръчмарски изказ, който са използвали представители на РБ в кампанията не отговаря на желанието им да са умните и красивите в българската политика. „Не можем да им отговорим, защото сме възпитани, иначе бихме могли“, обясни Борисов.

Министър-председателят подчерта, че остта център-ляво или център-дясно не може да се гради на основата на анти-някого. „Когато сме имали проблеми с лихвите, свързани с договорите с руските компании сме се борили така, че да отпаднат, да нямат претенции към нас. Всички тежки проевроатлантически решения сме ги взимали ние – като започнем още от обвинението за военното крило на „Хизбула“ за терористична организация. За това свидетелстват парите, които даваме за присъствието на военните ни части в Афганистан, за всички съвместни учения с американските части“, каза Бойко Борисов.

Според премиера състоянието на авиацията се подобрява.  „Отделяме пари за  модернизацията й. Още си спомням, когато Симеон Дянков ми каза, че 300 млн. лева са отишли да платим за спартанците, кугарите и пантерите – умират социалистите да купуват, но да не плащат. Какво ГЕРБ и правителството е договорило и е оставило друг да го плати? Драгомир Стойнев щеше да прави 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. С кои пари? Каза, че социалистите са „за“, но следващото правителство да подпише договора и да плати. Не го  направихме, за да има пари за коледни и великденски добавки за българските пенсионери. Дотук сме дали за тях 260 милиона лева. Помогнахме на много общини в България, не само там, където кметовете са наши.  Дали сме пари за водоснабдяване, за канализации, за пречиствателни станции, обредни домове, пазари, джамии, църкви. Направили сме го когато е било възможно с държавни пари или чрез еврофондове, когато не е било възможно – с партийната субсидия на ГЕРБ и чрез дарения от представители на партията“, заяви Борисов.

Бойко Борисов подчерта, че кабинетът е свършил много работа. „По време на управлението на ГЕРБ са се случили най-добрите неща за България. С опита си, със знанията си, благодарение на европейската солидарност. Възстановихме нормалните отношения с Русия, но постигнахме това, че днес ни приемат като отговорна държава, която няма само да превежда пари. Същото е със САЩ и Брюксел. Имаме 180 човека граничари от цяла Европа и донесени 320 милиона лева в България за охрана на границата. Десетки милиона левове отидоха за охрана на границата, но имаме възпиращо съоръжение за каквото всички говореха, но само ГЕРБ го направи. Това е разликата. Имаме повече събрани пари в бюджета. Бюджет под 2 %. При Орешарски митниците дори нямаха шеф. Дали ще си спомни някой от вас имената на министрите от кабинета на Орешарски? Не. Но парите заминаха“, посочи председателят на ГЕРБ. Борисов заяви, че правителството има амбицията да удвои усилията си и 2017 година да бъде по-силна от 2016 година. „Постигнатото от кабинета е заслуга на всички министри в него“, категоричен бе Бойко Борисов.

Бойко Борисов пожела успех на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ. Той се обърна към тях с думите:“ Г-жо президент, г-н вицепрезидент“ и изрази убеждението си, че Цачева и Манушев ще бъдат водени в работата си от интереса на държавата. „Цецка Цачева и вицеадмирал Манушев са хора, които си знаят корените. Изградени са от чувство за справедливост. Благодаря им, че водиха толерантна кампания. На съвестта на опонентите им ще тежи това, което изговориха. Убеден съм, че като президент и вицепрезидент те ще работят в интерес на хората. Те ще спазват задълженията си и нямат да правят „големи шлемове“, които струват много на данъкоплатците. ГЕРБ ще работи така, че да нямат основания да ни критикуват и да налагат вето на законите ни“, каза премиерът.

По думите му, победата на Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев ще даде сила на правителството да работи по-добре. „Разчитаме на вас, защото вашият глас ще бъде вот на доверие към нас. Моят съвет към другите политически партии е да не се стараят ние да станем по-слаби,  а да положат усилия те да станат по-силни. За силна държава са нужни политически партии с принципи, морал и идеология. Не трябва да се пресичат границите на нормалното. Когато събрах Изпълнителната комисия на ГЕРБ, им казах – ние ще играем така на изборите, че няма да търсим подкрепа в ляво, нито от ДПС, защото няма да е честно да искаме подкрепа за изборите, без да управляваме после с тях. Стриктно ще си спазим разделителната линия, затова е важна вашата подкрепа за номер 17 в неделя“, заяви още Борисов.

„Аз знам, аз мога, аз съм президентът на България!“, заяви пред хилядите хора кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева. Тя посочи, че с вицеадмирал Пламен Манушев са изпълнили поетия ангажимент да се срещнат с възможно най-много български граждани в цялата страна. „Те знаят, цяла България знае, че когато ГЕРБ управлява, то е за всички български граждани. Доказателство за това са санираните жилища, новите пречиствателни станции, инфраструктура, обновени площадки – хората го виждат и го оценяват, българите ни вярват. Ние обещахме да водим позитивно състезание и го изпълнихме. Срещу мен се изля какво ли не, но силата е да можеш да прощаваш.  Когато стана президент на България ще работя с всички – независимо от кой край на страната са, от какъв пол, етнос или вероизповедание са, защото това е нашата българска нация“, каза Цачева.

Цецка Цачева изтъкна необходимостта от вътрешнополитическа стабилност. „Аз вярвам в разума на българските граждани. Те няма да допуснат втори експеримент като Орешарски. Те няма да допуснат БСП и ДПС да се върнат на власт. Благодаря на всички вас, на активните граждани на България – за тях сме работили с вицеадмирал Манушев до  момента, за тях ще работим и като президент и вицепрезидент на България“, подчерта тя.

