02.10.2023

Бойко Борисов: Блокирането не е изход, тормози много други граждани

   Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е в Пловдив за откриването на южната трибуна на стадион „Локомотив“. С него присъстват кандидат- кметът за Пловдив Костадин Димитров, областният координатор на ГЕРБ Димитър Колев, както и областният управител Илия Зюмбилев.

    „Ако бях премиер, нямаше въобще да го докараме до тук. Преди три години представихме план с Томислав Дончев, съгласуван с Европейската комисия и синдикатите, всичко да стане постепенно. През това време дотирахме миньорите и въглищата. Да не се връщаме назад. Сега преговорите се водеха от колегите. Както виждате, не ни канят на среща. Ако някой ги съветва така да комуникират с разгневена общност, не е правилно. Надали на тях им е приятно да препятствят други български граждани да пътуват и да си правят бизнес. И както и на зърнарите им казах да не влизат в София, така се бих обърнал и към миньорите и енергетиците. Някои от нещата могат да бъдат чути и направени при добра комуникация. Просто трябва да се успокои разговорът и арогантното поведение. Не всички действия им са грешни, но начинът на комуникация е изключително грешен. Това, че набутаха фирмите там, е направило на хората впечатление. Това, че Асен Василев прие 36 заплати за тези, които искат да напуснат, е добре. Просто трябваше диалогът да продължи, а да не се поставят хората пред свършен факт.“, коментира Борисов.

   На журналистически въпрос относно предложена от финансовото министерство данъчната ставка от 20% за ресторантьори и хотелиери, Бойко Борисов отговори категорично. „За закона за ДДС лично разговарях с Асен Василев и казах, че няма да го подкрепим и той няма да мине. Защото няма кой да се съгласи на това и от другите партии, да речем, да ни заобиколят нас и да го направят. И то не само за ресторантьори, а и за доста още браншове, които претърпяха COVID истерията. Сега виждате COVID настъпва пак. Дори и тук трябва с много такт и много внимание да се проведат срещи. Да се обясни докога и как. ППДБ да не ни провокират с внасянето на закони, защото ГЕРБ няма да ги подкрепят.“

   Лидерът на ГЕРБ направи коментар по темата за реформите в службите. „Що се касае за службите, всичко свършихме, сега стигнахме до тях. Има няколко факта, които не са истина. В момента ръководителите на тези служби се ползват с голямо доверие от партньорите. Това го знам от първо лице. Неслучайно шефът на ДАНС беше награден от неговия партньор в САЩ. Това е най-високата награда. Дори върху тях падна цялата тежест на извеждането от страната руските духовници от Руската църква. Да говориш така ангро, че службите са пълни с руски шпиони. Да ги извадят на показ и да ги дадат на съд, щом знаят за такива. Това е национална предателство. Ще отнесат много години затвор. Шефовете на службите не са дали поводи с действията си да бъдат сменени. Нека да си представят законите. ще ги разгледаме, но ще се говори за тях след изборите. Категорично съм против депутат от една партия да става шеф на служба. Защото имахме такива случаи в историята. Не е правилно. Тези директори са назначавани по времето на управлението на президента Радев, Кирил Петков и Асен Василев. Работили са с тях. Там няма нито един човек, който да се е усмихнал на наша снимка. Всичко е изчегъртано.“

   „От правителството ни пращат някакви техни искания. След това моите депутати започват да работят по проектите, накрая приемаме закон и те излизат и казват: "Това е наше." А те го изработват в правна комисия. Но нас това не ни прави голямо впечатление. Приемаме го като акт на хора, приели се като най-великите, знаещите и можещите. Но през последните три години българите все повече си направиха изводите. Кой какво е правил, какво прави и какви са възможностите му. Оставиха ни в петък вечерта да защитаваме Закона за енергетиката, а те отидоха на предизборна кампания. В ден, в който хиляди протестират, в парламента сме оставени сами“, допълва още Борисов.

   Лидерът на ГЕРБ продължи с инспекцията на стадиона на „Локомотив“ в Пловдив, по който все още се работи. „След стадиона на „Ботев“ в "Локомотив" вече също гледат с оптимизъм към бъдещето. Отборът им е първи. Както винаги съм казал, аз нямам неизпълнено обещание. Който и да е собственик – те знаят, че надеждата им е в нас. Според мен затова хората очакват тази политика за изграждане на инфраструктура да продължи.“, заключи Бойко Борисов.

 

  

< Назад