13.02.2015

Бойко Борисов: Не приемам популизъм на гърба на ГЕРБ

Министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов ще разпореди на парламентарната група на партията да не подкрепи Димитър Костов за подуправител на БНБ. Това заяви самият Борисов пред българските журналисти в Брюксел по повод отказа на парламентарната група на Реформаторския блок да подкрепи Костов. „Искам ясно да кажа, че почва да ми омръзва популизма на гърба на моята партия ГЕРБ. Прекрасно знаят и Реформаторите, и Патриотичния фронт, и ДПС, и БСП, че само Иван Искров по сегашния закон може да предложи подуправител. Никой не може със сила да го накара, нито премиер, нито президент, нито който и да било. Вече половин година и повече БНБ стои без най-важния си ресорен началник – подуправителя по банковия надзор. Като не се приеме сега кандидатурата на Костов, никой не може да накара Искров да предложи друг. А е видно, че той не желае да си отиде, желае да се инати, желае да стои на този пост до последния си ден и ние нямаме никакво законово право, което да използваме. Това го знаят нашите партньори прекрасно. При това положение ние съзнателно, поддавайки се точно на популизма, че Костов е бил част от управлението на Жан Виденов, ще оставим БНБ без подуправител. Но от това по-малко зло няма. Голямото зло обаче е, че БНБ ще остане без надзор до август –септември, когато ще е избора на нов управител и подуправител на БНБ и една година няма да има виновен, ако нещо се случи“, коментира Борисов.

Премиерът Борисов определи поведението на коалиционните партньори по казуса като некоректно. Той изрази учудване от позицията им защото преди дни е разговарял по темата с представители на ръководството на Реформаторския блок. „Разбрах, че казват, че те няма да подкрепят Костов и призовават и ГЕРБ да не го подкрепя. Иначе, ако ние спазваме прагматизма, че е по-добре да има началник в БНБ, и го подкрепим, и недай си Боже и ДПС го подкрепят – ще кажат значи ГЕРБ и ДПС пазят статуквото в БНБ. И в случая ние се подвеждаме по тая всеобща лудост на популизъм и ще оставим БНБ без подуправител. Моето уважение към колегите, но е хубаво малко по-колегиално да се отнасят към политическата толерантност на една коалиция, защото когато се поставят по този начин въпросите, накрая обае отговорността е в ГЕРБ и не е честно така да се подхожда“, каза още Борисов.

„Не бива на наш гръб да се прави такава политика, ние не я правим на техен. Аз искам техния успех, защото колкото е по-голям, той е по-голям и за ГЕРБ. Ако се провалиме, ще се провалим заедно“, каза в заключение премиера Борисов.

 

< Назад