13.06.2022

Андрей Новаков: Загубата на европейско финансиране е национална катастрофа

Едно провалило се правителство взема за заложник над 30 млрд. лв. от парите за хората. Загубата на европейски средства е национална катастрофа. Това заяви областният координатор на ГЕРБ-Благоевград и евродепутат Андрей Новаков на среща с актива на партията в Разлог.

„От края на миналата година повтарям, че страната е застрашена да загуби европейски средства, а днес това бе потвърдено и от Борислав Сандов, вицепремиер в правителството на Кирил Петков”, коментира Андрей Новаков. Според него хаосът и политическата несигурност застрашават сериозно достъпа на България до европейско финансиране, а администрацията не обработва и не праща в срок исканията за възстановяване на средства от ЕС по вече извършени инвестиции.

„За периода 2021-2027 г. държавата трябва да инвестира средно по 3 млрд. лв. на година кохезионни средства, за да оползотвори бюджета си. Липсата на одобрени и работещи споразумение за партньорство и програми означава, че сме пропуснали да инвестираме над 4 млрд. лв. кохезионни средства до сега, и то на фона на острата нужда поради кризите.

Закъснението в старта на програмите не само поставя под съмнение довършването на АМ „Струма“, но и може да доведе до безпрецедентно връщане на средства от страна на България към европейския бюджет поради неизпълнението на проекта в неговата цялост”, категоричен бе областният координатор.

Според Андрей Новаков одобреният Национален план за възстановяване и устойчивост не е добра новина, а загадка - общините и бизнеса все още нямат яснота как и кога да кандидатстват за средствата. По думите му част от парите ще бъдат загубени поради невъзможност да бъдат договорени и изпълнението да приключи на време. За тази година трябва да са договорени 9 млрд. лв. по нашия План, а това вече е невъзможно, защото няма избрани изпълнители и не се работи по проекти.

„Правителството се провали по всички линии, затова Народното събрание трябва да задължи този кабинет незабавно да стартира програмите и проектите”, подчерта Новаков.

По думите му санитарният минимум на държавническо поведение е заедно с оставката Кирил Петков да остави и одобрени програми по кохезионната политика и работещ Национален план за възстановяване и устойчивост.

< Назад