05.01.2023

Бойко Борисов: Асен Василев еднолично е поел ангажимент, който ще намали с 4% БВП и поставя в риск националната сигурност на България

От официален отговор на служебния енергиен министър става ясно, че решението до 2025 година да намалим мощностите, които произвеждат електрическа енергия от въглища, е взето еднолично от Асен Василев. Нито един експерт от Министерство на енергетиката и БЕХ не е участвал в преговорния процес с ЕК, няма нито един анализ до какво би довело поемането на подобен ангажимент. Това обяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

По думите му този вреден и опасен ангажимент, еднолично поет от Асен Василев, поставя в риск националната ни сигурност, ще доведе до загуба на десетки хиляди работни места, загуба на приходи от производство на електрическа енергия и ще намали с 4% БВП.

"Щетите от гръцката финансова криза и от ковид пандемията бяха около 4% от БВП, щетите от Киро и Асен само със закриването на Маришкия басейн са над 4% от БВП. Щетите от 6-месечното им управление могат да се равнят на години ковид-криза. Интересно ми е колегите от ДБ как гледат на всички тези процеси, които са се случили и държат ли някой отговорен", попита риторично Борисов.

Той бе категоричен, че има нарушения на законодателството и припомни, че парламентът е приел решение за задължаване на Министерски съвет за предприемане на всички необходими мерки за недопускане в дългосрочен план прекратяването на функционирането на централите в Маришкия басейн. "Кой си позволи да наруши решение на парламента? Конституцията нарушават непрекъснато, но сега нарушават решение на парламента. Този, който нарушава този закон и си го позволи се казва Асен Василев", каза лидерът на ГЕРБ.

Борисов информира, че от офицалния отговор на служебния енергиен министър става ясно още, че въглищните ни централи са спазарени срещу лобисткия, нелогично голям и нерентабилен проект за батериите и апелира медиите да му обърнат внимание.

"Единственият ни полезен ход в момента е да действаме максимално бързо и да задължим служебното правителство да отвори Плана за възстановяване, за да предоговори поетия лично от Асен Василев ангажимент за затваряне на централите в Маришкия басейн. Сега е моментът и синдикатите ясно да изразят позицията си и да подкрепят решението за отваряне на ПВУ до края на седмицата. Това е последният шанс да се спаси над 4% от БВП. Бизнесът и работодателите да знаят,че когато тези 4% паднат, не могат да искат никакви компенсации за ток, защото просто токът вече ще е внос и от основни производители ще се превърнем в клиенти, както в много други сфери", предупреди Бойко Борисов.

Той добави,че Aсен Василев е бил истинският премиер,затова сега се крият зад академик Денков. "Само за 6 месеца Кирил и Асен не могат да излязат с физиономиите си и да поемат отговорност. А излиза Денков,който беше зам.министър по наше време", допълни Борисов.

< Назад