17.02.2021

Александър Матеев, областен координатор на ГЕРБ-Видин

"Листата ни има потенциал да бъде една от най-добрите, които Видин някога е имал"

"Аз съм повече човек на действията, отколкото на приказките. В ГЕРБ съм от самото начало на създаването на партията и е въпрос на чест да приема най-високия пост в партията на територията на своята област. Никога не съм бягал от отговорност. Така ще да бъде и занапред". Това коментира в студиото на Радио “Видин” новият областен координатор на ПП ГЕРБ-Видин Александър Матеев.

Какъв стил на работа в областното ръководство на ГЕРБ ще се стремите да постигнете, кое ще бъде новото?

Предложих на колегите въвеждането на личната отговорност. Политиката е отборна работа, но всеки трябва да носи лична отговорност за своите действия и бездействия. Много е важен и личният пример - когато говорим нещо на хората, те трябва да го виждат и в нашите действия. Не зная дали това е нов начин на работа, но е мой начин на работа.

С каква листа ще търсите подкрепа на предстоящите избори?

Един от най-важните ни приоритети беше да отворим листите на ПП ГЕРБ за гражданите. Около 30 човека са номинирани, 20 от които са хора с членове на партията, а останалите са граждани, като няколко от тях са с доста голям брой номинации. Тази листа има потенциал да бъде една от най-добрите, които Видин някога е имал.

Какви личности ще има в листата?

В листата на ГЕРБ са оставени три места за гражданска квота. Целта ни е от листата на ГЕРБ във Видин в Народното събрание да влязат поне трима души. Това е много амбициозна цел, но в крайна сметка летвата, която сме си поставили, е да сме първа политическа сила на тези избори.

Каква кампания да очакваме от ГЕРБ?

Такава, каквато винаги сме водили - позитивна, лице в лице с хората и да обещаваме само това, което ще можем да изпълним. Очакваме всеки момент да бъде одобрена управленската програма на партията, която да бъде разяснена на хората. Популизмът ще го оставим за нашите опоненти.

Какви хора очаквате да ви подкрепят?

Подкрепа очаквам от всички, защото това правителство и ГЕРБ започна да инвестира в нашия регион. Това се вижда от всички граждани. Ние сме оставили голям процент от нашата листа свободна за тях, така че да има за кого да гласуват - да гласуват за себе си.

Това ли е новият момент в предизборната кампания на ГЕРБ?

Да. Нови хора, отваряне на партията към гражданите, към хората да влязат в листите, да влязат в Парламента и да направят тази промяна, за която те жадуват.

Отчитате ли грешки, които ГЕРБ допусна на национално и регионално ниво?

Не греши само този, който не работи. Една от грешките, които касаят нашия регион, е дисбалансът на развитие на районите в България, но този дисбаланс не е от сега, не е от последните 5-10 години, а е от времето на промените. В момента обаче виждаме, че ГЕРБ прави стъпки този дисбаланс да бъде отстранен - с големите инфраструктурни проекти, с инвестициите, които се предвиждат за нашия регион. На местно ниво грешката на областното ръководство на ГЕРБ беше, че не припозна масовите протести за построяването на магистралния път до Видин. Смятам, че това е голяма грешка на тогавашното ръководство. Кметът спокойно можеше да заеме позицията на гражданите или най-малкото - да не пречи.

Как ще преодолявате тези негативи?

С нови лица, с открита кампания. Всички тези проблеми трябва да се изговорят. В момента структурите по места работят, всичко е спокойно. Във Видин, с кмета, с председателя на Общинския съвет, с областния управител работим добре по ред инициативи, които тепърва ще стават видни за хората. Състезанието, което ни предстои е изключително важно не само за нашия регион, а и за България.

Защо ГЕРБ трябва да спечели тези избори?

Защото няма по-добри от нас. България стои добре финансово. Държавата се фокусира върху Северозападна България. Държавата чу това, което гражданите искаха - магистрала, тунел. Когато най-сетне ни чуха, би било много жалко Видин и видинчани да обърнат гръб и с лека ръка да се откажат от тази инвестиция. Не се съмнявам, че ако ГЕРБ не управлява, просто този проект няма да се случи. ГЕРБ е готова да бъде и в опозиция, но всички знаем как управляват другите - фалират банки, спират еврофондове, безработицата и корупцията растат, спира строителството...  

Можете ли да гарантирате, че ако ГЕРБ спечели тези избори и отново управлява, тези хубави проекти за Северозапада ще продължат?

Аз мога да гарантирам, че ще направя всичко възможно гласът на Видин да се чува и това, което е обещано, да се изпълни. Всичко, което зависи от мен.

 

< Назад