01.11.2021

Бойко Борисов: Настояваме поне да има дебат по модела, който предлагаме за справяне с високите цени на тока

Настояваме поне да има дебат по модела, който предлагаме за справяне с високите цени на тока. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). По думите му абдикирането от темите за цените на електроенергията и природния газ доведе до чудовищен скок в цените на всички останали стоки и услуги.

„С прискърбие си спомням времената, когато партиите говореха за 4-годишен мандат. Когато представяхме програми за управление. Увеличихме двойно учителските заплати. Инвестирахме над милиард лева в образователна инфраструктура. Този ръст трябва да продължи. Да видим дали някога са се правили толкова много неща за образованието за 4 години“, припомни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че в момента се води война. „Толкова хора губим на ден, че не мога да си обясня липсата на мерки и на прогнози какво ще се случва. Дали изобщо ще се проведат избори? Това са хиляди новозаразени на ден. Кой ще отиде да гласува? Как ще стане това, никой не обяснява“, изрази възмущението си Бойко Борисов. Той припомни, че когато бяха първите две вълни на пандемията в България и ГЕРБ управляваше, светът не знаеше какво да прави с COVID-19. „Когато се намериха решения в световен план, тук на власт дойдоха антиваксъри. Никой не знае Румен Радев кога, къде и с какво се е ваксинирал. Няма никакви мерки за бизнеса. Зеленият сертификат го въведоха, за да не плащат обезщетения на бизнеса. Сега нито една мярка не работи. Защото когато си отворен, ти не получаваш възможности за достъп до тях. Ще купуват 400 хиляди тестове за учениците. Ще стигнат за една седмица до 14-ти. А след това какво ще правят? Учителите медицински лица ли са? Къде ще съхраняват отпадъците? Какво ще стане с тези деца, които са заедно на опашката за тестване? Къде ще отиват заразените? А останалите?“, попита Борисов. Той разкритикува правителството на Радев, че закриха Националния оперативен щаб и вече няма кого да питаш и кой да дава отговори.

„До учителите, в приоритетите си поставяме нашата армия от лекари, медицински сестри, лаборанти, санитари. В нашата програма много ясно са записани образованието и здравната система“, категоричен бе Бойко Борисов.

„Следващата ни приоритетна тема е енергетиката. При нашето управление платихме два реактора за 1,3 млрд. лева. Намалихме 50% цената на газа при новия договор с Газпром. 300 милиона дори ни върнаха. Близо 800 милиона са ни платили такси за Балкански поток. Дайте тези пари на хората! АЕЦ Козлодуй може веднага да започне да се строи. Кой каквото и да говори, няма как да започне да се строи на Белене. Но в Козлодуй може да се строи веднага“, призова председателят на ГЕРБ. Относно интерконектора с Гърция Борисов заяви, че умишлено не ходи да види до къде е строителството, за да не го обвинят във вмешателство. „Не знам как работят, но сме подписали договор да е готов до края на годината. Договорите за азерския газ с президента Алиев ги договорихме ние. Те са за 1 млрд. на година. България харчи 3 млрд. Купихме си процент от терминала за втечнен газ в Александруполис“, припомни още лидерът на ГЕРБ. Той изрази несъгласието си, че в Плана за възстановяване и развитие управляващите са написали държавата да строи соларни паркове при този огромен инвеститорски интерес. „Защо?!? Всички знаят. Стройте ВЕЦ-ове!“, призова Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ припомни, че в края на управлението си остави държавата при най-ниския дълг в Европейския съюз. „Имаше излишък. Сега колко е дефицитът? Кога ще имаме новия бюджет. Да не говорим за 4-годишна прогноза. В момента просто се чака да мине 14-ти, тази сакрална дата. И никоя от управляващите партии не казва след това какво ще прави. Бог високо, Радев далеко и само да мине 14-ти“, изрази възмущението си от безотговорното поведение на управляващите Борисов.

„Почтеността е като загубиш изборите, да подадеш оставка, да поздравиш победителите и да ги оставиш да работят. А да си 3-ти, 5-ти или 6-ти и да искаш да управляваш, е меко казано непочтено. Какво му пречи на машинното гласуване броенето на контролните разписки?!? Какво недемократичо има в това? Не се натискаме за управление. Властта не ни е самоцел. Напротив! Много искам да видя другите как управляват. Но не видях нито една сфера да се развие към добро. Аз ще се съобразя с волята на народа“, бе категоричен в изявлението си в КНСБ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.  

По време на срещата заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев припомни, че програмата на ГЕРБ предвижда настоящия данъчен модел да се запази, като дори бъде премахнат един данък – този върху доходите от лихви. „В политиката трябва да се върне модусът на малко повече отговорност. Политиката не може да се сведе до крамола. Никой не изпраща свой представител някъде, за да се накара на някой друг. Гражданите очакват от нас резултати. Конкретни действия и политики, които да променят живота им към добро“, призова Дончев.

Кандидатите за народни представители от ГЕРБ Деница Сачева, проф. д-р Костадин Ангелов, Красимир Вълчев и Делян Добрев припомниха основните приоритети в програмата на ГЕРБ в края на 4-годишен мандат – 200 милиарда лева БВП, 1000 лева Минимална работна заплата, 2000 лева средна работна заплата, 5% от БВП за образование, учителската заплата – 125% от средната за страната, лекарска заплата – 3 средни работни заплати, средна пенсия 750 лева и т.н.

< Назад