12.07.2023

Бойко Борисов: Имаме претенции по бюджета, но политически акт е да бъде подкрепен

По бюджетa имаме претенции, но политически акт е да бъде подкрепен. Трябва да го приемем, за да гарантираме учителските заплати, пенсиите и възможността за корекции относно ангажименти в секторите култура, образувание, археология и във вероизповеданията. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание. Борисов обясни, че между първо и второ четене ГЕРБ-СДС ще предложи увеличение на доходите на полицаи, пожарникари и социални работници. “Разбрахме се за следващия бюджет след 2-3 месеца да се направи много задълбочено, за да бъдат решени проблемите на хората. Aко Асен Василев започне да се вслушва повече в браншовете, ще има повече успех и затова съм оптимист за следващия бюджет”, коментира лидерът на ГЕРБ и припомни, че при управлението на ГЕРБ всички искаха и всички получаваха.
Председателят на ГЕРБ коментира и дебата в пленарна зала за  ин хаус процедурите и фирмите за строителството. „Какво се оказа от това, което чухте – спорът е на ПП ли са, на ИТН ли са, на кой са фирмите“, коментира Борисов и попита какво получи българския народ за три години. ,,Много пъти съм говорил, но вие се водихте по сензацията – Хемус, чували. Какво се оказа на практика с тези ин хаус процедури ние сме щели да построим два пъти по-евтино, вече да има „Хемус“, „Струма“, Видин – Монтана. Нито е построено, два пъти по-скъпо е с индексациите, със същите фирми. Три години хаос, нищо на двойна цена. Това е далавера, извинявам се, точната дума е глупост. Залата го потвърждава, бюджетът го потвърждава – същите фирми, два пъти по-скъпо, с три години закъснение“, обясни Бойко Борисов.

„Чух подобна теория. С мен никой не е говорил по такива теми. Ние ще играем с наш кмет. Разбира се, ако има дясноцентристки блок, който да е, знаете - синя София да си остане синя София, съм готов на разговори. Иначе ние винаги сме участвали с наш кмет, със силна листа, а председател на общинския съвет не се назначава, той се избира", отговори Борисов на въпрос дали е съгласен да се откаже от битката за кметското място в замяна на това председателят на Столичния общински съвет да е от неговата партия.

< Назад