03.06.2020

Бойчев: Свободен пазар на тока ще гарантира конкуренция, по-изгодни условия и справедливи цени

Засилване на конкуренцията сред търговците и появата на нови, както и по-точното прогнозиране на количествата електроенергия за регулирания пазар. Тези промени са заложени в законопроект на група депутати от ГЕРБ. Сред вносителите е и народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев - зам.-председател на ресорната комисия в парламента. Законопроектът днес бе обсъден и гласуван на първо четене в зала, като се очакват още дискусии между двете четения.

Няколко са акцентите и очакваните положителни ефекти от либерализацията на пазара на тока. Проектът за пълна либерализация на електроенергийния пазар предвижда разширяване на свободния такъв у нас, следващата стъпка е всички стопански потребители от регулиран пазар да преминат към свободен.

„Очаквана полза е да се засили конкуренцията сред търговците и да се появят нови такива. Тук говорим и за справедливи цени в полза на самите потребители. 1 октомври е обсъжданият срок, фирмите ще имат време да се ориентират, да изберат най-добрите оферти и най-добрите условия. Друг положителен ефект ще бъде точното прогнозиране на количествата електроенергия за регулирания пазар. Сега крайната цена на електроенергия на свободен пазар е с 20% по-ниска от тази на регулирания. Това означава по-изгодни и по-добри условия за фирмите“, коментира Димитър Бойчев.

Промените ще обхванат близо 300 000 обекта с годишно потребление около 4 500 000 Мвтч. Мотивите в законопроекта са свързани с изискванията на Европейския съюз (ЕС) за въвеждане на небитовите потребители на свободния пазар на електроенергия според директивата на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 5 юни 2019 г

Трите дружества – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“ ще са задължени да уведомят всички крайни небитови клиенти, че до 1 октомври 2020 г. трябва да сменят своя доставчик на електрическа енергия. За в бъдеще цените за електроенергията, която те ще използват, вече няма да се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а ще зависят от свободния пазар. Въпросните обектите ще трябва да сключат договор с търговец на електроенергия.

< Назад