27.10.2014

Бойко Борисов: Готов съм да поема отговорност, готов съм на диалог в името на държавата

Медия: Снимка - 24chasa.bg

Готов съм да поема отговорност, готов съм на диалог в името на държавата. Ще поканя всички лидери на партии да вземем общо решение кой вариант на управление на страната да изберем. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов от парламентарната трибуна при откриването на 43-тото Народно събрание. „Вариантите са три – надявам се с колегите реформатори, Патриотичния фронт заявиха своята подкрепа, с другите партии, с изключение на „Атака” намерихме много повече допирни точки, съм готов да оглавя такова правителство. То може да бъде с три варианта за срокове – краткосрочен мандат за избори 2 в 1, заедно с кметските. Втори вариант – двугодишен мандат с избори 2 в 1 с президентските. Не говорим за срок – каквото стане, но говорим за 4-годишен мандат. Тогава ви гарантирам, че няма да извадя ГЕРБ и да се кандидатирам за президент, за да отпаднат всички спекулации, че подготвям партията за президент“, обясни Борисов.

Според него, не е честно през няколко месеца президента да прави правителство, а политическите партии да се радват кой по-голяма конфронтация може да наложи. „От нас се очаква да кажем какво мислим по въпроса за правителство. Няма да се впускам в анализ на миналото, защото то няма да ни донесе нищо в бъдещето. Времето и народът ни даде задача да потърсим не това, което ни раздела, а това което ще ни обедини”, допълни още Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ заяви, че президентските избори не влизат в неговите планове и помоли да не се спекулира с това. „Ако участват политическите лидери в едно управление като гарант, то ще е по-стабилно, но тъй като считаме, че мандатът е наш общ, на никого не мога да поставя това условие“, коментира Борисов и допълни, че приема решението на лидерите на другите парламентарни сили да неучастват в управлението. От парламентарната трибуна Бойко Борисов обяви, че е готов да приеме предложението на Реформаторския блок да не бъде премиер. „Това е вариант, в който не знам дали ще мога да контролирам министрите от ГЕРБ. Готов съм на всеки вариант, стига да гарантира стабилност и да не натоварваме президентската институция с нашите работи. Всяко нещо повече, което кажа би торпелирало крехкия мир, заяви Бойко Борисов и благодари за изключителната диалогичност и отговорност на политическите лидери.

< Назад