02.12.2015

Андрей Новаков от откри международен финансов форум в Истанбул

Евродепутатът Андрей Новаков откри международен финансов форум, посветен на иновациите в плащанията и глобалните предизвикателствата пред бизнеса. На събитието, което се провежда в Истанбул, участваха компании и представители на финансови институции от 6 континента.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП изтъкна ролята на фондовете на Европейския съюз в насърчаването и подкрепата на бизнеса в Европа и целия регион. Новаков поясни, че бъдещето принадлежи на иновационни финансови инструменти като плана „Юнкер“ и прилежащия му Европейският фонд за стратегически инвестиции. По думите му и финансовите институции и компаниите в сектора трябва бързо да се адаптират и да се фокусират върху по-рискови проекти с висока добавена стойност, но с дългосрочна бизнес перспектива. Той призова инвеститорите, дошли от цял свят, да погледнат на България като сигурен партньор, който вече е доказал своите позиции в ЕС и е на 2-ро място към момента по усвояване на европейски средства, като по думите му страната е отлична дестинация за бизнес заради ниските данъци и стабилната макроикономическа среда. „Плавният преход от традиционна индустрия към креативна икономика започна и от нас зависи дали подходът ни ще е в крак със съвременните тенденции“, добави още Новаков.

„Бюджетът на Европейският съюз е нашият инструмент едновременно за подкрепа на бизнеса и за адресиране на кризите и проблемите, пред които Европа се изправя“, каза Новаков. На форума, в които участваха и представители на редица банки, той подчерта, че програми като COSME имат нужда от партньори именно в банковия сектор, за да може средствата за малкия и среден бизнес да достигат бързо и сигурно.

Целта на форума е създаване на нови партньорства във финансовия сектор, обмяна на идеи за по-гъвкава и ефективна регулация, преминаване към изцяло дигитални плащания и други.  На събитието е представена експозиция с над 40 софтуерни компании и компании за сигурност. Платофрмата “Payments Dragon’s Den” ще позволи на start-up организации да представят своите продукти. Сред участващите дружества са компании катo PayPal, T-mobile,Telepin, BKM Bank и IBM.

По време на своята визита в Истанбул, Андрей Новаков направи серия от срещи с неправителствения сектор, най-иновативния start-up hub и имаше лекция в Бизнес факултета към Университет Билги в Истанбул.

< Назад