22.09.2018

Българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП): Преди 110 години във Велико Търново България се утвърждава на световната карта

„Независимостта, обявена на 22 септември 1908 г. във Велико Търново утвърждава България на световната карта, защото към онзи момент над две-трети от държавите в света не са били независими. Щастлива съм, че имам възможността за поредна година да отбележа този исторически момент за българската държавност с жителите на Велико Търново.“ Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП) на 22 септември 2018 г във Велико Търново.

Ева Майдел, която има информационен офис и осъществява редица иницитиви в града, участва в честванията по случай 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България и поднесе венец от името на еврдепутатите от ГЕРБ пред Пирамидата на Независимостта на хълма Царевец. Празненствата във Велико Търново са под патронажа на министър-председателя на България Бойко Борисов. На тях присъстваха още председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, кметът на Велико Търново, инж. Даниел Панов, зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов и хиляди жители и гости на старопрестолната столица.

Честванията започнаха в 7.30 часа с празничната Света литургия, която традиционно се отслужва в църквата „Св.40 мъченици”. След поднасянето на венци, Ева Майдел се включи в празничното шествие до паметника „Майка България”, а от 12.30 часа наблюдава шоу-спектакъла на участниците в XIІ Международен фестивал на военните оркестри. Програмата предвижда откриване на реставрирания Багрилов надпис и ще завърши  в 19.30 часа с тържествена заря проверка на площад „Цар Асен І”.

< Назад