20.02.2019

Георги Тронков: С евросредства ще обновим всички училища в община Вълчи дол

Амбицията ни е да обновим всички образователни институции на територията на общината. Това коментира кметът на Вълчи дол Георги Тронков на провелата се среща с общинската организация на ГЕРБ, в която взе участие и областният координатор на партията и кмет на Варна Иван Портних.

„С евросредства вече преобразихме Професионалната гимназия по земеделие и горско стопанство в с. Стефан Караджа. Подали сме проекти и чакаме одобрение за ремонти на училищата в Червенци и Михалич, както и на СУ „Васил Левски” във Вълчи дол, за което предстои да получим финансиране по Програмата за развитие на селските райони. По същата програма до месец ще получим зелена светлина и за ремонтите на Културния дом и на централния площад в града”, обясни Тронков. Той подчерта, че европейските програми предлагат финансов ресурс за развитие на населените места и за реализацията на проекти, които не са по силите на общинските бюджети. „Затова Вълчи дол няма неоползотворени възможности за осигуряване на допълнителни средства за изпълнението на проекти”, категоричен бе кметът.

По думите му общината получава и сериозна подкрепа от правителството. „След като получихме съдействието на държавата за ремонта на Околовръстния път, сега кандидатстваме за финансиране от регионалното министерство за завършване на водния цикъл. Така ще решим проблема с битовата канализация и необходимата подмяна на водопровод на шест улици, които са част от общо осем във Вълчи дол, включени в проект за цялостно преасфалтиране. Поради независещи от нас причини, свързани с обжалване на процедурите за избор на изпълнител, договорите все още се бавят, но имаме готовност да започнем работа веднага след подписването им”, обясни кметът на Вълчи дол. По думите му общината е кандидатствала и с проект към Министерството на финансите за ремот на пътя Брестак – Червенци.

За първи път от много години насам, община Вълчи дол придоби нови имоти. „Целта е в единия от тях да се помещава дирекцията за социално подпомагане, а в другия – да създадем фитнес център, в който младите хора да могат свободно да спортуват. За третия имот – хижата към ски пистата, част от която е на Ловно-рибарското дружество, ще се сдобием с нотариален акт до дни”, посочи още Георги Тронков. Той се надява с европейско финансиране чрез Програмата за развитие на селските райони да се осигурят инвестиции и за местния туризъм - влекът да бъде удължен, а към пистата да се направят хотелска част и ски училище за деца.

Акцент в работата на общината е и развитието на социалните услуги. „Чрез реализираните социални проекти осигуряваме топъл обяд на 350 души и непрекъснато увеличаваме капацитета на тази дейност. Вълчи дол е единствената община в областта с одобрен проект по „Интегра”, който ще даде възможност да се обучат 70 души за извършване на социални услуги. Освен това, ще можем да назначим 20 души за поддръжка на парковете и градините в общината, а други 30 – за социални асистенти. Със собствени средства общината ще закупи автомобил, който да се използва при обслужването на хората в неравностойно положение в домашни условия”, отбеляза още Тронков.

„Така европейските средства генерират преки ползи за гражданите, а постигнатите резултати са видими във всекидневието на всички ни”, отбеляза общинският ръководител на ГЕРБ - Вълчи дол Димитър Тодоров. Той изрази увереност, че на предстоящите евроизбори хората ще подкрепят европейския път на развитие на страната ни.„Именно това е пътят, който генерира стабилност в държавата, ръст в икономиката и повече възможности за повишаване на стандарта на живот в българските общини”, заяви на свой ред Иван Портних. По думите му Брекзит е поука за всички в ЕС, защото ясно показва, че промяната на курса генерира несигурност, която влошава бизнес климата и мотивира големите компании да местят офисите си в други държави-членки.

< Назад