Кандидатът на ГЕРБ за президент заяви, че ще работи за образована българска нация. „Искам да видя българския народ проспериращ. Искам хората да живеят в стабилна и сигурна държава“, обясни Цецка Цачева. Тя заяви, че изборите в неделя са избор на ценности. „Трябва да удържим европейският път на развитие на България. Аз ще бъда гарант за членството на страната ни в ЕС и в НАТО. То е безалтернативно. Като президент ще работя за модернизирането на българската армия. Ще работя за продължаването на активната външна политика на страната ни. Гласът на България трябва да продължи да се чува така, както се чува в момента в Европа, благодарение на премиера Бойко Борисов“, категорична бе Цачева.

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов обясни, че за 30 дни предизборна кампания с Цецка Цачева и Пламен Манушев са посетили общо 217 населени места в цяла България. „Посетихме всички български области, защото знаехме, че бъдещият президент на страната трябва да бъде обединител на нацията. Цачева и Манушев се доказаха като такива в цялата кампания. Нужна е максимална мобилизация, защото ни остават часове до важния избор – дали да останем в Европа или да се върнем с години назад в развитието си“, подчерта Цветанов. Той призова хората да не забравят месец май 2013 година, когато БСП са взели властта, без да са спечелили изборите. „Те направиха обединение не за България, а за да крадат и да отнемат това, което получи България от ЕС - доверие. Искаме ли това да се върне? Разбира се, че не. Каква алтернатива могат да бъдат нашите опоненти на стабилното правителство на Бойко Борисов – да сме далеч от Европа ли? Въпреки лошото наследство, което завеща „експеримента Орешарски“ днес имаме едно добре работещо правителство. Всички бяха срещу нас, но ние показахме видими резултати, бяхме прозрачни в управлението и в посланията си и спечелихме доверието на хората“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветан Цветанов призова присъстващите да подкрепят президентската двойка на ГЕРБ. „За да продължим, ни е нужна убедителна победа. България трябва да продължи европейското си развитие и да остане остров на стабилност и сигурност в региона и в Европа. Това днес е факт, благодарение на всички, които представляват достойно ГЕРБ - кметове, депутати, общински съветници, евродепутати и отговорният премиер в лицето на Бойко Борисов, който се нагърби с отговорната задача да продължим започнатото от 2013 г.“, каза той.

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ заяви още, че е убеден в това, че България ще има първата жена президент в историята си и това ще бъде Цецка Цачева. „Достойният вицеадмирал Пламен Манушев ще бъде плътно до нея. Те ще бъдат истински обединители на нацията“, каза Цветан Цветанов. Той обясни, че в цяла България хората се страхуват от завръщането на БСП и ДПС на власт. „Заради тях ще победим. Трябва да бъдем максимално консолидирани и да не позволяваме да се завърне това, което показаха като политики Пламен Орешарски и Сергей Станишев“, категоричен бе Цветанов.

Кандидатът на ГЕРБ за вицепрезидент на България Пламен Манушев посочи, че за 30 дни с Цецка Цачева са изминали над 11 хиляди километра. „Докоснах се до много хора, пазещи българщината, корените ни. Говорих за славата на всички български полкове, за бойната слава на страната ни, за дедите ни, дали живота си за свободата на братята си и за освобождението на отечеството. Кауза на моя живот ще продължи да бъде България. Ще продължа да работя за връщането на българския дух и слава“, подчерта вицеадмирал Манушев.  По думите му, великите български войни са пример за това как България е силна, когато е единна.  „Трябва да си върнем самочувствието на силна и единна държава. С номер 17 в бюлетината трябва да изберем първата жена президент на  България - Цецка Цачева. Тя се доказа като държавник, патриот и истински човек – няма човек в страната, който да я е срещнал и да не е омаян от нейния дух, който носи като българин“, обясни Пламен Манушев.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел заяви пред присъстващите, че ГЕРБ е извървяла пътя, необходим за развитието на България. „Страната ни се промени във вътрешен план. България промени мнението за себе си в Европа. Разликата от 2009 до 2016 е голяма. Днес страната ни е видяна като достоен партньор на ЕС и НАТО, благодарение на правителството на премиера Бойко Борисов. Искаме ли да няма разделение и държавата да продължи да работи в интерес на всички български граждани? Да. Искаме ли да остане България стабилна и сигурна държава? Да. Тогава трябва да изберем за президент жената, която ще олицетворява достойно страната ни – Цецка Цачева“, каза Мария Габриел.

Според кмета на Пловдив и областен координатор на ГЕРБ Иван Тотев Античният театър в града не е виждал толкова много хора в новата си история. „Убеден съм, че  неделя ще бъдем не само първа политическа сила, а ще постигнем резултат, с който да се гордеем. Лесно ми е да мотивирам мнението си, че всички български граждани трябва да гласуват с номер 17 в бюлетината. Цецка Цачева е голям приятел на Пловдив. Тя е най-подготвеният кандидат за президент. Цачева буди уважението на всички, които са работили с  нея. Не искам да си спомням времето, в което България бе управлявана от партии, които не бяха спечелили изборите. Тази несигурност в държавната власт тогава попречи и на град Пловдив. Помним спирането на много важни проекти за Пловдив. Уверен съм, че като президент и вицепрезидент Цецка Цачева и вицеадмирал Пламен Манушев ще гарантират стабилността на страната ни. Пловдив ще ги подкрепи. Ще гласувам с цялото си сърце за Цецка Цачева“, категоричен бе Иван Тотев.

 

< Назад