28.05.2022

Бойко Борисов: Държавните разходи излизат извън контрол и Европейската комисия го потвърди

Държавните разходи излизат извън контрол и Европейската комисия потвърди моите думи. Ако не се стегнат, следва наказателна мярка за България, но не изглежда, че ще се стегнат. Дори актуализацията на бюджета не предвижда намаляване на дефицита.
Това е истината, която медиите грижливо премълчават. Това каза Бойко Борисов по време на регионална академия на МГЕРБ, която се провежда в Стара Загора.
"Не съм чул един въпрос от медиите как ще се случат тези мерки на правителството. На кого ще се върнат тези 25 стотинки?! Чий джоб ще напълнят с тази мярка", попита риторично председателят на ГЕРБ и припомни, че при неговите правителства за няколко стотинки увеличение в цените на горивата, хората са излизали на протести, докато сега увеличението е осезаемо и е над лев.
"Управляващите се ръководят от шампиона по фалиране на банки Румен Гечев. Той преподава устойчиво развитие. Той дава акъл. ЕК казва, че България влезнала в Ковид кризата със стабилна икономика и добра фискална политика. Той казва, че при Бойко Борисов било лошо. А кой подготви икономиката преди Ковид кризата", отново попита лидерът на ГЕРБ.

Като човек с опит Борисов припомни как започна Ковид кризата. Според него сценарият сега ще се повтори, защото Китай и Корея са в пълен локдаун, но когато отворят, това ще се пренесе в Европа. "А помните ли, че Кирил Петков заяви ваксинацията като негов основен приоритет-в момента има 5608 ваксини на ден, при Борисов имаше по 7570 ваксинирани на ден. Призовавам хората да се ваксинират", заяви Бойко Борисов.

"ГЕРБ не е партия на реваншизма. Разтревожени сме. Не ме радва това, което се случва в България. Напротив, боли ме. Една година няма и лъжица асфалт сложена. Една мантинела няма сложена. И когато посочваме на „промяната“ това, което се случва, те се сърдят. Казват, че ги нападаме", каза Борисов.

По думите му партиите на „промяната“ се държат само от кражбата. Вот на недоверие няма да мине, докато се разпределят „дробчетата“, както казва Христо Иванов, допълни председателят на ГЕРБ.
"В региона на Стара Загора направихме много-увеличение на учителските заплати, иновации в образованието, в инфраструктурата. Държавните казарми превърнахме в прекрасни паркове", обясни той.
"Ако ГЕРБ не се върне в управлението, старозагорци никога няма да видят обновена спортна зала. Това донесе „промяната“ за града. Стара Загора няма да има четирилентов път. Ако някой може да каже какво се направи за Стара Загора през последната година, ще му бъда много благодарен. Но няма такова", коментира Борисов.
Рушат инфраструктурата в образованието, в иновациите, така както се рушат магистралите, защото новите управляващи не ги поддържат, каза още Бойко Борисов.
"Загубиха време в Ковид кризата. Когато всичко беше спряло, ние не спряхме да строим. Сега, при тези чудовищни увеличения в цените на всички материали, не могат да построят нищо", предупреди лидерът на ГЕРБ.
Борисов припомни още, че при неговите правителства се е сблъсквал с миграционна криза, война в Сирия и на турската граница, Арабска пролет. "Ние се справяхме. Преди войната управляващите обвиниха МГЕРБ, че са вдигнали цената на горивата. Сега обвиняват войната", отчете той.

"Когато си говорите с хората, обяснявайте им спокойно, че ако Бойко Борисов беше в управлението цената на тока нямаше да бъде такава. Поскъпването щеше да е с лев или два повече. Това щеше да задържи и цените на останалите стоки", заяви той.

Според Бойко Борисов намаляването на ДДС няма да помогне за нищо, а единствено ще намали приходите в бюджета. "Когато ние намалихме ДДС на някои стоки по време на Ковид кризата, знаехме, че това ще помогне на бизнеса, който беше най-пострадал. Сега те излизат с гръмки обещания. А ние бяхме честни. Това, което правят, са популистки ходове-да дават на всички.
Управляващите правят предизборни ходове. Знаят, че с тези политики няма да изкарат до края на мандата си", допълни Бойко Борисов.
Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че в момента няма план за въвеждане на еврото. При 20% инфлация, при тези публични финанси Еврозона няма да има, предупреди той. По думите му партиите в коалицията са на различно мнение. "Щастлив съм, че България поне успя да влезе в Европейския банков съюз-най-бялата организация, в чакалнята на Еврозоната. Докато не се върне ГЕРБ с опита и знанията си да отрегулира системите, това няма как да се случи", предупреди Бойко Борисов.
"Плащанията по Плана за възстановяване зависят от пускането на РСМ в Европейския съюз - това е “натискът”, за който говори Кирил Петков. А Лена Бориславова се изпусна", завърши Борисов.

 

< Назад