18.10.2021

Бойко Борисов: Народът гине, цените полудяват, а Румен Радев се прави на турист. Това е безумие!

Народът гине, цените полудяват, а Румен Радев се прави на турист.  Това е безумие! Не Народното събрание, народът ще импийчне Румен Радев. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията. Борисов попита защо кандидат-президентът Румен Радев си позволява да вика държавните дружества в енергийния сектор, след като е в предизборна кампания?! „Това е капак на популизма му. Има си премиер и министри. Каква е ролята на Радев, освен, че назначи некадърни министри. Месеци наред служебният кабинет на Радев не направи нищо, за да спре повишаването на цените. Решенията, които предлагат Радев и министрите му се изключват взаимно. 625 лева е цената на тока днес. Това е чудовищен провал!“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ. По думите на Борисов, трябва да се проследи много внимателно дали медиите ще таксуват отразяването на кандидат-президента Радев по същия начин, по който таксуват Анастас Герджиков.

„Вместо да признае вината си, че ЦИК отказва регистрация на партията му, Христо Иванов обвинява нас. Хората са казали “На крива ракета космосът й пречи”. Въпреки собствената им глупост, ние ще внесем специфичен закон, който да позволи на „Да, България“ да се явят на изборите. Но призовавам Христо Иванов да се обади на Слави Трифонов и да го попита защо неговият представител в РИК им е отказал регистрация“, посочи председателят на ГЕРБ.

Според Борисов вътрешният министрър Бойко Рашков няма нито едно доказателство за купуване на гласове от ГЕРБ. „Обвинява ни в ядене на хора и подслушване. Два пъти се отказвам в парламента, за да нямам депутатски имунитет и да може Рашков да се развихри. Видяхте, че всичко е лъжа!“, подчерта Бойко Борисов. На въпрос от журналисти за възможните коалиции след изборите, лидерът на ГЕРБ заяви, че партията може да преговаря с и с всички и с никой, но решенията ще се взимат след като бъдат ясни изборните разултати и това кой е определен от българския народ за победител. „Честита демокрация, българи! Такава демокрация, че хората не могат да си плащат сметките, но държавата плаща половин милиард за избори, ми идва в повече“, каза още Бойко Борисов.

„Няма как да сме изцяло критични към Плана за възстановяване, тъй като 85% от него, отговарят на нашия. Особено в частта за подкрепа на бизнеса“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Той попита защо беше нужно да се преправя месеци наред Планът, за да се върне накрая към предишния вариант? „Мярката за Напоителни системими беше очаквана от селскостопанските производители. Програмата за саниране практически няма да работи. Не одобряваме орязването на средства. Големият проблем е в частта енергетика. Какво означава осъществяването на всички инвестиции в част “енергетика”?“, попита Дончев.

„Днес в 8 часа сутринта цената е 599 лева за МГ/час, а в 8 часа вечера - 625 лева. Откакто енергетиката съществува, това е най-високата цена в българската история. Да сте чули нещо от Министерството на енергетиката? Не приеха предложението ни за подкрепа на бизнеса, която е необходима заради безобразната им политика. Изтърваха сектор “енергетика”. Свидетели сме на провала на кабинета “Радев” в частта подкрепа на всички сектори“, заяви кандидатът за народен представител и бивш заместник-министър на енергетиката Жечо Станков. Той подчерта, че програмата за саниране изцяло е премахната от Плана за възстановяване, а средствата за улично осветление са частично възстановени, но не достатъчно, за да може да се помогне на общините.

Жечо Станков заяви още, че държавите-членки имат право да получат авансово 30% от парите или над 1,5 млрд. лева, което за България вече е загубена кауза, тъй като Европейската комисия има два месеца да разгледа документите, като крайната дата отива в месец януари и на практика тези пари няма как да дойдат до края на годината. „Като допълнение са внесени 1,5 млрд. лева за фотоволтаична енергийна система на батерии, което е най-скъпата енергия. Според мен това е лобизъм. Вместо да ги насочим за нови големи инвеститори“, допълни Станков. Той определи говоренето на Радев и министрите му като прах в очите на миньорите, като подчерта, че от една страна в документа е записано, че страната ни се отказва от въглищата 2038 година, но в проектните документации е посочено, че при пускане в експлоатация на новите мощности, старите трябва да преустановят работата си.

„Радев каза четири заучени изречения за Марица Изток. И четирите са лъжи. Това показва какъв демагог е той“, заяви водачът на листите на ГЕРБ-СДС в Стара Загора и Шумен Красимир Вълчев. По думите му, от 11 000 работници, заети в Маришкия басейн в момента, вероятно ше останат едва 500. „Радев или не е запознат и не знае какво пише в Плана, или лъже. Приказките за 2038-2040 са демагогия. Все едно да запишем някой вече починал, че е умрял 2040 година. Лично се обадих на министъра на енергетиката и да се срещне с екипа, който е изготвил цялостен план по темата, проучен е целият международен опит. Той не го направи. Взеха най-лошото възможно решение. Затова смятаме, че зад предложенията им в Плана има лобистки интереси. Твърдят, че са се допитали до българските университети. Кои са те? Няма такива“, категоричен бе Красимир Вълчев.

< Назад