28.01.2023

Бойко Борисов: 800 млн. лв. са спечелили посредниците на оръжие за Украйна

 Защо допуснахме посредници с братята ни украинци? Защо не дарихме? 1 патрон тук струва 50 стотинки, а в Украйна е с 300% по-скъп! 800 млн.лв са усвоени през посредници и то само от комисионните, не говорим за надценката. 40-50% от парите за оръжие са в нечии джобове. Това обяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред парламентарната група на партията. По думите му тези посредници са свързани с бившия премиер Кирил Петков и бившия финансов министър Асен Василев.
"Те действително няма да имат проблем с българското правосъдие. За такива стотици милиони долари, ако тези разлики се намерят, не обвинявам никого. Но познавайки партньорите си, когато излиза от джоба на техните данъкоплатци, всеки долар или евро, много внимателно ще проследят пътя. Но аз мога само политически да кажа – браво, че са го правили, за да стигне оръжие до Украйна, и да осъдя поведението им, ако са превили всичките тези неща", допълни Борисов.
Лидерът на ГЕРБ коментира и отсъствието на представителите на ДБ и ПП при гласуването на важни промени, свързани със съдебната реформа в Народното събрание, "Когато ще гласуваме съдебна реформа, Христо Иванов има по-важна работа и го няма в залата, Асен Василев и Кирил Петков ги няма целия ден в пленарна зала. Ние да им работим, а те да си ходят по ресторанти и парапети. И накрая нагло да твърдят, че Герб провалили кворума", подчерта той.
"Къща в Барселона не съм имал, чакам с нетърпение испанците да се произнесат, нито пък съм имал кюлчета. Лъжи и фантасмагории!", категоричен беше Борисов.
По думите му държавата за 6 месеца е напълно ограбена, по 1 лев на литър са милиарди левове, но искаха да вкарат деца в затвора, затова че не им даваха да крадат. "Няма ги Киро и Асен-цената е 2.50 лв. Това са фактите и оправдание с войната няма", каза още той.
Председателят на ГЕРБ сподели, че темата за Република Северна Македония започва да го притеснява. "Говорих с майката на Християн, те не искат да се връщат там. Вътрешно и мен ме обзема гняв, когато разбера за пребит българин! Ще настояваме виновниците да се намерят и да бъдат изправени пред съд. Но всичко това подкопава огромните ни усилия за европейското развитие на РСМ и Албания заради проспаното от Кирил Петков време. Той ни вкара в процеси, които тепърва ще назряват-някой много иска да се сложи вето, за да се върне руското влияние там в посока Путин и геостратегическите му планове за Балканите", предупреди Борисов.
"Спомням си как нашият премиер с тогавашния му министър Еконта, който забегна нанякъде, хвъркаха със самолетче до Скопие-един път литна и не го дотираха повече. Но то не бяха обеди,вечери,работни срещи,магистрали,жп линии...Важните теми ги заметохте под килима. Тези с брошката на Промяната се провалиха във всичко", обобщи Бойко Борисов.

 

< Назад